GTX 1050 Ti z koparki

No to tak, ale to wiadomo od początku. Zresztą sam olx (wcześniej tablica) od początku zalecają odbiór osobisty, a nie kupno za pośrednictwem wysyłki. Dlatego warto zachować maksimum ostrożności :wink: wystarczy kilka prostych zasad by nie zostać oszukanym. Oszustwa były też i na allegro nawet gdy wymagana była weryfikacja. Więc wniosek jest taki, że zdrowy rozsądek trzeba mieć cały czas, a nie tylko na olx.

1 polubienie

Tak, główna to płatność przy odbiorze z wykupioną opcją rozpakowania przy kurierze ;), ale i to nie zawsze pomoże, jeśli ktoś się nie zna na tym co kupuje.

Widzę, że od ostatniego czasu przybyło sporo postów :grinning:! Powiem tak, chyba mamy na myśli tego samego sprzedawcę (Fizda mówię o twoim poście). Do tej pory nie otrzymałem odpowiedzi na moje pytania. Śmierdzi mi oszustwem, ale zobaczymy co będzie dalej. Kurczę nie wiem jaką inną kartę wybrać do 500zł :worried:

Brak odpowiedzi, ponaglanie bo ma innego klienta - ostatni sztuka, oferta last minute itp. A już na pewno jakieś problemy z możliwością odbioru osobistego - wyjazd rodzinny, nieobecność, nie ma czasu, praca itp. sugerują, że to najprawdopodobniej oszustwo. Oszuści właśnie w ten sposób działają, na emocjach i przyciskając do ściany, np sprzedaż auta w super cenie bo wyjeżdża, za granicę, ale haczyk jest, że trzeba kupić dzisiaj. No, a że chętnych sporo to zaliczkę chce żebyś wpłacił :slight_smile:. Tak ludzie tracą pieniądze.

Jest jeden problem, z prawnego/regulaminowego punktu widzenia masz prawo rozpakować przesyłkę dopiero po zapłacie, a w przypadku niezgodności kurier nie odda Ci kasy, co najwyżej spisze protokół i będzie świadkiem. Jednak plusem tego jest to, że masz niezależnego światka, pytanie na ile to się przyda jeśli wartość towaru będzie do 400zł, a sprzedający nie do ustalenia.
Oczywiście można bazować na ewentualnej niewiedzy kuriera i taką, który może pozwoli rozpakować paczkę przed zapłatą, pytanie tylko czy warto robić komuś problemy przez naszą naiwność. Bo na pewno kurier będzie miał problemy później w pracy, a może nawet i będzie w jakimś stopniu odpowiadał finansowo za taką paczkę - tego nie wiem, nie rozmawiałem z kurierami jak sytuacja w takim przypadku wygląda.

Trzeba też wiedzieć, że firmy szkolą kurierów na takie sytuacji i raczej kurier wie, że nie może pozwolić otworzyć paczki przed zapłatą. Aczkolwiek zasady zasadami, a życie życiem. Już nie raz trafiło mi się, że kurier się śpieszył i nie chciał czekać na sprawdzenie przesyłki i dogadywał się, że gdyby coś było nie tak mam do niego dzwonić i w tedy spisze się protokół. Ryzykowne dla mnie, ale jestem też wyrozumiały i wiem, że to są ludzie którzy często mają ciężką stresującą pracę i są poganiani do tego wszystkiego. Dlatego wierzę, że jeśli ja jestem fer wobec niego i jestem uczciwy to i on wobec mnie też się tak zachowa. Oczywiście z lekkim niepokojem i niesmakiem się zgadzałem i jak do tej pory, żadnej przykrej niespodzianki. Aha no i zgadzałem się tylko w tedy kiedy kurier wydawał się spoko i był życzliwy, bo jak był buraczany to zawsze kazałem czekać. Chociaż, też nie wszystkie paczki sprawdzam, tylko te większej wartości lub te które mogą ulec uszkodzeniu albo może z nimi coś być nie tak.

Także trzeba ufać, ale i trzeba też sprawdzać na każdym kroku :slight_smile:.

EDIT:
@szumon115 tak szczerze mówiąc to trochę dziwne, że ktoś kupił GTXa 1050 TI 6 miesięcy temu bo one weszły chyba do sprzedaży w styczniu (jak nic nie pomieszałem). Druga sprawa mało kto kopie na 1050 bo się to nie opłaca, a na 1050 Ti tym bardziej bo niedawno weszły (gdy był mały kryzys krypto i generalnie kopanie było na granicy strat i zysków). Jeśli już to jacyś amatorzy co nie znają tematu, ale słyszeli, że się na tym można dorobić majątków, bo kiedyś bitcoin był tani a teraz jest drogi. Czyli osoba która nie ma pojęcia czemu się na tym ludzie dorobili dobrych pieniędzy i czemu już się tego nie powtórzy, można inwestować z zyskiem, ale nie z takim jaki uzyskali ludzie którzy byli pionierami. Zresztą tak jest ze wszystkim, wystarczy tylko trochę zainteresować się historią :). Pionierzy zarabiali krocie, a później ludzie którzy próbowali powtórzyć ich sukces tracili majątki.

Hmmm… Nie przypominam sobie by kopanie GTX 1050Ti w ogóle się opłacało. Prym wiodły RX 470/570 i 480/580, potem GTX 1060 jak już RXów nie było nie mal na rynku i czasami 1070. Jedno mi przychodzi do głowy co to za 1050 Ti może być.

Pewne chińskie sklepy postanowiły dorobić na naiwności ludzi i niedostępności kart graficznych więc zaczęły sprzedawać podróby tj. bardzo słabe karty z podmienionym BIOS. Podobno w Polsce znalazło się kilku cwaniaków, którzy takie karty sprowadzali i opychali gdzie się da. Przebitka przynajmniej 100%, gdzie zakup to może 300, sprzedaż 600-700.

Takich rzeczy bałbym się kupować na OLX. To wylęgarnia machlojek i krętaczy.

2 polubienia

To nie były podróbki, tylko stare karty serii chyba GTX 7x0, które miały zmieniony wygląd coolera by przypominały trochę 10 serię oraz zhakowany bios by wskazywał błędne parametry karty, takie jak dostępna pamięć, wersja, model. Więc technicznie był to GTX, ale stary i nie ten który miał być :slight_smile:.

Po pierwsze to dziękuje ze liczne odpowiedzi! Premiera gtx 1050 ti miała miejsce 18-10-2016.
Dziękuje LORDEK za przypomnienie mi tego materiału Black’a. Rzeczywiście to może być taki właśnie przekręt.

Jak by ktoś chciał to tu jest link do ogłoszenia https://www.olx.pl/oferta/gtx-1050-ti-4gb-8-sztuk-msi-gaming-x-CID99-IDulrpZ.html
A może wy mi polecicie jakąś kartę do 500 zł. Procesor to i5 2400.

Dokładnie o tym ogłoszeniu pisałem :slight_smile:. Na zdjęciach na pewno jest dobra karta, ale ogłoszenie wygląda na oszustwo, aczkolwiek nie kontaktowałem się, ze sprzedawcą więc mogę się mylić.

Tak wogóle to boje się kupować na olx, bo muszę ze wstydem się przyznać, że zostałem kiedyś oszukany i stracilem 80 zł.

A czym innym jest podmiana bios jak nie podróbką? Tu nawet bywały karty z serii 4xx z podmienionym BIOS. Wyprodukować się podróbki nie da tak kropka w kropkę, bo to wymaga posiadania pewnych schematów konstrukcyjnych i tak łatwo to nie przejdzie.

@szumon115
Mnie cały czas wydaje się coś nie halo. Gość kupił karty pół roku temu, sprzedaje je po tak krótkim czasie za połowę rynkowej ceny - nawet mniej, nawet fakt kopania na nich nie jest żadnym argumentem. I jeszcze możliwość negocjacji przy zakupie większej ilości. Śmierdzi mi tu i bez możliwości odbioru osobistego i przetestowania bałbym się kupić. Takie rzeczy to na Allegro się pcha, a nie na OLX.

Dlatego daje sobie spokój z tą kartą. A powiedzcie mi czy jest duża różnica między gtx 1050 a 1050 ti

Ja się nie znam, ale z tego co sam się rozglądałem, to 1050 to jakaś padaka na chipie 970 :wink: Weź albo 1060, a jak nie masz kasy to 970 za połowę ceny 1050… ale jak mówię, to tylko co wyczytałem. Poczekajmy na praktyków :slight_smile:

Na YT znajdziesz masę porównań i testów + testy na róznych portalach. 1050 Ti jest średnio 20-30% wydajniejszy ,ale czasami daje nawet 50% więcej. Dodajmy do tego fakt ,że 2 GB VRAM to juz na dzisiejsze czasy jest krytyczne minimum i lepiej zainwestować w 4 GB w 1050Ti. Dużo Ci o GTX 1050Ti nie powiem, bo mam taka jednostkę w laptopie tylko, ale nawet ona robi swoją robotę. No, po aktualizacji W10 do 1803 coś jest nie tak i wydajność jest gorsza i trochę mnie to wkurza. Nie mniej Wiedźmin 3 na średnich w FullHD to jakieś 40-50 FPS, ale to Ci i tak wiele nie powie, bo mobilna konstrukcja jest przycięta.

Gdzie tak tanio znalazłeś, bo ja znalazłem najmniej za jakieś 500 zł.

W sumie nie wiem, ale w Wiedźmina 3 to ja na Ultra gram na mojej gtx660 bez hairworks i wygładzania :wink:
Mogę nagrać filmik z fps spokojnie ponad 30 :wink:

ps.
Sprzedam gtx660 :smiley:
pps.
No może jeszcze cienie wyłączam :wink: Ale karta malina :slight_smile:

edit.
Sprawdziłem na jakiś stronach “compare enything”, GTX 970 wypada lepiej w testach niż nowszy 1050? hmmm…

Szukałem tej 970 za 300 zł, bo mam jeden komputer do obsadzenia jakąś grafiką do grania i brałbym od razu w tej cenie.

Ps.
Ile za tego GTX’a, jaki to producent i ilość Vram?

GTX 970 jest mniej-więcej na poziomie GTX 1050 Ti, może ciut wyżej.

Nie wiem jaka cena, rozsądna. Nie jestem handlarzem :slight_smile:
edit.
Przyznam się, że niedawno się wkurzyłem na głośną pracę i wymieniałem jej pastę :smiley: Była twarda jak kamień! (kuźwa, co oni tam smarują), ale winą i tak był procek. Tyle mojej ingerencji było w nią :stuck_out_tongue:
edit2.
Myślę, że za 300 netto (muszę się upewnić u księgowej czy mogę fvat wystawić na używkę jeśli ktoś by chciał) bym ją puścił na forum. To chyba ok cena?

300 zł z wysyłką dałoby radę? Szukam w sumie od jakiegoś czasu karty do komputera teścia, bo chciałby pograć w coś nowszego (jakie Call of Duty, Wolfenstei etc.), ale jedzie na integrze z mobo pod Phenoma II X2 555 co też przekreśla wrzucanie tam jakiegoś gamingowego potwora. Tak się noszę wraz z lubą od jakiegoś czasu na obdarowanie, ale nie chcę też tam pchać nie wiadomo czego. Myślę, że doinwestuje się za jakiś czas w przynajmniej Phenoma II X6 i będzie na kolejne lata - on przeszedł nie jednego FPS’a poniżej 30 FPs, także mu wiszą ustawienia ultrasuperduper.

Ok nie robię dalej off topu, obczaję co i jak i najwyżej się odezwę.

Pewnie jakoś się dogadamy, jak coś to pisz priv. Tylko ja na cebulandię jadę, więc w tym miesiącu jeszcze RAM dokupię, a w następnym pomyślę dopiero o grafice, bo też jakoś nie gram, więc mi nie zależy na wymianie :wink: Ale w dobre ręce oddam, bo serio niewybiegany kawałek krzemu :wink:

A w Novigradzie ile masz klatek?