GTX 1060 6 Gb i szyna pamięci 96 bit ?!

Wiem że już o tym wspominałem gdzieś, ale teraz to już chyba pewne bo najnowszy Hotfix (i piąte stery z rzędu wcześniej chyba cztery wersje sterów WHQL) i najnowsza wersja GPU-Z tj 2.27.0 którą dziś, tak jak i stery, zaktualizowałem nadal twierdzi że nie mam szyny 192 bity a 96 czyli połowę mniej… co jest grane ?

A w który port PCI-e masz włożoną kartę?

W PCI-e 3.0 16x… zresztą mam tylko jeden taki a reszta to miniPCI (mam tam m.in. kartę internetową) na starych sterach 399.24 (tak samo jak na wczesnych wersjach 4XX.XX) pokazuje 192 bity i dwa razy większą przepustowość czyli tak jak być powinno:

PS. Zresztą najnowszy GPU-Z myli się nie ze swojej winy tylko powtarza za Panel sterowania NVIDIA-> Pomoc-> Informacje o systemie.

Wyczyść sterowniki z pomocą DDU, a potem spróbuj ponownie. Może jest jakiś bug w najnowszych sterownikach. Poza tym nie używaj sterowników BETA.

I am also like you do not know if there is a solution or not.

w 95% używam WHQL ale korciło mnie żeby na najnowszych Hotfixach sprawdzić czy nadal mam wg nich 96 bitową szynę pamięci :wink:

Mnie się to wydaje, że związane jest z bugiem w sterowniku lub samym programie diagnostycznym. Sprawdzałeś jak inne programy identyfikują kartę?
Miałem podobny problem z identyfikacją procesora w aplikacji CPU-Z. Kupiłem laptopa kilka dni po premierze wyposażonego w najnowszy procesor, który był źle identyfikowany przez ten program. Tylko W10 i BIOS poprawnie go identyfikowały. Programy diagnostyczne zaczęły go poprawnie rozpoznawać dopiero jak ukazały się ich nowsze wersje. W Twoim przypadku myślę, ze winny jest sterownik.

Wg 3DMarka mam tyle samo pkt. co miałem, ale wg Passmarka (test 3D Mark) wynik spadł mi z ~10k do 8400 pkt od kiedy weszło WDDM 2.5 albo 2.6

No dobrze. Ale jak ktoś tam wyżej słusznie zauważył to są sterowniki BETA. One mają prawo działać gorzej.

Zasada jest generalnie taka, że instalujesz sterowniki, na których wszystko działa najlepiej. Jeżeli widzisz problem to się cofasz i zostajesz.

Fakt dlatego siedzę teraz na 399.24 WHQL zwanych czasem ostatnimi dobrymi sterami dla Pascali.

Ok wyczyściłem kompa DDU i zainstalowałem najnowsze stery WHQL czyli 441.41 + najnowsza wersja GPU-Z tj 2.27 i nadal piszą że szyna pamięci to 96 bit… myślicie że to taki sam, a raczej jeszcze gorszy, przewał nVidii jak z rzekomymi 4 Gb VRAM (3.5 Gb + 512 MB) w GTX 970 czy to zwykły “chochlik” ?

Dla mnie chochlik, przewał to masz w tej nowej karcie 1650 Super, z4 GB vram, a wydajność circa Twoja 1060.

Z ciekawości: ile ciągnie Ci vramu jak grasz? Obstawiam, ze w Wieśku pewnie koło 3,5?

Ponoć naprawione w 441.66 czyli wczorajszych sterach WHQL… zaraz zainstaluje to się przekonam.

Fixed Issues in this Release
[GeForce GTX 1060 6GB][NVIDIA Control Panel]:The NVIDIA Control Panel reports an incorrect GPU framebuffer size.

Edit: Naprawione pokazuje tak jak powinno szkoda że z 5 sterów WHQL pokazywało źle a oni zauważyli to tak późno i to tak żałosny błąd jak na taką firmę.