GTX 1080 TI - model referecyjny, różnica między tym samym modelem

Cześć,
Mam problem odnośnie karty graficznej. Mam GTX 1080 Ti w moim normalnym kompie. Pomyślałem, że zrobię test Valley Benchmark, bo nigdy go nie robiłem, gdyż karta należała do tych najlepszych i się o to nie martwiłem.

Zastosowałem identyczne ustawienia jak kolega tutaj, 4k itd… Identyczne zegary, identyczna wersja karty. Tylko, że moja osiągnęła tylko 2200 pkt. Jego karta 2444 + nagrywanie, około 100 pkt. Dlaczego tak jest. Możliwe, że karta jest uszkodzona w jakiś sposób? Wszystkie programy są wyłączone podczas testu, które mogłyby ją obciążyć, również ustawienia grafiki w panelu Nvidia zoptymalizowane pod kątem wydajności.
O co chodzi?

Identyczna płyta główna, identyczny procesor, identyczne taktowanie, identyczne zasilacze z identycznymi prądami/napięciami, identyczne pamięci, identyczne dyski, identyczne systemy operacyjne z zainstalowanym identycznym oprogramowaniem i sterownikami?

No nie, ale nie sądze, by i9 go bootleneckowała i 650w zasilacz z certyfikatem gold ograniczał.

Ale masz świadomość że nie tylko zasilacz, karta graficzna i procesor decydują o wydajności? Bottleneck to też nie jedyne możliwe “wąskie gardło”.

Nie ma żadnych konkretnych danych o konstrukcji w podanym video więc trudno powiedzieć co może powodować taką rozbieżność w wyniku.

Weź kartę do kieszeni i powtórz test u kolegi. Wynik pewnie będzie bliższy jego.
Jak on powtórzy swój, to pewnie też dostanie o kilka punktów inny. Jeżeli różnica od “średniej” w necie nie przekroczy 5%, to przyjmij błąd pomiarowy.

Ogólnie, czytałem gdzieś na necie , że i9 intela ma inną wydajność w zależności od …płyty głównej, na tych najlepszych jest o kilka(naście?) więcej niż na budżetowych. Było tam cos o sekcji zasilania etc.

Ale, czy jest możliwość ewentualnego uszkodzenia karty?

Nie przy tak małej różnicy.