Witam,
wiem że już zakładałem wiele wątków na temat wyboru karty graficznej ale teraz już jest wybór ostateczny
znalazłem opcje 4GB które fajnie wyglądają a mianowicie
i moje pytanie co jest lepsze i dlaczego?
Witam,
wiem że już zakładałem wiele wątków na temat wyboru karty graficznej ale teraz już jest wybór ostateczny
znalazłem opcje 4GB które fajnie wyglądają a mianowicie
i moje pytanie co jest lepsze i dlaczego?
W przypadku tej karty chłodzenie Windforce (Gigabyte) wypadło lepiej - wydajniej i ciszej. Poza tym jest tańsza. Tutaj masz test.
A dlaczego upierasz się na tego 760 4 GB? Zysk z podwojonej pamięci w tym modelu praktycznie żaden. W tej cenie dostaniesz wydajniejszego R9 280x, lub za ok. 100 zł więcej możesz mieć GTX 770.
100zł więcej nie wchodzi w grę bo to i tak już jest nadłożony budżet, a podwójna pamięć da dużo patrząc na gry które wykorzystują więcej pamięci niż 2 GB i będzie ich więcej, dlatego warto w to zainwestować
Nie ma gier które potrzebują tyle pamięci na karcie.
Gry wykorzystują powyżej 2 GB na ustawieniach Ultra z AA i innymi upiększaczami ( niechlubny wyjątek Watch Dogs), ale to nie jest karta do komfortowej gry w takich ustawieniach. Więcej klatek uzyskasz na R9 280x.
w tej samej cenie masz dużo wydajniejszą
Dlaczego każdy się upiera na te radeony, tylko geforece i nic więcej, niech będzie mniej wydajna w tej cenie a ma być geforce
Dostajesz najlepszą propozycję w danej cenie. Nie bądź fanbojem nie kieruj się ślepo producentem.
nie jestem fanbojem tylko wiem co jest najlepsze, miałem 2 karty z rodziny radeon i więcej nie pozwolę sobie na katowanie siebie z wszelakich powodów
to nie jest upieranie to jest podanie w tej samej cenie lepszego rozwiązania
ale skoro chcesz z tych Twoich to bierz MSI
R9 280x jest lepszy od GTX 760 2/4 GB. Pogódź się z tym.
może i jest lepszy nie mówię że nie ale dla mnie w chwili obecnej liczy się tylko geforce
Dlatego nie pisz, że nie jesteś fanbojem, bo właśnie jesteś.
Z mojej strony wszystko.
piekarnika w komputerze też nie chce mieć
Lepszy bo ma 5 fps więcej ale średnio w minimalnych fps sytuacja się zmienia. Ktoś tu umie czytać te testy? czy czyta sami podsumowanie. Nie tylko fps powinny decydować a sterowniki i temperatury? Wy patrzcie na karty tylko pod kątem suchych średnich fps a że wciskacie komuś szajskie stery od AMD to już nikt nie wspomni. Jest tego więcej. Lepsze wsparcie w grach na geforce. Oprogramowanie jak geforce experience. Tak szczerze to średnie fps z testów w necie można sobie wsadzić nie ma to nic do karty ani do komfortu.
Całościowo wygrywa geforce. Jak ktoś chce wydać ponad 1000 zł i się męczyć ze sterami AMD jego sprawa ja odradzam. Do tego nVidia szybko aktualizuje stery i optymalizuje je pod gry. Sam doświadczyłem skoku fps rzędu 30% po zmianie sterów na gtx560.
Bierz MSI. Karta jest cichutka - praktycznie niesłyszalna, chłodna - 30/65, wydajna i bardzo fajnie się kręci - 1245/1602. Mam MSI GTX 760 GAMING
AMD ma takie coś jak Gaming Evolved.
Też nie rozumiem ludzi, którzy twierdzą, że jest tylko jedna słuszna marka. Poza tym praktycznie każdemu producentowi zdarzają się niezbyt przemyślane konstrukcje. Jak już tak się czepiliście sterowników AMD (ja na Radeonie nie miałem żadnych problemów ze sterownikami), to może warto sobie przypomnieć o serii mobilnych GeForce serii 8, które psuły się na potęgę. W niektórych przypadkach nVidia ma ogromną przewagę, dzięki CUDA - np. w programach od Adobe (After Effects, z drugiej strony coraz więcej programów wspiera OpenCL), co nie zmienia faktu, że np. do innych obliczeń Radeony nadają się równie dobrze, albo nawet i lepiej niż karty nVidii. Jak ktoś nie ma konkretnych potrzeb (np. nie korzysta z programów, które wymagają CUDA), a trzyma się, że musi być karta nVidii, bo tak, bez podania jakichś konkretnych argumentów, to śmiało można wtedy taką osobę nazwać fanboyem.
Tak samo nie rozumiem, jak niektórzy mają jakiś określony budżet na komputer, który nie jest mały, ale też nie jest to na tyle duża suma, żeby ładować się w podzespoły z najwyższych serii i upiera się na i7, bo to jest jedyny procesor dla “pro” gracza. I tak woli kupić najniższą i7 z zablokowanym mnożnikiem zamiast najwyżej i5, którą będzie można bez problemu podkręcić przy odpowiedniej płycie. No, ale przecież jakaś osoba nagrywająca gameplaye na YT ma i7, to jest to jedyny słuszny procesor. Nie ważne jaki konkretnie model. Ważne, że i7. O różnicy wydajności w grach (między wyższymi modelami i5, a niższymi i7) na poziomie błędu pomiarowego, to już nawet nie ma co wspominać.
Jednak jeszcze lepsze są osoby, które narzekają na to, że Android laguje przy przewijaniu pulpitu, a stwierdzają to na podstawie doświadczeń z korzystania jakiegoś budżetowca na przestarzałej wersji systemu z ociężałą nakładką producenta.
Link do testów proszę. I nie z jednej, czy dwóch gier.
Ten trend się powoli odwraca.
Jeszcze wspomnij o Nvidia 3d vision i G-sync. Marketingowa papka przez Ciebie przemawia.
Proponujesz opracowanie własnej metodologi testów kart? Chętnie przeczytam.
Bzdura.
Ja wydałem nawet 1500 zł i się nie męczę. Wiele innych osób także. Pewnie szczęściarze z nas. Nie twierdzę, że nie zdarzają się problemy, bo się zdarzają, ale takie twierdzenia jak Twoje to czysta manipulacja.
AMD także to robi. Zaskoczony?
Już nie raz czytałem o tym Twoim skoku FPS. Pewnie nawet nie wiesz, że wersja sterowników której używałeś poprzednio była strasznie nieudana. A Ty się zachłysnąłeś i wszędzie krzyczysz 30 FPS
To nie jest argument odwraca ale czy odwróci to kryształowej kuli nie mam
firma=marketing ale z tego marketingu nvidii przynajmniej coś wynika bo w przypadku AMD na marketingu się kończy
chodzi mi o to że gry karta ma 25-35 fps to średnie będzie 30 ale czy spadki do 25fps można nazwać komfortową grą niestety nie i dlatego liczą się minimalne fps bo maksymalnie 100 czy 120 mi nic nie zmienia
sterowniki udane nie udane co to znaczy? czy to znaczy że nie udane powodowały spadki fps? otóż nie po zmianie na zoptymalizowane sterowniki fps skoczyły z 30 do 45 dostałem też kilka może kilkanaście w rome2 w reszcie gier nie zwracałem uwagi na to ale było było i pewnie w innych też wystepuje
ja tam się cieszę że są ludzie tacy jak ty i napędzają konkurencję i dzięki temu wymuszają spadki cen, co sprawia że teoretycznie taniej mogę kupić geforca
bierz MSi kolega w tamtym roku też kupił kartę od Gigabyte wykonanie było trefne poleciała i została wymieniona na MSI, nie pierwszy raz słyszę o wadliwej produkcji tych kart