Gtx 970m a film 4k

Ta karta ma tylko częściowe, hybrydowe wsparcie dla dekodowania HEVC (używa GPU i CPU)
Nie obsługuje materiałów 10 bitowych, czyli takich, które występują na Blu-Rayu 4K, które w domyśle odtwarza autor tematu.

Z jakiego powodu. GF970(GM204) ma pełne wsparcie dla dekodowania H264(HEVC) do rozdzielczości 4096 x 4096 z ograniczeniem kolorów do 8 bitów. Chyba że to 970m jest jakieś ułomne, o czym nic mi nie wiadomo.

No to sobie przekonwertuje kolory do 8-bitów (ffmpeg domyślnie robi 8-bitów, ale nie wiem czy z każdym materiałem, trzeba sprawdzić), albo coś kupi tak jak pisał.

PotPlayer w wersji x64 daje podpiąć się pod NVidię.
https://potplayerclub.pl/download/download-info/potplayer64-stable/
Pozwól mu ściągnąć dodatkowe kodeki przy instalacji. Są one tylko dla PotPlayera, więc nie zaśmiecą systemu.
Najpierw sprawdź, czy z nimi film pójdzie.
Pobaw się z ustawieniami tu: Preferencje (F5) - Dekoder/filtry - OpenCodec

• najpierw zmień wszystkie na ‘Włącz: pokaż na liście wyboru, jeśli system go obsługuje’
  • potem Dekoder/filtry na prawy dół i klikasz ‘Zintegrowane dekodery wideo/DXVA’ i tam możesz bawić się zmianą kodeków dla H.265/HEVC, czy Ustawieniami akceleracji sprzętowej.

Możesz też spróbować wyłączyć wewnętrzny filtr pośredniczący w Dekoder/filtry - na prawo i ‘Ustawienia zintegrowanego filtra transformacji wideo’ na ‘Nie używaj’ lub
zmienić renderer wideo w ‘Wideo’ - na prawo ‘Urządzenie wyjściowe wideo’ i ‘Renderer wideo’ na jakiś inny (czy doinstalować Madshi video renderer: http://madvr.com/ ). Pamiętam, że kiedyś domyślne robiły spory narzut, przynajmniej na CPU.

Jeśli wewnętrzne nie dają dobrego odtwarzania, to spróbuj zainstalować i dodać do PotPlayera kodeki LAV Filters (i pobawić się ich ustawieniami. Dekoder wideo LAV ma ich kilka dotyczących hardware acceleration)):

Najnowsze nightly: https://files.1f0.de/lavf/nightly/

Jest jeszcze Strongene-Lentoid HEVC decoder (hybrydowy: w opisie jest, że odtwarza 10-bit, ale na wyjściu daje 8-bit):
http://www.xhevc.com/en/downloads/downloadCenter.jsp
Wypakuj jego pliki np. w Program Files/Pliki Programów do folderu pod przykładową nazwą HEVC Strongene i zarejestruj w systemie plikami reg.
W PotPlayerze dodajesz je tak:
Preferencje (F5) - Dekoder/filtry - Dekoder wideo - na prawy dół i klikasz ‘Zarządzanie filtrami’, potem "Wyszukaj i dodaj’. Jeśli są zarejestrowane w systemie, to pojawią się na liście po lewej. Klikasz ‘OK’. I z rozwijanej listy dla HEVC wybierasz sobie dekoder, który chcesz przetestować/używać. Na koniec ‘Zastosuj’ i ‘OK’. Dla pewności restart playera.

To tylko takie luźne pomysły, bo sam nie mam dużych plików UHD z HEVC. Może który zadziała.

PS. Zapomniałem jeszcze o FanPacku dla PotPlayera tworzonym przez Adama - polskiego tłumacza:
https://potplayerclub.pl/

Dzieki za odpowiedzi, jutro cos poszperam, moze akurat sie uda :slight_smile:

No, i wystarczyło napisać to ostatnie cytowane zdanie. Rozumiesz że on nie ma sprzętowego wsparcia dla H.265/HEVC i software-owo tego nie zmienisz.

Ale twój trud może się na coś przydać, a mianowicie. VLC to nie jest najlepszy odtwarzacz do wideo dużej rozdzielczości, zwłaszcza ze sprzętowym dekodowaniem.
Najlepszym odtwarzaczem do wideo dla Linuksa, BSD i Androida jest MPV fork MPlayera i najlepiej wykorzystuje wsparcie sprzętowe do dekodowania wideo. Na Windowsa nie wiem, bo go nie używam, dlatego twoja propozycja szukania odtwarzacza może się przydać.
Bo przydałoby się zamienić te wymienione wyżej, może na twoje, a może na mpv, który jest też dostępny na Windowsa, trzeba przetestować. Ale nie ma co liczyć na to, że to zadziała z dekodowaniem sprzętowym H.256, na tym GF970.

Wiem, że ta karta nie ma dekodowania sprzętowego dla HEVC/H.265, ale gdy odtwarzam jakieś testowe wideo UHD HEVC na PotPlayerze x64 na moim GTX 675MX (Kepler- czyli też bez sprzętowego) i wcisnę TAB, to pokazuje zużycie i na CPU, i na GPU dla dekodera LAV. Nie jestem jakimś znawcą, ale podchodzę praktycznie ( czyli, żeby film był odtwarzany, jeśli jest szansa) i szukam różnych rozwiązań, bo warto sprawdzić różne. Przynajmniej czegoś się nauczę, a czasem się można zdziwić, że coś jednak zadziałało. Oczywiście jak karta nie ma dekodowania sprzętowego, to nie ma :slight_smile: . Np. tym: http://bluesky23.yukishigure.com/en/DXVAChecker.html można to sprawdzić.

Podaj link do tego testowego Wideo UHD HEVC, na którym masz to dekodowanie sprzętowe na GTX 675MX.

Może renderuje okno programu. :slight_smile: Kepler ma wsparcie dekodowania sprzętowego dla h264, może pomyłka, sprawdź czy to jest na pewno film 4K h265. Jak nie ma, to cudów nie ma.

Nie wiem jak to się sprawdza na Windowsie, pewnie jest coś co pokazuje że karta dekoduje wideo, a nie obrabia 3D. Pod Linuksem da się to sprawdzić dokładnie to i tam musi coś być.
Ale na pewno przy sprzętowym dekodowaniu wideo 4K (rozdzielczość 3840 × 2160 ), powinno być podobnie jak na Linuksie. Czyli obciążenie CPU powinno obijać się o zero i nie przekraczać więcej niż 3-5% (zależy od procesora), wyraźnie CPU powinno się nudzić.

Nie mówię, że to dek. hardwarowe, ale że wg. wskazań karta jest jakoś używana.
https://kodi.wiki/view/Samples
pod
4 4K (UltraHD)
8. [HEVC 10-bit 59.940fps] (Korean ATSC 3.0 satellite TV capture sample)
Link bezp: https://drive.google.com/open?id=0BwxFVkl63-lEdVBuZkltckdZZ0k

HEVC 10-bit, 59.940fps, 25Mb/s, Main 10@L5.1@Main - obraz płynny, ale dźwięk się spóźnia.
CPU (i7-3740QM) - średnio 50%, GPU - też ok. 50%

Sprawdziłem to wideo.

Bo na https://kodi.wiki/view/Samples nie wiedziałem które jeszcze użyłeś do testu. No ale generalnie zgadza się mogą/są to materiały kodowane w H265(HEVC), tylko że jak widać u ciebie.

To twój niezły procek ma co robić, bo to on zajmuje się dekodowaniem tego wideo. Info o pliku (bez audio, trochę jest na zrzutce).

Complete name                            : 4K HEVC 59.940 Broadcast Capture Sample.mkv
Format                                   : Matroska
Format version                           : Version 4
File size                                : 182 MiB
Duration                                 : 1 min 0 s
Overall bit rate                         : 25.3 Mb/s
Encoded date                             : UTC 2016-07-18 12:44:03
Writing application                      : mkvmerge v9.3.1 ('Mask Machine') 64bit
Writing library                          : libebml v1.3.4 + libmatroska v1.4.5
Video
ID                                       : 1
Format                                   : HEVC
Format/Info                              : High Efficiency Video Coding
Format profile                           : Main 10@L5.1@Main
Codec ID                                 : V_MPEGH/ISO/HEVC
Duration                                 : 1 min 0 s
Bit rate                                 : 25.0 Mb/s
Width                                    : 3 840 pixels
Height                                   : 2 160 pixels
Display aspect ratio                     : 16:9
Frame rate mode                          : Constant
Frame rate                               : 59.940 (60000/1001) FPS
Color space                              : YUV
Chroma subsampling                       : 4:2:0
Bit depth                                : 10 bits
Bits/(Pixel*Frame)                       : 0.050
Stream size                              : 179 MiB (98%)
Default                                  : Yes
Forced                                   : No

Dla porównania pobierz któryś z H264 i zobacz jak to powinno wyglądać, przy dekodowaniu sprzętowym, na przykład ten (to jest jeden z linków z twojej strony co podałeś).

Wideo H.264

Link bezpośredni, który podałem na końcu jest pod numerem 8 i nazwą “[HEVC 10-bit 59.940fps] (Korean ATSC 3.0 satellite TV capture sample)” w dziale 4 pod tytułem “4K (UltraHD)”. Wszystko to podałem, żeby było łatwiej znaleźć ten jeden link :slight_smile: . Info o nim już wcześniej sprawdzałem w MediaInfo.

Video H.264 z Twojego linku: CPU - 5%, GPU - 15%

Ale jeżeli Kepler nie ma akceleracji sprzętowej, to dlaczego karta jest aktywna przy HEVC? Jakieś dekodowanie hybrydowe kodeki współczesne (np. LAV) mają?

PS. Odpaliłem podczas oglądania program GPU-Z i przy pliku HEVC sensor ‘Video Engine Load’ (wydaje mi się, że to ten jest od sprzętowej) jest 0%, a ‘GPU Load’ - 35%, a przy AVC ok. 65%, , a ‘GPU Load’ - 12%.

Bo coś tam musi wyświetlać, zawsze tak jest przy sprzętowym dekodowaniu też. Przygotuje mp4 4K H.264 który powinien być dekodowany na twoim GPU, to będziesz mógł sobie porównać.

Mówiłem że coś musi być na Windowsa, tak to wygląda. Podział na procesy graphics i video, ja mam jeszcze video podzielone na encoding i decoding (ale to bez znaczenia). No to już nie robię wideo, jak widać wszystko już wiesz.

potplayer dziala korzysta z 970(ok 30%/80% i7) jednak oczywiscie jakosc bez zmian, probowalem cos zdzialac w ustawieniach jednak bez rezultatu, probowalem tez konwertowac plik do h264 programem handbrake, czy jakos tak, wyskoczylo 9h wiec podziekowalem, jednak bylo to przez procesor, karta nie brala w tym udzialu, probowalem zmienic jednak bezskutecznie.
tak wiec h264tylko wchodzi w gre

Dostalem tez informacje od LG ze tv pociagnie film4k hev265 z hdd zew. od 80gb do 2tb bezproblemowo, wiec w sumie problem mam rozwiazany. mysle ze mozna zamykac, dziekuje jeszcze raz za pomoc.