czesc, jak w temacie gtx 970m, i7xxxxx, ssd, 16gb ram, podczas odpalania pliku 4k zero uzycia karty dedykowanej, zalaczam zdj. programy uzyte kmplayer 4k jak sadze, mpc-hc oraz inne, brak odtwarzania w 4k. odpalam program prawym przyciskiem myszy za pomoca dedykowanej karty, zmienialem tez w ustawieniach panelu nvidia by byly te programy automatycznie odpalane z uzyciem karty dedykowanej, brak reakcji 0% uzycia. Powie mi ktos o co chodzi? bo noz mi sie juz w kieszeni otwiera. Jak ja mam odpalic ten plik 4k by bylo to faktycznie 4k z pominieciem zintegrowanej kartty intel hd.
Masz już założony taki temat. Po co kolejny?
Wyświetlanie obrazu nie wymaga jakiejś specjalnie dużej mocy obliczeniowej, a większość operacji jest robiona na CPU. Właściwie to zależnie od formatu, ale w większości przypadków odtwarzanie video nie wymaga żadnych dodatkowych obliczeń graficznych. Jest to wyświetlenie po prostu kolejnych obrazków, które są już wyrenderowane i gotowe. jedyne co trzeba zrobić to dekompresja, ponieważ często dany format jest kompresowany by zajmował mniej miejsca, a dekompresja to zadanie dla CPU.
poprzedni sie nie uaktualnil, dopiero sie pokazal jak zalozylem nowy
No tak, ale jak mi ma to pomoc? plik zajmuje 66gb, teraz probowalem zmienic ustawienia w panelu nvidiii i dziwna sprawa nie moge wybrac dedykowanej karty dla mpc hc
A po co chcesz koniecznie do tego użyć karty dedykowanej? Masz jakiś problem z odtworzeniem tego pliku czy w czym tkwi problem. Bo jeśli masz problem to najpewniej nie wyrabia dysk, potem procesor, a na końcu RAM.
Problemem może być też samo oprogramowanie które nie wspomaga się akceleracją GPU. Spróbuj użyć VLC.
Przede wszystkim jakiego kodeka użyto do tego filmu. Twoja karta ( to jest GM204, Maxwell drugiej generacji ) nie dekoduje sprzętowo nowych kodeków na przykład H.265(HEVC) , VP9.
pobralem vlc, film zacina, jakosc tez raczej nie jest 4k.
Wybaczcie, ale jakos nie potrafie zrozumiec ze karta dedykowana niema nic do wyswietlania obrazu w 4k, na moje myslenie sam procesor tego nie zrobi, poza tym widzicie na zdj ze uzycie mam 100%~ co jest absurdem samym w sobie jesli chodzi o i7, mysle ze powinna byc wspomagana procesorem graficznym, jesli chodzi o kodeki to ciezko powiedziec, bo instalowalem ich kilka, wczesniej sam z tym walczylem jesli powiecie mi jak sprawdzic jakie mam kodeki aktualnie to chetnie odpowiem. Chyba ze mam rozumiec ze mam za slaby procesor? w co ciezko bedzie mi uwiezyc.
info filmu.
Rozmiar pliku: 66.38 GiB (71276238774 bajtów)
Czas trwania: 02:49:04.218 (10144218 ms)
Ogólne bitrate pliku: 56.2 Mbps
Format: Matroska
Video FPS: 23.976
Video kodek:
Video bitrate: 52.1 Mbps
Video rozdzielczość: 3840x2160
Video rozmiar: 61.5 GiB (93%)
Video proporcje obrazu: 16:9
Audio format: AC-3
Audio format wynik: Audio Coding 3
Audio bitrate: 640 Kbps
Audio liczba kanałów: 6
Audio sampling rate: 48.0 KHz
Audio resolution: 16 bits
Audio rozmiar: 774 MiB (1%)
Uruchom to wideo w VLC naciśnij Ctrl razem z i i zakładka kodek, tam znajdziesz.
h265, tak jak pisales… poczytalem troche na eng. forum faktycznie nie daje sobie z tym rady, pytanie jednak czy da sie cos z tym zrobic ? ew, druga kwestia czy wszystkie filmy 4k sa z h265 czyli jestem uziemiony bo procesor musi przejac cala prace ze wzgl na brak obslugi przez dedykowana karte? juz dzisiaj mialem kupowac tel lg oled b7v z mysla ze bede mogl ogladac przez hdmi2.0 filmy na oledzie bo mysle ze odpalenie filmu 70gb nie wypali z dysku czy pendrive na tel, beda zaciecia, czy moze sie myle ? nie bardzo usmiecha mi sie kupowac nagrywarke/ odtwarzac blray4k.
Nic co ci się spodoba. Twoja druga karta od intela HD4600, też jest za stara do dekodowania tego wideo, przekonwertować lub znaleźć materiał z kodekiem H264.
co masz na mysli zeby zmienic material z kodekiem h264, w sensie ze sa kopie konwertowane inaczej ? i takich mam szukac?, pomyslec ze starsze nvidie daja rade z h264, sad.
*265
Tak, wideo 4K może być kodowane w H.264.
Dziekuje Ci za pomoc, musze zadzwonic do Lg zapytac czy ich tv pociagna film 4k z zew dysku, ew szukac h264 ew kupic blr4k. wszsytko w temacie. Dziekuje jeszcze raz. zawiedziony zszokowany, ale dzieki.
Zapomniałem napisać, twoja karta gf970 za to bardzo ładnie poradzi sobie z przekodowaniem tego materiału do H264, z czasem około 4x krócej niż trwa materiał. Można to zrobić przy pomocy na przykład ffmpeg-a (sprzętowy kodek h264 to nvenc), czy czegoś z gui co wykorzystuje tą bibliotek.
Dekodowanie HEVCa na jego CPU zabije wydajność sprzętowego kodowania AVC.
Odtwarzanie na cpu tak, dlatego w ostateczności trzeba przekonwertować przy pomocy GPU do H264, o czym napisałem.
Przy konwersji potrzebujesz wpierw zdekodować materiał wejściowy, w tym wypadku software’owo, więc korzyści z kodowania przez GPU nie są tak spektakularne, jak piszesz
A robiłeś to kiedykolwiek, bo widzę że nie. Ja to robię i jest tak jak napisałem, przy używaniu kodeka sprzętowego z jego kartą GPU, powinien mieć czas encodowania kilka razy (około 4x przy gf970 ) krótszy niż trwa materiał, takie zyski właśnie powinny być.