Witam, CS:GO dziwnie się zachowuje. Gdy patrzę w jakąś ścianę to wszystko jest ok, fps 150-200. Natomiast gdy patrzę w otwartą przestrzeń (więcej szczegółów) to fps wynosi w granicach 100-130. To by mi nie przeszkadzało, ale przy patrzeniu w otwartą przestrzeń mam dodatkowe spadki do 40-60 fps na pół sekundy, w odstępach co 5-10 sekund.
W skrócie gra ma gwałtowne spadki fps i nie wiem czym to jest spowodowane.
Specyfikacja:
Laptop Lenovo G710 - posiadam go niecały miesiąc więc wykluczam zakurzenie radiatora.
Intel i5-4200M - turbo 3,1GHz
Geforce 820M
8GB RAM
Windows 8.1
Dysk 1TB, partycje puste, gra nie znajduje się na partycji systemowej.
Temperatury w HWMonitor sięgają 80-85 stopni Celsjusza podczas gry - czy to jest przyczyną?
Kiedy “patrzysz w sciane” silnik gry ma bardzo malo pracy, bo musi wyswietlic tylko ta sciane. Kiedy “patrzysz” na wiele obiektow, komputer musi wykonac wiecej obliczen - stad spadek ilosci klatek.
Czy w innych grach ta sytuacja sie powtarza? Proponuje zaczac od sprawdzenia, czy sterowniki do grafiki i dzwieku sa aktualne.
Zobacz tez, czy nie masz ustawionego laptopa w trybie oszczedzania energii.
Niektorzy na takie problemy polecaja usuniecie “config.cfg” i “config_default.cfg” (mozesz im zmienic nazwy, zamiast usuwac, a potem ew. je przywrocic.).
W innych grach sytuacja się powtarza, choć nie jest tak uciążliwa. Sterowniki aktualne, spróbuje zainstalować starsze do grafiki. Laptop ustawiony na wydajność. Zmiana configu nie pomaga.
Sprobuj zaobserwowac, czy te spadki klatek nie maja przypadkiem miejsca tylko wtedy, kiedy komputer sie rozgrzeje (np. 10 minut po uruchomieniu gry).
80-85 stopni celcjusza to istotnie wysoka temperatura jak na procesor. Moze jak sie rozgrzewa, to wylacza sie Turbo Boost - funkcja przyspieszajaca dzialanie procesora. Chociaz nie powinno miec to az tak dramatycznego wplywu na ilosc klatek.
Poeksperymentuj jeszcze z innymi trybami zarzadzania energia.
Zrobiłem format i jest lepiej, ale myslę że głównym czynnikiem lagów jest temperatura. Teraz pytanie - czy podstawka chłodząca pomoże? Nie ma w moim laptopie żadnych wylotów powietrza z dołu obudowy. Dół obudowy jest trochę ciepły blisko wentylatora ale nic poza tym.
Jezeli format pomogl, to byc moze miales poinstalowane jakies smieciowe programy, ktore chodzily w tle i obciazaly procesor.
Podstawka chlodzaca jak najbardziej powinna pomoc na problem z przegrzewaniem sie notebooka.
To dobrze, ze nie masz wylotow powietrza u dolu obudowy. Laptopy zasysaja powietrze od spodu, a wypuszczaja bokiem (inaczej pocilyby sie nogi podczas pracy z laptopem na kolanach ;)). A podstawka bedzie od dolu wdmuchiwac dodatkowe powietrze do laptopa, chlodzac go w ten sposob.