Gwarancja a prawo

Witajcie

Kupiłem rok temu nagrywarke LITEON DVD SOHW1633 gwarancja 24 m-ce. Niedawno 2dni temu nagrywarka przestała nagrywać, wiec odałem ją do sklepu na gwarancje. Powiedzieli ze za tydzien będzie, przyszedłem za tydzien i powiedzieli ze nagrywarka była tak uszkodzona (taka seria) ze nie można było naprawić. Sprzedawca próbował wcisnąc mi nagrywarke firmy NEC odmówiłem bo za LITEONa płaciłem ponad 300zł a ten NEC jest wart 170zł.

I teraz mam do Was pytania:

• czy mogę żądać zwrotu pieniędzy ?

• czy mogę prosić o nagrywarke tej samej wartości

Proszę o rade :slight_smile:

To chyba wszystko wyjasnia, jak Ci nie dadza nagrywarki tej samej klasy to zadaj zwrotu kasy i juz.

tzn firmy LITEON w tym przypadku ?

Czy ten NEC proponowany ?

Bardziej opłaca Ci się chyba wziąść kasę i kupić nową nagrywarkę :roll: . Ceny nagrywarek DVD poszły w dół, więc w rezultacie będziesz miał dobrą nagrywarkę + część kasy powinna Ci zostać :wink:

no wiem - ale czy oddadzą kase to jest pytanie ?

Jak nie oddadzą to możesz:

a) wziąść proponowaną przez nich nagrywarkę

b) wystąpić na drogę sądową (niedotrzymanie warunków umowy)

powiedz w sklepie żę mają ci dać pieniądze [tyle ile zaplaciles za nagrywarke]albo maja ci naprawić ją albo oddać taką samą albo taką na jaką ty sie zgodzisz jeżeli nie powiedz że chcesz rozmawiac z kierownikiem sklepu i powiedz kierownikowi ze albo ci coś zrobią z nagwywarką albo ty

wtedy nie bedą chcieli klłopotów i oddadzą ci ją