Witajcie. Ostatnimi czasy dałem komputer do naprawy. Wymieniono płytę główna oraz kość ram. Po wymienieniu płyty głównej napędy nie działają , komputer się zawiesza, po włożeniu płyty do cd romu tez się zawiesza i wyczytałem ze to prawdopodobnie zasilacz. Czy mogę złożyć reklamacje naprawy lub użyć jakoś gwarancji aby dostać nowy zasilacz? Mogę im ‘zarzucić’ ze wybrali niekompatybilna płytę główna i po ‘naprawie’ są dalsze problemy?
Proszę nie pisać ’ idź sprawdź w tym serwisie/komisie gdzie naprawiałeś’ gdyż ten serwis naprawczy jest znany z małych przekrętów i nie chce być kolejna osobą wyje*ana przez nich w ciula.
BrunoN , na forum używamy polskich znaków (ż, ł, ć, ś, ą itp.). Proszę wyedytować swojego posta i poprawić co trzeba. Niezastosowanie się do prośby będzie skutkowało przeniesieniem tematu do śmietnika.
Czy był to składak, czy oryginalnie złożony zestaw?
Jeśli to drugie, to chyba pozostaje ci ponownie złożyć reklamację.
Jeśli towar będzie ciągle wracać do ciebie zepsuty proponuję kontakt z powiatowym rzecznikiem konsumenta.
Ewentualnie jeśli nie naruszy to warunków gwarancji (na obudowie nie ma plomb), możesz zmienić zasilacz na lepszy na swój koszt.
Upewnij się, że to wina zasilacza. Sprawdź, jakie napięcia podaje zasilacz za pomocą programu diagnostycznego np. Everest oraz BIOS-u (sekcja PC Health Status). Jeśli na obudowie nie ma plomb i masz woltomierz, możesz z niego skorzystać, taki pomiar będzie bardziej wiarygodny.
chodzi mi o to , że za wymianę płyty głównej płaciłem gdyż komputer dawno jest po gwarancji i nie ma żadnych plomb.
nie wiem czy ta gwarancja (po wymianie płyty głównej i kości ram) została nałożona na usługę naprawczą czy może na samą płytę główną/kość ram. napięcia sprawdzałem i pewna osoba powiedziała że są ponad normą.
jeżeli gwarancja została nałożona na płytę główną to czy mogę domagać się wymiany zasilacza na bardziej wydajny gdyż nie wybrali tej płyty głównej kompatybilnej z moim sprzętem? (oczywiście chciałbym aby wszystko było nieodpłatnie)
Jeśli składałeś reklamację z tytułu ustawy (a nie karty gwarancyjnej) i wymieniali ci towar na nowy (ale to musiałoby dotyczyć całego komputera, jeśli komputer kupowałeś jako gotowy zestaw) to wtedy ustawowe 2 lata kiedy możesz reklamować towar biegłyby od nowa.
Ale chyba wymieniali ci tylko zasilacz, więc gwarancji już nie masz.
To jest naprawa pogwarancyjna, tak że gwarancje dostaje tylko na MOBO i kości pamięci i żadną siłą nie naciągnie ich na nowy zasilacz, gdyż wymiana zasilacza nie wchodziła w zakres naprawy.