Hal.dll brak lub błąd pliku

Witam mam taki problem. (win xp)

Podczas gdy właczam komputer wyskakuję błąd brak plik hal.dll lub jest uszkodzony. (z płyty win odpala normalnie)

Probowałem z konsoli odzyskiwania wpisywać komendę jaką znalazłem w sieci (bootcfg \rebuild itd, expand…)

Nawet formatowałem dyski, ale błąd nie zniknął. Miałem także problem z NTRLD ale z tym dałem radę no i nastepny który wyskakuje jest właśnie ten.;/ nie wiem nie mogę sobie z nim poradzić, kopiowałem ten plik nawet z innego kompa ale nic nie dało. Co mam zrobić? Help…Oczywiście szukałem podobnego tematu ale odp nie uzyskałem.

Proszę zmienić temat postu na konkretny, opcja edytuj i popraw.JNJN

Jeśli system świeży i to samo, to raczej wina sprzętu - po czym to się zaczęło dziać, co robiłeś ?

Może dysk. płyta, inne.

Grałem w grę. Ekran się zamazał ;D Trachło kartę grafiki , ale na następny dzień miałem już nową…no i własnię po tym zdarzeniu najpierw wyskoczył błąd NTRLD, dałem z nim rade, to znowu boot.ini (nie właściwy plik rozruch z c:\windows - miałem kiedyś tak i normalnie dalej system się ładował) no i po boot wyskakuję ten błąd (hal) Nie wiem co zrobić…

Hhmm dysk raczej nie. Od niedawna mam nowy Seagate Sata… tak szybko chyba by się nie zepsuł.

Zasilacz ?

Temperatury wszystkiego.

Płyta główna - sprawdź kondensatory elektrolityczne czy nie wylane lub wypukłe.

Pamięć - sprawdź.

Reset biosu.

Inne.

Piotrek343 musisz naprawić plik boot.ini.

Instrukcja, jak to zrobić:

http://support.microsoft.com/kb/330184/pl

Dobra jest ok. Zrobiłem inaczej. Odłączyłem jeden dysk przed formatem. Zainstalowałem windowsa, i ten dysk na którym był błąd jest teraz dodatkiem do tego pierwszego ;/;p

Witam,

Mam bardzo podobny problem a mianowicie podczas włączania kompa mam 2 systemy (takie same) klikając na pierwszy komp działa bez zarzutów, klikając na 2 pokazuje sie komunikat ze plik Windows/system32/hal.dll jest błędny lub go niema, przeinstaluj system lub skopiuj podany plik.

A teraz sedno, jak mogę zrobić aby ten drugi system(nie działający poprawnie) nie pokazywał mi sie. Dodam ze po przeinstalowaniu i sformatowaniu całego dysku pokazuje sie dalej.

Bardzo proszę o pomoc.

Co do pierwszego problemu czyli jeśli nie znajduje pliku hal.dll można go przywrócić za pomocą konsoli odzyskiwania

LEGENDA:

X - litera Twojego napędu.

C - litera partycji, na której znajduje się system operacyjny.

expand X:\i386\hal.dl_ C:\Windows\system32\hal.dll

A co to pytania viget82 aby nie pokazywał się ten drugi system na liście musisz usunąć jego wpis z pliku boot.ini