Hard (Solid?) Disk: S.M.A.R.T. Status bad, backup and replace

Witam,
od kilku dni przy starcie systemu pojawiał mi się komunikat "“Hard Disk: S.M.A.R.T. Status Bad, Backup and Replace”.

Poniżej wklejam dane z HD Tune:
hdscan

s2

Dysk ma 2 lata, więc trochę zaskoczył mnie taki komunikat.

To dysk SSD (jaki?). Skanowanie powierzchni programem do dysków magnetycznych mija się z celem. Poza tym parametry wyglądają ok, poza Total LBAs Written, który ma kosmiczną wartość (nie wiadomo jak wielką, bo ucina wynik).
Skąd wziąłeś ten komunikat, bo to chyba nie jest systemowy Windowsa? :thinking:

Dysk to Samsung 500GB 2,5" SATA SSD 860 EVO, komunikat pojawia się przy starcie systemu na ekranie z logo producenta + Press F1 to run SETUP.
A wartość Total LBAs Written to ~624 063 504.

Czyli chyba tylko około 300GB zapisanych danych. Dziwne to. Wszystko wygląda OK.

To może przyda się informacja jaka to płyta główna i wersja BIOSu/UEFI.

Skoro wszystko w porządku to być może coś z systemem albo jakiś błąd w BIOSie.
Mogę jedynie wrzucić skan innego dysku, może BIOS coś źle interpretuje.

sc3

Nie znalazłem jedynie co oznacza parametr 235 (EB), który jest chyba na skraju przewidzianym przez producenta i o to może chodzić systemowi :thinking:

Jak masz dwa podpięte, to by się przydało ustalić na który warczy, dodatkowo HD Tune 2.55 ma już 12 lat i może nie umie w nowsze SSD (może samsung ma lepszą aplikacje do oceny stanu swojego SSD).

Ten drugi dysk jest OK.
W pierwszym trzeba ustalić co oznacza parametr 235 (EB). Może coś wyszukasz w necie, bo ja muszę się zwijać.

Płyta to ASUS Vanguard B85
Wersja BIOSu 2202

Znalazłem jakąś aplikację od samsunga. Niestety nie mogę wykonać opcji Diagnostic Scan, gdyż wyświetla się “The selected drive does not support this feature” :confused:

Jedynie umożliwia mi zrobienie tego samego co HD Tune.

Czyli to jest tylko jakiś licznik utraty zasilania dysku.
Na moje wyglada wszystko dobrze, nie wiem w takim razie o co chodzi Windowsowi. Czy taki komunikat dostajesz za każdym razem jak włączasz komputer?

Tzn. w pewnym momencie wyłączyłem w BIOSie ten skan S.M.A.R.T, bo właśnie działo się tak za każdym razem. Dzisiaj wyjątkowo system nie odpalił się dalej niż ekran z logiem producenta. Zrestartowałem, wszedłem do opcji “BOOT” w BIOSie i manualnie kliknąłem z którego dysku ma się odpalić system, zadziałało. Przywróciłem ten skan S.M.A.R.T. by zobaczyć, czy komunikat nadal się wyświetla, no i się wyświetlał, ale udało mi się skipnąć go poprzez kliknięcie F1 [Press F1 to run SETUP].

Ciekawe, że program od samsunga pokazuje inne tbw, ale też w gwarantowanej puli. Może @Kaleron coś podpowie, bo chyba ogarnia dyski :wink: