Hasło do BIOS, którego zapomniałem

To jest laptop czy komputer stacjonarny i czy komp to np.dell. Jak laptop to wyjęcie bateryjki nie pomoże trzeba programować “scalaka” lub zworka na PCB (czytaj manuala). Jak stacjonarny to wyjęcie baterii powinno pomóc tylko odłacz zasilanie. W firmowych kopach jest różnie np. w dell jest dodatkowa zworka do resetu zależnie od modelu (poczytaj manuala) lub może byc jak w laptopie czyli programowanie “scalaka” jak bardziej korporacyjny model.

Wyjmij baterię lub zwrotka na PCB tylko odłącz zasilanie z zasilacza czyli kabel wyjmij od prądu.

jeżeli nie wiesz jaką masz wersję biosu, to odpal jakiś program diagnostyczny np. CPU-Z pod Windows i tam znajdziesz info o płycie głównej i wersji biosu. W CPU-Z jest to zakładka “Mainboard”. Bios do płyty z reguły znajdziesz na stronie producenta. Ale jak kolega wyżej zauważył, nawet wgranie nowego biosu nie zawsze pomaga. Są w necie strony poświęcone “odzyskiwaniu” komputerów (np. laptopów Thinkpad) z zablokowanym biosem. Tam też możesz poszukać sposobu.

Czasami jest możliwość usunięcia hasła przez wgranie nowszej wersji biosu.

1. Jeżeli masz możliwość uruchomienia systemu, to zwykle masz również możliwość uruchomienia programu do flashowania.
  2. Może być możliwość nadpisania biosu używając zewnętrznego programatora.

W obu przypadkach operacje dość mocno ingerują w sprzęt i w wypadku niepowodzenia istnieje możliwość uszkodzenia komputera.

System odpala się bez problemu. Gorzej z wejsciem do biosu.
To jest laptop.

A jaki laptop?

Lenovo.
S/N to L3-FL917

Nie wiem jak to wygląda w 3000 n100, ale w 3000 n200 pod kartą sieciową są dwa pady oznaczone jako CLRP1, które trzeba zewrzeć. Tyle znalazłem w sieci.
Nie każdemu lapkowi da się wywalić hasło bios.

https://www.eehelp.com/question/help-how-to-reset-the-cmos-on-3000-n200-model-0769/

Aktualnie szukam zworki opisanej CLRP1

Niestety, nie znalazłem owej zworki.

Już dziś mi się nie chce, ale jutro rozkręca cały ten komputer i poszukam tych zworek.

pady to nie zworki.

No dobrze, pady. Źle to nazwałem.

Ponoć zresetowanie biosu może się także odbyć poprzez wyjęcie baterii ki od Bios ale jak mam to zrobić?

Pierwszy raz widzę takie mocowanie baterii. Na moje to trzeba lekko unieść tą metalową “łopatkę” która dociska baterię i “wydłubać” ją z tego niebieskiego pierścienia. Jednak tak jak piszę - pierwszy raz widzę takie mocowanie.

Bateria i styki są zgrzane, a “niebieski pierśień” to izolacja, żeby nie doszło do zwarcia. Odłączenie baterii tylko przez odlutowanie styków od płyty głównej.

Ja bym się nie pierdzielił tylko wziął cienki nóż i wydłubał ją z tej niebieskiej izolacji. :smiley:

Bateryjką jest przygrzana do tego mocowania. Czy może znacie jakiś hasła serwisowe dla PhoeNix BIOS 4 release 6 lub 6.1

Wytrychy dla BIOSów PHOENIX (wielkość liter ma znaczenie)

phoenix
PHOENIX
CMOS
BIOS 

Inne:

LKWPETER
lkwpeter
setup
SETUP
Syxz
Wodj

Dziękuję za wszelką pomoc, jednak poradziłem sobie swoim sposobem. a mianowicie Wypaliłem na pendrive’a obraz MS Dosa wraz z programem Killcmos.com. uruchomiłem komputer z pendrive’a i uruchomiłem dany program. ekran zgasł. Komputer chwilę jeszcze pochodził i się wyłączył. gdy następny raz włączyłem komputer hasła już nie było. temat zamykam.