Witam.
Na moim komputerze, jakiś czas temu, założyłem hasło do bios.
I teraz tylko pogratulować mi pamięci, ponieważ to hasło zapomniałem.
Czy da się w jakiś sposób usunąć, lub chociaż podejrzeć to hasło z poziomu systemu Windows lub Manjaro? I nie, wyjmowanie bateryjki od BIOS nie działa, hasło dalej jest.
Z góry dziękuję i proszę o pomoc.
Przy bateryjce powinna być zworka - przestaw ją i włącz kompa. A po wyjęciu bateryjki trzeba odczekać - nawet do 30 min.
Masz kilka możliwości ale żadna nie daje gwarancji
- reset BIOS przez wyjęcie baterii
- zworka na płycie głównej resetująca BIOS (o ile płyta główna ją posiada)
- użycie serwisowego hasła (hasła serwisowe powinny być dostępne na stronie producenta BIOS)
- wgranie nowszego lub starszego BIOS w celu nadpisania BIOSu zabezpieczonego hasłem.
Z poziomu Windowsa lub Linuksa się nie da?
I jak się wgrywa BIOS?
By wgrać nowy BIOS i nadpisać ten zabezpieczony hasłem musisz zrobić to z poziomu systemu operacyjnego. Ponieważ do BIOS nie możesz się dostać przez nieznajomość hasła. Dlatego wgranie nowego BIOS musi odbyć się z poziomu systemu. Czy to będzie Windows czy Linux nie ma znaczenia.
Jak pobiorę BIOS to będzie to plik EXE lub tar.gz czy jakiś nie z tej planety?
I jeszcze jeden problem: Gdzie sprawdzić, jaki bios obsługuje jakie procesory.
Aha i czy CmosPwd zadziałałby czy to jednak FAKE?
Niestety nie znam mojej wersji BIOSu, ponieważ po wejściu jest napisane tylko: Phoenix BIOS Setup Utility.
Komputer mam ze Stycznia 2007.
Z poziomu systemu to zapyta o hasło w większości przypadków.
To jest laptop czy komputer stacjonarny i czy komp to np.dell. Jak laptop to wyjęcie bateryjki nie pomoże trzeba programować “scalaka” lub zworka na PCB (czytaj manuala). Jak stacjonarny to wyjęcie baterii powinno pomóc tylko odłacz zasilanie. W firmowych kopach jest różnie np. w dell jest dodatkowa zworka do resetu zależnie od modelu (poczytaj manuala) lub może byc jak w laptopie czyli programowanie “scalaka” jak bardziej korporacyjny model.
Wyjmij baterię lub zwrotka na PCB tylko odłącz zasilanie z zasilacza czyli kabel wyjmij od prądu.
jeżeli nie wiesz jaką masz wersję biosu, to odpal jakiś program diagnostyczny np. CPU-Z pod Windows i tam znajdziesz info o płycie głównej i wersji biosu. W CPU-Z jest to zakładka “Mainboard”. Bios do płyty z reguły znajdziesz na stronie producenta. Ale jak kolega wyżej zauważył, nawet wgranie nowego biosu nie zawsze pomaga. Są w necie strony poświęcone “odzyskiwaniu” komputerów (np. laptopów Thinkpad) z zablokowanym biosem. Tam też możesz poszukać sposobu.
Czasami jest możliwość usunięcia hasła przez wgranie nowszej wersji biosu.
- Jeżeli masz możliwość uruchomienia systemu, to zwykle masz również możliwość uruchomienia programu do flashowania.
- Może być możliwość nadpisania biosu używając zewnętrznego programatora.
W obu przypadkach operacje dość mocno ingerują w sprzęt i w wypadku niepowodzenia istnieje możliwość uszkodzenia komputera.
System odpala się bez problemu. Gorzej z wejsciem do biosu.
To jest laptop.
A jaki laptop?
Lenovo.
S/N to L3-FL917
Nie wiem jak to wygląda w 3000 n100, ale w 3000 n200 pod kartą sieciową są dwa pady oznaczone jako CLRP1, które trzeba zewrzeć. Tyle znalazłem w sieci.
Nie każdemu lapkowi da się wywalić hasło bios.
https://www.eehelp.com/question/help-how-to-reset-the-cmos-on-3000-n200-model-0769/
Aktualnie szukam zworki opisanej CLRP1
Niestety, nie znalazłem owej zworki.
Już dziś mi się nie chce, ale jutro rozkręca cały ten komputer i poszukam tych zworek.
pady to nie zworki.