Hasło i Login roota na Ubuntu 7.10?

Mam ten system i w instalatorze podawałem tak;Login:Dawid Hasło:np.dawid(hasło to tylko przykład) i wiem że przez ileś tam konto root to właśnie to konto, ale teraz gdy instaluje stery w terminalu wypluwa coś o roocie, pewnie muszę się na nim zalogować, wiem że trZEBA W KONSOLI WPISAć SUDO PASSWORD ROOT, będę miał hasło, ale jaki jest Login???szukałem ale nie mogłem znaleźć.

Wystarczy przed komendą dać sudo np.

sudo apt-get clena

po enterze podajesz hasło i jeszcze raz enter.

To nie jest konto root.

login: root

pass: ustawione hasło

Można to też zrobić inaczej:

System >> Administracja >> Użytkownicy i Grupy

W ustawieniach użytkowników zaznaczasz konto root i wybierasz jego właściwości. A tam ręczne ustawienie hasła.

"Aby móc się zalogować na na konto roota bezpośrednio z ekranu logowania musimy mu jeszcze na to “zezwolić”

System>Administracja>Ekran logowania>Zabezpieczenia zaznaczyć “Zezwolenie na lokalne logowanie na konto administratora” i koniec."

Jeśli wykonujesz polecenia w trybie tekstowym i nie jesteś zalogowany to tak jak

Jeśli jesteś zalogowany trybie tekstowym, np. jako dawid to musisz się przełączyć na konto root

su - wciskasz enter

hasło: podajesz haslo

Tak samo jest w środowisku graficznym niezależnie czy jesteś zalogowany na swoim koncie czy na koncie innego użytkownika i używasz emulatora terminala, np. xterm

su - wciskasz enter

hasło: podajesz haslo

W Ubuntu możesz jednak korzystać z sudo, które nadaje Tobie prawo root, su jest dobre jeśli korzystasz z konta, które w ogóle nie ma uprawnień administratora i wtedy nawet sudo nie pomoże :slight_smile: W powyższych przypadkach su oznacza Super User, ale su jeśli podasz nazwę konta użytkownika oznacza Switch User, czyli przełącz użytkownika, czyli wpisując w konsoli, w której jesteś zalogowany

su root wciskasz enter

hasło:

uzyskasz ten sam efekt.

Jak najbardziej odradzam korzystanie z tej metody [-X , obniża to bezpieczeństwo systemu, tak samo logowanie się w trybie graficznym na root również nie jest zalecane ze względu na bezpieczeństwo, jak już chcesz robić wszystko myszką, lepiej z konsoli odpalić menedżera plików, np.

sudo nautilus

Pozdrawiam!