Hasło na folder Win10

Usiłuję założyć hasło na folder w Windows 10. Robie to tak: zaznaczam ppm folder>Właściwości>Zaawansowane>Szyfruj zawartość, aby zabezpieczyć dane(OK)> Zastosuj zmiany…(OK) i na tym się kończy moje zabezpieczenie. System nie pyta o żadne hasło, a folder dalej można „bezkarnie” otwierać. Dodam, że nie chcę instalować żadnych dodatkowych aplikacji i chcę korzystać tylko z systemowego oprogramowania.

Ta opcja nie założy ci hasła. To jest szyfrowanie systemu plików NTFS, żadne zabezpieczenie. Musisz zastosować zewnętrzny soft lub BitLocker na calą partycję.

Dzięki za odzew. Niestety hasło na całą partycję odpada gdyż z tego komputera korzysta kilka osób. Swoją drogą to co najmniej dziwne aby MS nie dopuszczał możliwości zabezpieczania hasłem plików czy folderów.

Bitlocker na C: działa tak, że system i tak musi być odpowiednio zainstalowany - część (bootloader) na osobnej partycji „Boot” i reszta na C:, który jest zaszyfrowany. Podczas rozruchu podajesz hasło do C:. Kilka kont będzie działało.

Na pewno jest jakiś soft do szyfrowania folderów. C:/Windows bym nie szyfrował tak, czy siak.

Sprawdź opcję z szyfrowanym kontenerem, chodzi o dysk wirtualny:
https://www.tenforums.com/tutorials/138500-create-bitlocker-encrypted-container-file-vhd-vhdx-windows.html .

Jak utworzyć zaszyfrowany plik kontenera za pomocą funkcji BitLocker w systemie Windows - TheFastCode .

Żaden inny użytkownik nie zamontuje go bez podania hasła, etc.

Masz zainstalowany 7zip? Jesli tak to przez funkcję Dodaj do Archiwum.

Utworzy sie kopia folderu który archiwizujesz. Sprawdzasz czy wszysko zostało zapisane a wtedy folder „matka” kasujesz. Pamietasz o hasle.
Poniewaz aplikacja nie ma funkcji Wklej to dodawanie do archiwum kolejnych plików polega na ich przesuwaniu za pomoca myszki na otwarty, zarchiwizowany folder, w oknie aplikacji.

Nie jest to dziwne. System zabezpieczenia plików czy folderów byłby bardzo skomplikowany do utworzenia. A dodatkowo trzeba by zabezpieczyć tego rodzaju funkcję przed próbami obejścia a to jest bardzo trudne.
Czyli koszty wytworzenia, ciągłe łatanie dziur a to wszystko kasa, wieczne jęczenie użytkowników oraz prowokowanie do niestosowania lepszych zabezpieczeń, „ot bo może to styknie”.

Dopuszcza ale od wersji Pro i wzwyż.

Na „domowym” mam wersje Home. Najnowszą kompilacje
Opcja Encrypt jest „wyszarzała” czyli niedostępna.

Jesli masz wersje wyższa niz Home to proponuje szukać co w systemie nie jest OK.

Szyfrowanie plików i folderów jest dostępne w systemie od czasu Windows 2000 :slight_smile:

Taaa na Atari w qDos też mogłem sobie szyfrować.
A pokaż prosty sposób (dla plebsu) założenia hasła na katalog w wingrozie :stuck_out_tongue:

Yakii, mam wersję Pro. Wprawdzie mój angielski ogranicza się do kilku zwrotów grzecznościowych, ale z tego co zrozumiałem, to właśnie tak robię i kicha-kończy się tak jak pisałem w pierwszym poscie. Wiem, że mogę „zahasłować” za pomocą 7-Zip czy WinRARem, ale nie mogę instalować żadnego oprogramowania. Ale dzięki za zainteresowanie.

Ślepota boli…
Skoro jesteś zalogowany na koncie z którego zrobiono szyfrowanie to dlaczego ma pytać ?
Domyślnie jesteś uprawniony bo zalogowałeś się.

Ale ja się nigdzie i do niczego nie loguję. Laptop jest bez konta, bez haseł i bez logowania. Po prostu naciskam guzik „Power” i po kilkunastu sekundach działa. Na pulpicie jest kilkanaście folderów i chcę tylko zabezpieczyć hasłem jeden folder gdzie mam materiały z pracy i nie chcę aby inni użytkownicy mieli do niego dostęp.

Potwórz osobne konta dla każdego użytkownika - czy to rodzina, czy inni użytkownicy - każdy wg. mnie powinien mieć swoje konto ze swoim hasłem i plikami…

Pokazałem cos dla ciebie. 7-Zip :grinning:

Ta funkcja tylko szyfruje pliki. Co do haseł to przynajmniej 7-Zip
Co ma oznaczać ten wpis. ze nie jestes administratorem?

Portable

Nie ma czegoś takiego jak „bez konta”, jest po prostu automatyczne logowanie. Szyfrowanie plików działa „dla kogoś” - w domyśle: ktoś inny będzie potrzebował hasła. Jeżeli masz jedno konto, to naturalnie nie będzie pytał o hasło do pliku, bo wie, że je masz - toteż odblokowuje automatycznie.

Przy takiej liczbie obwarowań wstępnych, to o co pytasz przestaje być możliwe. „Chciałbym wprowadzić programowe szyfrowanie plików dla innych użytkowników ale nie mogę używać żadnego programu i tworzyć żadnych użytkowników” pozostawia mało pola manewru.

Dokładnie. @bbbb1 dlaczego nie możesz tworzyć kont czy instalować programów? Nie jesteś administratorem? Jeśli nie, to kwestia kontaktu z administratorem.

ale rób sobie kopie plików by potem nie trzeba było studiować poradników:

https://www.7-zip.org/recover.html

Szyfrowanie zmniejsza szansę na naprawę uszkodzonego archiwum.