Hasło przed dostępem do pliku php


(Blask Ognia) #1

W jaki sposób wywoływac rzadanie hasła podczas wejścia na okreslony plik php. Chodzi o to, by przy otwieraniu np index.php wyświetlał się onit z rzadniem nazwy użytkownika i hasła (nie w postaci nowego okienka tylko formularza do wyełnienia) i aby hasło zpisane w bazie lub pliku txt było zakodowane (jak najlepszym skryptem szyfrującym)


(Cudny) #2

A ile chcesz zaplacic ??


(Blask Ognia) #3

O ile wiem, Forum jest po to, by sobie wzajemnie pomóc więc jeśli nie chcesz pomóc... słowem sio ;- )


(Balon) #4

Ostatnio pisalem cos takiego do mojego skryptu newsowego

<?

ob_start();//Tworzenie sesji i sprawdzanie czy user zalogowal sie

session_start();



if(isset($HTTP_POST_VARS['user']) && isset($HTTP_POST_VARS['pass']))

{

  // Skrypt sprawdzajacy prawdziwosc danych podczas logowania

  $user = $HTTP_POST_VARS['user'];

  $pass = md5($HTTP_POST_VARS['pass']);


  lacz(); # tutaj wstawiasz laczenie z baza

  $zapytanie = 'select * from admins '

               ."where user='$user' "

               ." and pass='$pass'";

  $wynik = mysql_query($zapytanie);

  if(mysql_num_rows($wynik) > 0)

  {

    // Jezeli dane sa prawdziwe nastepuje zarejestrowanie identyfikatora usera

    $HTTP_SESSION_VARS['prawid_uzyt'] = $user;

	}

  }



}

  // sprawdzanie istnienia sesji

  if(isset($HTTP_SESSION_VARS['prawid_uzyt']))

  {


// includowanie podstron

if($co=="main") { include "inc/main.php"; }

elseif($co=="add") { include "inc/add.php"; }

elseif($co=="edit") { include "inc/edit.php"; }

elseif($co=="usera") { include "inc/users.php"; }

elseif($co=="usere") { include "inc/userse.php"; }

elseif($co=="kat") { include "inc/kat.php"; }

elseif($co=="emoty") { include "inc/emoty.php"; }

elseif($co=="out") { include "inc/logout.php"; }

else { include "inc/main.php"; }


//jesli sesja nie zostala zarejestrowana

}

  else

  {

    if(isset($user))

    {

      // jezeli proba logowania nie powiodla sie

    echo '

| '; echo '
Zalogowanie niemozliwe.
|

'; } else { // Albo nastapilo wylogowanie albo nie bylo wogole proby logowania sie echo '

| '; echo '
User niezalogowany.
|

'; } // tworzenie formularza logowania echo '

| Panel Admina - NewsCenter |
| '; echo ''; echo '

| Login | |
| Haslo | |
| | |

'; echo '

| |

|

'; } ?> <? ob_end_flush(); ?>[/code]

To jest wybrany fragment z pliku index.php ktory ma za zadanie uwierzytelniac admina. Hasło jest kodowane za pomoca algorytmu md5


(Blask Ognia) #5

Dzięki Ci wielkie! :- )