HD4850 zawiesza mi się podczas gier


(Maciek561) #1

Witam!

Mam HD 4850 Gigabyte i przy taktowaniu 625/900 po kilkunastu minutach grania ( np. Civilizacja 4) następuje zwis - temperatura ok.85C. Sterowniki 8.9, płyta Foxconn P35A-S, zasilacz Corsair 450. Pomaga tylko obniżenie taktów do 500/700 ( zwis wypada po godzinie).

Ten typ tak ma mieć? Czy skorzystać z gwarancji?


(Łukasz14) #2

dagro , chłodzenie chyba nie wyrabia, warto by się było zastanowić nad oddaniem na gwarancję tej karty.


(Naruto Fan432) #3

A wg mnie to chłodzenie , albo zasilacz za słaby. np. Mój wujek tak ma że ma procka Celerona 1.6 ghz i kupił 7300gt i mu wyłącza kompa bo proc za słaby do karty i się grzeje. podaj mi swojego proca konfiguracje pozdro!*

*First Post!


(system) #4

Po polsku można? Co to znaczy?


(Blotny) #5

dagro , niewątpliwie zwis następuje z przyczyny wysokiej temperatury. Podkręcałeś go sam? Jakie jest chłodzenie obudowy?


(Emilmlo) #6

U wujka to raczej wina zasilacza jest, nie jest to możliwe aby przez słabego procka komp wyłączał się.


(Maciek561) #7

Obudowa-Cooler Master 331+ 2 wentylatory 12cm na przodzie i tyle. Procesor E8400.

Taktowania zmieniane z poziomu CCC (advanced), 500/750 to dla tej karty grubo poniżej możliwości. Chłodzenie na karcie raczej czyste ( nie takie mchy już widziałem). :stuck_out_tongue:


(Emilmlo) #8

dagro może zastosuj fanfixa

http://forum.pclab.pl/index.php?showtop ... =0&start=0


(Maciek561) #9

Scorpio - w międzyczasie zrobiłem tego fixa-z YouTube. Dałem 65% i teraz wiem, że wiatrak działa na pewno :? Zastanawia mnie ten drugi wpis, bo miałem u siebie Value="0". Czy to oznacza, że wiatrak nie kręcił?


(Emilmlo) #10

Ale przy 65% też wiesza się ??


(Maciek561) #11

Musiałem zrobić sobie przerwę. Teraz dałem takty 630/960, wentyl buczy na 65%, temperatura w spoczynku 50C. Odpalimy Gothic3 i zobaczymy :wink:

Niestety, 15min na Civ4 wystarczyło aby zaliczyć kolejny zwis :expressionless:

Teraz to już chyba tyko serwis, bo już mi się skończyły pomysły.


(Naruto Fan432) #12

dalej za dużo hmm... kup nowy wenty jakiś dobry albo zasilacz xF a jak nie to serwis... a jeżeli masz gwarancje to coś załatwisz :wink:


(Darth ReX) #13

Może wadliwy egzemplarz? Wal z tym do serwisu, pewnie karta uwalona.


(system) #14

Witam

U mnie jest to samo z HD4850 :expressionless: zasilacz taki jak w podpisie czyli 600W. Chłodzenie Accelero S1 rev2 + 120mm wentyl na radiatorze.

emperatura GPU 35st. w spoczynku a podczas grania max jaką widziałem to 51st :?

Każda próba Gry w Crysis'a 15 minut i Zwis...

Coraz bardziej żałuje że wziąłem tego Radka.. zamiast 8800GT :expressionless:

Dodam jeszcze że na sekcji zasilania i pamięciach grafy są poprzyklejane radiatory te od Accelero z zestawu, a na sekcje dokupione osobno.

I nic dalej to samo.. grac sie nie da :expressionless:

HELP

Też radzicie servis ? to sie Panowie ucieszą.. tydzień temu dali mi nową płytę główną a jeszcze teraz jak do tego Grafa dojdzie :frowning:


(Maciek561) #15

Ponieważ wczoraj nie chciało mi się szukać gwarancji i grzebać po piwnicy za pudełkiem na płytę to walczę dalej.

W tej chwili takty mam 500/750, wiatrak grafy ma 65% i na zakładce VPU Recover w CCC wyłączyłem domyślnego "ptaszka"-czyli wyłączyłem VPU Recover Setting.

Od godziny 17 na Civ4 i Gothic3 ani jednego zwisu. :o

Logi z GPU-Z pokazują 3 temperatury odpowiednio 59/64,5/57 w szczycie.

Jedrras spróbuj może tak jak ja - a gwarancja chyba przepadła, bo była ingerencja w konstrukcję karty.


(Blotny) #16

Taa serwis. Też od Gigabyte? Pewnie jakaś zła seria...


(system) #17

z Tymi taktami to poszalałeś nie za bardzo ? 20% w dól zjechałeś xD

Dałem na Ramie 900 i ide zobaczyć na Crysisie jak będzie. Zaraz dam znać.

Też Gigabyte :expressionless:

No więc... pograłem troche w Crysisa... zwisów niby nie ma już... ale i tak grafa wariuje.. grałem na GPU 625 czyli standart a Ram dałem 900... po jakims tam czasie grania takie shizy i migotanie lekkie obrazu :

spa0103ig6.jpg

a co do Gwarancji.. Wszystko robili mi panowie w Apollo i mam to na papierku także gwarancja jest wporządku.. zresztą plomb to tam raczej nie było.. będą chcieli to im zawioze strae chłodzenie i sobie przemienią :lol:


(Maciek561) #18

A jakie dałeś opcje wyświetlania grafiki i rozdzielczość monitora w Crysis? Widziałem w testach, że na tej grze HD4850 utyka na wysokich wymaganiach.


(system) #19

No więc tak.. dałem na GPU 600 a Memory 900 i wszystko ładnie teraz śmiga.. :expressionless: także nie wiem. narazie tak będę grał bo Crysis i tak dobrze śmiga :smiley: a ustawienia Wszystko na Full 1024*768