HD5770 a chłodzenie

Witam. Właśnie robiłem testy Karty Graficznej HD5770 programem FurMark. W programie AMD OverDrive mam ustawione że karta sama dostosuje sobie prędkość wentylatora. Zauważyłem że zawsze pracuje na 30%. Ale zdziwiła mnie jedna rzecz. W FurMarku mimo że temperatura doszła aż do 58 stopni wentylator pracował na 36%. Dlaczego tak jest? Przecież gdyby karta ustawiła sobie większy % wentylatora to temperatura byłaby niższa. I to mnie dziwi. To tak ma być ?

To nie jest wysoka temperatura dla karty graficznej, a nawet bardzo dobra zważywszy że wentylator pracował na 36% (dodatkowo komputer jest cichszy).

A w zaistniałej sytuacji wentylator nie powinien pracować na większych obrotach?

W Panelu CCC możesz regulować obroty wentylatora,jeśli jest zasilany przez 4 przewody. Pod obciążeniem wentylator powinien zwiększyć obroty,choć to właśnie zależy jak jest zasilany.

Skoro temperatura jest bezpieczna, po co wentylator ma uprzykrzać życie człowiekowi? Wysokie temperatury dla tego modelu zaczynają się gdzieś w okolicach 60-70*C (raczej bliżej tej górnej granicy) i wtedy też wzrastają obroty wentylatora. Spokojnie, wszystko jest dobrze.