HDD Life - interpretacja wyników

Witam serdecznie!

Mam taki problem:

Zainstalowałem sobie HDD Life no i od razu pokazało mi że mój dysk twardy który ma 3 miesiące jest sprawny tylko w 56% natomiast drógi dysk który ma 3.5 roku jest sprawny w 98 %. nie przejoł bym się tym zbytnio bo myślałem że tak ma być jednak przeczytałem tutaj na forum pytanie innego uczestnika mniej więcej w tej samej sprawie i zaskoczyła mnie wysokość temperatury. Kolega napisał że temperatura jego dysku wynosi 20 pare stopni natomiast moja przy starcie wynosi 23 a po 15 minutach pracy rośnie do 39 stopni “opór” to 46 stopni.

Zaznaczam iż dysk jest nowy i ma 3 miesiące (Seagate 80G 7200)

Czy z dyskiem jest coś nie tak? Wyczytałem że to iż jest sprawny w 56% jest powodem temperatury ale przy tak szybkim spadku żywotności trzeba go będzie wymienić za 2 miesiące. Czy zurzycie nie powinno być trochę wolniejsze? np jak w przypadku mojego 2 dysku?

Co o tym sądzicie i jak można temu zaradzić?

Pozdrawiam

PS sorki za ogromne byki w txt :mrgreen:

Lepiej zacznij prawidłowo lokować i tytułować tematy :evil:

chyba chodzi o mnie :mrgreen: powiem tak moim zdaniem to przekłamania :slight_smile: dzisiaj zainstlowałem slackware 10.2 i w super karambie pokazuje że dysk sprawny w 100% :slight_smile: i się nie przejmuje :stuck_out_tongue:

Hmmmm a jaka powinna być orientacyjnie temperatura dysku? jeżeli ja mam 39 a max to 46 to chyba nie za dużo zostało :frowning: i na ile można ufać takim pomiarom zurzycia?

Pozdrawiam

Ja bym propoował zamontować wentyla pod dyskiem. Ja tak mam (choć u mnie komp działa 24h/dobe). temperatura spadła znacznie. Mam chyba nawet taki sam dysk :slight_smile:

to tak ale to są oczywiście koszty dodatkowe i niebardzo mi to leży w obecnej sytuacji. a wie ktoś jaka powinna być teoretycznie temperatura dysku?

http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=36532

wielkie dzięki “JNJN” ale jeszcze jedno pytankomianowicie czy jeżeli dysk jest nowy do producekt nie powinien pomysleć o tym ze temperatury są trochę za wysokie? czy nie uważacie że to troche oszustwo klienta że musi inwestowac w dodatkowe chłodzenie?

Trzeba czytać specyfikacje dysku - temperatura pracy w stresie niektórych dysków może sięgać nawet 55 do 60 stopni.

Ale prawidłowa(bezpieczna) praca każdego dysku to około 40 stopni.

Producenci wiedzą że niektóre modele się grzeją i je modernizują lub wycofują ze sprzedaży,natomiast obowiązkiem użytkownika jest przestrzegać warunków pracy w/g specyfikacji danego dysku(gwarancja na dysk).

Podam mój przykład Baracuda 80 GB 7200 Obrotów temp. 40 st. po założeniu 2 miedzianych bloków radiatorów z boku dysku po obu stronach temp. 29 st.

ok a czy jeżeli kupie takie niedrogie chłodzenie za około 25 zł 2 x wiatrak popularne na allegro to da to coś?

Wystarczy wentyl 80mm od spodu.

U mnie wygląda podobnie jak tu:

dwt6a6lz0zc1ourrm.jpg

tylko radiatory są o połowe krótsze. i dysk leży z przodu obudowy gdzie wieje na niego wntyl 80 puszczony na 5V (HDD leży na piance co znacząco redukuje hałas). Polecam ci ten topik http://forum.tweak.pl/index.php?showtopic=164530 (chłodzenie wyciszanie dysku)