HDD WesternDigital i parkowanie głowicy

1.thumb.jpg.006e8d962b7bc87888388c1b6382WItam serdecznie

Jestem tutaj nowy, ale patrząc na tą ogromną bazę użytkowników, co posiadają niemałą wiedzę postanowiłem zasięgnąć pomocy.

Każdy kto tu zajrzał wie już, że problem dotyczy (lub zacznie dotyczyć) dysku twardego WD (dokładny model WD5000LPVX).

Właśnie przez dyski WD (nigdy nie miałem problemów z tymi dyskami, dlatego wybór padł znów na WD) natrafiłem na tematy nadmiernego parkowania głowic, które wyniszczają dyski przedwcześnie (sposób na postarzenie produktu i zmuszenie do kupienia kolejnego co w przypadku dysków uważam za niezłe świństwo, bo tu chodzi o dane). Do rzeczy, normalnie systemowo korzystam już z dysku SSD Intela i na nim przeprowadzam wszystkie operacje. HDD kupiłem jako magazyn danych (bardziej ufam talerzom i pojemności w ludzkiej cenie), gdzie trzymam całą swoją zgraną z oryginalnych nośników kolekcję muzyki, filmów, obrazów gier, oprogramowania i wszelkich kopii zapasowych, by oszczędzać nośniki. Są to stałe dane, które tam leża (czasem kolekcja się powiększa) i jak przykładowo nachodzi mnie ochota na jakąś grę, to ją po prostu instaluje (jeżeli oprogramowanie wymaga obrazu to go kopiuje na SSD by było szybciej) i przeważnie cyklicznie co miesiąc ląduje tam kopia zapasowa ważnych dokumentów i innych ważnych rzeczy w razie padaczki SSD, bo różnie z nimi bywa.

Tu pojawia się moje pytanie do Was, dysk jest całkowicie niezależny od systemu, jest magazynem otwieranym przeważnie raz w miesiącu. W Windows 7 mam standardowe ustawienie na dysk, że się wyłącza po 20 minutach, bo i tak nie wykonuje żadnych operacji (wiem że dyski nie lubią ciągłych rozruchów talerzy). Czy zostawić ustawienia standardowe takie jakie są i nic nie grzebać, czy żeby jednak dysk się nie wyłączał i zmienić ustawienia o parkowaniu głowicy? Bo dysk jest nowy, bardzo mało przepracował, zrozumiałe że robiłem porządki i zgrywałem na niego trochę danych robiąc przeprowadzkę. Lecz wydaje mi się, że chyba to parkowanie głowicy to nie jest mit, bo coś chyba na tak krótki okres czasu za dużo jej parkował. Tyle się czyta o tym, że ludzie kompletnie to wyłączają. Dla mnie jest to magazyn i chciałbym żeby spokojnie chociaż posłużył 5-8 lat (ponoć spokojnie wytrzymuje 600 000 parkowań, a nawet i milion) zanim kupię drugi i przerzucę dane dla bezpieczeństwa. Jest to oczywiście dysk 2.5 cala w blaszaku i wiem że to domena dysków co parkują, choć też z tego co czytam jest to równie częste zjawisko w 3.5 cala. Czemu nie wziąłem 3.5? Już tłumaczę, moja obudowa którą bardzo lubię i płyta główna jest tak ułożona, że wyrwałaby mi porty SATA3 przez dysk i musiałem wziąć mniejszy lub zrezygnować z czytnika SD na 3.5 cala, czego nie mogę uczynić.

Zamieszczam zrzut z programu CDI, by było można ocenić czy dysk przegina czy nie.

Wiem, że nabazgrałem co niemiara, ale zostawić wszystko tak jak jest i żeby dysk siedział cicho (gdy się wyłącza liczba parkowań się nie zmienia) czy jednak kazać mu pracować (zakazać Windzie wyłączać dysk) i zmienić parametr, by nigdy nie parkował głowicy (tylko czy się wtedy nie przegrzeje?)?

Jeszcze raz zaznaczam dysk jest tylko magazynem odwiedzanym maks kilka razy w miesiącu i zapisuje około 1GB danych miesięcznie, a tak całą brudną robotę odwala za niego SSD.

Stąd mój dylemat, bo ostatnio ciągle o tym się słyszy i czyta jak to dyski parkują się na śmierć i wszyscy zalecają modyfikacje tego parametru.

Będę wdzięczny za pomoc i wszelkie opinie i rady użytkowników.

Serdeczne pozdrowienia!

1.jpg

Poczytaj tutaj może coś to da Tobie.

http://techformator.pl/nadmierne-parkowanie-glowicy-w-dysku-twardym-wdc-windows-7/

Pomijając wszelkie teorie spiskowe…

Twój dysk ma:

ID 09 - 70 godzin pracy (podłączone zasilanie)

ID 04 - 139 cykil start/stop (dosłowne start / stop)

ID C1 - 160 parkowanie wartość pełna

Tak na logikę, 160 - 139 = 21, dlaczego ? Bo przyjmuję, że cykle ID 04 są wygenerowane przez włączanie i wyłączanie komputera plus zarządzanie energią (ustawione na 20 min). Więc jest 21 parkowań więcej niż zakłada teoria.

70h = 4200 minut, 4200/160 = 26,25, czyli co 26 minut występuje parkowanie.

Teoretycznie w ciągu roku przy pracy 24/24h ten dysk wykona 20000 tyś parkowań.

To jak ma limit 600tyś ile powinien żyć ? 30 lat !

Pomijając to co pisałem :slight_smile: 90% parkowań nabija Ci zarządzanie energią (te 20 min).

Tu możesz poczytać o S.M.A.R.T, przydaje się czasem tabelka z pkt 4

http://dyski.cdrinfo.pl/artykuly/smart/index.php

Dziękuje Wam mili za odpowiedzi. Sądząc po Waszych wpisach, bo nie wiem czy do końca Was dobrze zrozumiałem.

To zalecacie jednak zmiany opcji wyłączania dysku po 20 minutach i ograniczenie parkowania głowicy poprzez odpowiednie oprogramowanie? Czy jednak pozostawić wszystko tak jak jest biorąc pod uwagę, że dysk pracuje przeważnie dwa, trzy razy w miesiącu na kopiowaniu i kasowaniu co trwa krótko, a zaglądać do niego bez przerwy nie mam potrzeby. Pozdrawiam