Heroes of Might and Magic IV - zacina w Windows 7

Mam taki problem. Zakupiłam właśnie HoMaM IV złota kolekcja i gdy ustawię maksymalną rozdzielczość 1280x1024 przycina gdy przesuwam się po planszy. Czym to może być spowodowane? Komputer spełnia aż zanadto wymagania zalecane. Patch chyba w tej wersji jest najnowszy z tego co się orientuję. Próbowałam z trybami zgodności ale występuje to samo. Dodam tylko że jak zmniejszę rozdzielczość 1024x768 to gra działa płynnie ale znowu na monitorze 26" wszystko takie duże :?

Mam podobny problem z HoMaMIV na laptopie z Win 7 64bit. Wymagania aż nadto spełnione a gra przycina :frowning: Dodam, że na stacjonarnym pod Vista 64bit problemu nie ma. Dziwne…

Być może to wina karty graficznej. Jako ciekawostkę dodam że na pudełku z Settlers II Anniversary pisze iż gra może nie działać na laptopach. Jednak na przekór chodzi. Więc może coś w Herosach ma z tym związek.

Być może masz racje :slight_smile: Jednak mam w lapku karte grafiki dość dobrą z własną pamięcią 512 MB RAM. Zauważ, że gra ta była wydana (i stworzona!) w czasie, kiedy nikt jeszcze nie słyszał o Win 7. Może to jest powód?

Są różne sytuacje, jedne starsze tytuły gier nie działają na nowych systemach, drugie nawet lepiej. Licho wie :x

Z innej beczki. Wiem, że są 2 wersje HoMaMIV złota kolekcja:

1. 2 xCD

2. 1xDVD (wydana pózniej, chyba lepsza)

O jakiej wersji mówisz? (to może mieć znaczenie)

2xCD wersja 3.0

To ci heca :slight_smile: Ja mam wersje 1xDVD a problem pozostał :frowning:

Masz w Win 7 doinstalowane biblioteki Direct X 9.0c ?

Tak mam, co ciekawe przez kilka sekund poruszając się herosem po mapie gra działa płynnie dopiero zwalnia po 3-4 sekundach :confused:

Jeszcze dziwniejsze :o U mnie na mapie działa płynnie, tylko czasami zwalnia podczas bitwy. Ale jak zwolni to nie widać animacji ataku, tylko wróg od razu zalicza glebe :smiley:

Już specjalnie system na nowo zainstalowałam czyściutko pod Herosy a tu taka heca. Spróbuję w wolnej chwili na XP w VirtualBox odpalić.

Sorki za opóznienie :slight_smile: Podczas naszej pogaduchy szybciutko zainstalowałem Herosów na moim antyku z Win XP. I co? Ta… dam… niespodzianka - wszystko działa płynnie na kompie 7-letnim.

To że działa już kiedyś (6 late temu) miałam okazję sprawdzić gdy pożyczyłam Herosów, wówczas mi na XP chodził, no ale czasy się zmieniły, kompy nowe, klasyki zostały w pamięci i chętnie się do nich wraca :slight_smile: Ostatnio wciągnął mnie Railroad Tycoon 2 uwielbiam takie gdy :slight_smile:

…Civilzacja, Tropico, Heroes III itp , ech… to były czasy, tzn. gry!

Dokładnie :slight_smile: Inne czasy, inne gry, ale nadal wciągające i dzisiejsi twórcy gier komputerowych powinny z nich brać przykład.

Nie bądzmy drobiazgowi :wink: Ale masz rację: wtedy liczył się klimat gry, a nie ile Vertexów ma Twoja karta graficzna :slight_smile:

Dodane 21.07.2010 (Śr) 22:43

Nie bądzmy drobiazgowi :wink: Ale masz rację: wtedy liczył się klimat gry, a nie ile Vertexów ma Twoja karta graficzna :slight_smile:

Jeśli macie Karty graficzne nvidii, to wina sterowników które nie są kompatybilne z niektórymi grami, niestety na ten moment nie ma rozwiązania tej sytuacji, trzeba czekać i często aktualizować sterowniki.

Sprawdzałam na XP w VirtualBox i niestety działa jeszcze gorzej :lol:

Ja mam ATI a w antyku z XP nVidia. Czyli profil danej gry musi być zawarty w sterowniku, bo inaczej kicha? Hmm…