Hibernacja przy niskim poziomie baterii

Witam.

W Windows XP dało się wyłączyć opcję, aby przy niskim poziomie baterii komputer ignorował to i pracował dalej.

Natomiast w Windows 7, w opcji “Akcja dla krytycznego poziomu energii baterii” daje nam możliwość wybrania wyłącznie opcji: Uśpij, Hibernacja oraz Zamknij.

Da się obejść to i ustawić żeby nic nie robił?

Czasami bateria na poziomie 0% trzyma do 30 minut.

Da się. Musisz uruchomić z prawokliku cmd jako admin i wpisać powercfg -h off i wcisnąć enter.

kolego jak chcesz zarżnąć baterie to go typu baterii nigdy nie powinno się do końca rozładowywać :stuck_out_tongue:

Wielkie dzięki ale mam pytanie. Jakie mogą być skutki jeśli bateria się rozładuje a komputer nie zakończy pracy ??

Czy utracę swoje dane ??

Oczywiście, to jest chyba raczej logiczne, że jak nie zapiszesz np. jakiegoś dokumentu tekstowego, to wtedy go utracisz. Mimo wszystko jak wyżej jest napisane, pilnuj się żeby nie rozładowywać baterii do końca, bo długo Ci nie pociągnie, a baterie do laptopów kilkaset złotych kosztują.

Próbowałem zrobić to za nim rozpocząłem ten wątek.

Efekt jest taki, że zamiast się hibernować, przechodzi w tryb uśpienia.

Nie martw się o moją baterię, ma już ponad 3 lata i raczej nic jej nie pomoże, a na Windows XP przy poziomie 0% trzymała ponad 30 minut.

W opcjach zasilania przestaw żeby nigdy nie przechodził w tryb uśpienia i powinno być ok.

Na początku napisałem:

Przy zasilaniu z baterii nie da się wybrać opcji “Nic nie rób”.

W innym przypadku nie byłoby tego wątku.

Rozchodzi się o to czy jest możliwość obejścia tego, ustawienia przez Wiersz poleceń lub inna możliwość odblokowania takiej funkcji.

Nie wiem czy to zadziała na 7, ale na Vista da sie to zrobić z wiersza polecenia. powercfg -setdcvalueindex SCHEME_CURRENT SUB_BATTERY BATACTIONCRIT 0