Hirens Boot CD 14.0 - format dysku

Witam. Wziąłem do domu koleżanki laptopa (Toshiba) żeby wszystko poczyścić/sformatować i na nowo wgrać system - XP. Jednak za cholerę nie mogę go sformatować. Usunąłem potworzone partycje, ustawiam na formatowanie i dochodzi do 7% i na tym koniec…Wyczytałem w necie o Hirens Boot CD,więc ściągnąłem go i niby jest tam full różnych opcji, ale wszystko po angielsku. A jak wejdę w Windows xp z tego CD-Ru z tym programem i daję na format - to, to samo…dzisiaj stało mi na 7% aż 4 godziny…nie wiem czy to przez błędy się tak zwiesza na formacie…

Dlatego też proszę kogoś kto zna ten program o pomoc i opis krok po kroku jak wymusić formatowanie i naprawę dysku, bo pewnie dysk ma mnóstwo błędów…

z tego co pamiętam to na Hirens Boot jest także linux RIP Live z Gparted którym to wykonasz bezproblemowo lub pobierz wersję Live CD

http://www.dobreprogramy.pl/GParted,Pro … 13209.html

czytaj

może są na tym dysku jakieś bad sektory?

Odpal tego windowsa z hiren, i tam odpal program HDTune, wykonaj pełne skanowanie dysku.

Jak znajdzie jakiś bad sektor, to będzie zaznaczony na czerwono, można go np spróbować naprawić przez HDD Regenerator, ale nie wiadomo czy taki dysk długo pociągnie (może popracować jeszcze dość długo, ale może też za niedługo znowu jakiś bad wyskoczyć)

same atrybuty S.MA.R.T-a będą także pomocne, gdyby jednak wystąpiły polecam raczej MHDD do gruntownej diagnostyki i naprawy niż Regeneratora