W pomieszczeniu mam kilka komputerów. Wszystkie są podłączone do Internetu w ten sam sposób (łącze stałe). Windows XP i Panda (legalne). We wszystkich komputerach pokazuje, że jest podłączenie 100Mb/s, a strony się nie otwierają ani w IE 7, ani w mozilli. Nie wiem, czy któraś aktualizacja windowsa to spowodowała, czy coś inne. Natomiast Panda aktualizuje się co parę dni, czyli, jakby ten Internet był tylko co jakis czas. Internet to neostrada, działa przez router (ale w innym pomieszczeniu od tego samego routera nic się nie dzieje, działa poprawnie). Jak wpisuję ping, to pojawia się okienko na chwilę i znika zaraz.Nie wiem jak sobie z tym poradzić. Proszę o pomoc !
A jeszcze dodam, że pomimo ustawionej strony startowej, po włączeniu IE wyświetla się strona microsoftu ( tzn. wyświetlała, jak działało).
Jak wpisałam ping, to wyszło, że host jest nieosiągalny dla żadnej strony, bo próbowałam kilka
Przyczyn może być bardzo wiele. I wydaje mi się, że trudno będzie dociec na forum co sprawia problem. No ale można sprawdzić na początek najbardziej podstawowe rzeczy.
Czy połączenie komputerów w LAN jest dobrze skonfigurowane?
Jeżeli adres IP dla komputerów w LAN przypisywany jest przez serwer DHCP - sprawdzić jego poprawną konfigurację.
Sprawdzić konfigurację Fierwalla (być może on blokuje dostęp do netu)
Jeżeli stało się to po aktualizacji Pandy - wyłączyć ją na wszystkich komputerach (zresetować) i sprawdzić czy połączenie wróci.
Sprawdzić modem od neostrady - czy działa poprawnie?
sprawdzić konfigurację routera
PS: to, że komputery pokazują połącznie 100Mb/s nie oznacza, że są połączone z Internertem. Jest to połącznie tylko lokalne. Sprawdź czy wszystkie komputery “widzą” się w LAN i czy można przęglądać ich zasoby.
Dlatego też proponowałbym, aby w przyszłości uniknąć takich niespodzianek, zastąpienie Pandy innym antywirusem - jeżeli nie komercyjnym, to polecam ten: http://www.free-av.com/ lekki, szybki i co najważniejsze po aktualizacji nie sprawia problemów.