Witajcie. Ostatnio rozglądałem się za hostingiem i znalazłem dość ciekawą ofertę, jednak nie pasuje mi troszkę cena domeny. Czy mogę ją wykupić u innego usługodawcy i podpiąć pod serwer? Nie ma z tym jakichś “zgrzytów” i problemów? Działa to ok?
Trzeba zmienić adresy dns’em danej domeny by kierowała do firmy hostingowej.
Nie ma problemów z takim podpięciem domeny, te usługi mogą być u różnych dostawców. Aby podpiąć domenę pod hosting:
Takie rozwiązania to wręcz standard, rzadko domena i hosting są najtańsze u tego samego dostawcy.
Od lat mam domenę i serwer oddzielnie i nie ma z tym żadnych problemów.
Czy jest do zrobienia. Dzięki za info
Tak domene mozesz mieć np w nazwie a strone u siebie na serwerze
A orientuje się ktoś jak jest z przedłużaniem hostingu “po promocyjnego”? Można wtedy skorzystać z jakiejś nowej promocji (aktualnej na dzień przedłużania), czy już jedynie tylko stała opłata?
Zależy od regulaminu i samego dostawcy. Zazwyczaj nie ma takiej możliwości ponieważ kody rabatowe dotyczą tylko nowych kont.
To ciekawe, więc lepiej się nie “łakomić” na tani hosting w promocji, bo potem można się troszkę zdziwić. Pytam, gdyż obecnie szukam czegoś niekoniecznie wielkiego, ale dostępnego cenowo - w sam raz na start. A jak wiadomo najtrudniej “wejść” w coś. Potem jest już z dużo łatwiej.
Zależy od opcji ale z tych najbardziej stabilnych i przystępnych cenowo mogę polecić ci linuxpl.com, netmark.pl (choć 2 lata temu miał poważnego pada… od tego momentu brak awarii) czy choćby masternet.pl
Plusem linuxpl i netmarka jest to że możesz spokojnie stosować kody rabatowe przy przedłużaniu umowy.
Standardem wśród firm hostingowych są promocje typu “pierwszy rok taniej”. Czyli aktywujesz konto za - powiedzmy - 50 zł, a w drugim roku i w kolejnych latach płacisz 100 zł. Za każdym razem sprawdzaj standardową cenę hostingu (poza promocją) - dowiesz się ile zapłacisz po upływie roku.
W niektórych firmach można też dostać kody rabatowe na przedłużenie usług, wtedy obniżają kwotę do zapłacenia, ale to trochę łut szczęścia.
Dzięki
Promocje mają to do siebie, że koniec końców wychodzimy na nich źle. Wybrałem ofertę firmy cal.pl. Mam powierzchnię dyskową 120 GB, nielimitowany transfer miesięczny, instalatora aplikacji, kreatora stron i domenę .pl za darmo w pakiecie.
Dzięki za wszelkie rady. mam jeszcze pytanko odnośnie samego transferu - jak on jets liczony. Da się to jakoś “policzyć” znając np. wielkość strony?