Planujemy z znajomymi serwer do gry. Szukam taniego hostingu na pocztę e-mail. Max będzie nas 10 w administracji. Z własną końcówką. Chodzi o takie coś:
Kup domenę, a potem zaprzyjaźnij się z usługą mailową Prokonto (segment firmowy poczty o2). Skrzynki są da darmo, pojemność 30GB, bez problemu można podpiąć domenę i zarządzać w jej obrębie skrzynkami mailowymi. Postawiłem tam zaplecze mailowe dla firmy mojej znajomej. Jest tylko jeden, dość poważny minus - jeśli używasz programów pocztowych, to dla informacji IMAP jest w o2 / Prokonto w fazie Bety i działa fatalnie. Gdy działa to działa jest OK, ale kiedy ma humory to ledwo co można dobić się do skrzynki i jest kłopot z zapisem na serwerze wiadomości wysłanych. Jeśli korzystasz z webmaila to problemu oczywiście nie ma - jest tak tylko momentami dla programów zewnętrznych, obsługujących skrzynkę po IMAP.
Gdybyś jednak chciał własny serwer, to musiałbyś zapłacić parę solidnych złotówek - Was byłoby dziesięciu, każdy intensywnie pisałby maile z załącznikami itp. Szybko zderzylibyście się z miesięcznymi limitami tańszych hostingów
Nie wiem, jaki będzie ruch z wiadomościami. Właściwie, to te e-maile mają służyć jako jedna z metod kontaktu z administracją serwera. A co z tańszymi hostingami?
Zatem myślę, że wystarczą nawet najtańsze hostingi - pakiety typu Start, Easy i tym podobne. Osobiście polecam Mintshost i Hekko - ci pierwsi mają bardzo atrakcyjnie parametry podstawowego hostingu i cenę, a drudzy naprawdę szybkie i dobre wsparcie.
Nadal jednak uważam, że Prokonto byłoby dla Ciebie odpowiednie. Jedyny Twój koszt ograniczyłby się w tym momencie do zakupu domeny, bo skrzynki w Prokoncie są darmowe (30GB i załączniki do 100MB, usługa należy do Wirtualnej Polski, infrastrukturę i helpdesk dostarcza o2). Podpinasz tylko domenę i konfigurujesz, zakładasz parę skrzynek w domenie i tyle. Gdybym osobiście nie testował, to bym nie polecał, jednak od ponad roku firma mojej znajomej śmiga w ich usłudze i jest ok (tylko nieszczęsny IMAP dla lubiących korzystać z poczty poprzez Thunderbirda i spółkę)
I tu pojawia się problem - ja z Thunderbirda korzystam na co dzień. Znajomi nie, ale ja się do niego przyzwyczaiłem. Ale może się nad tym Prokontem się zastanowię.
Tak, również możesz skonfigurować sobie na takim skrzynkę mailową.
Wiesz - z Prokontem jest w kratkę. IMAP działa jak działa, gdyż aktualny stan określony jest jasno - Beta. Zazwyczaj działa dobrze, jednak czasem są problemy z zalogowaniem się na skrzynkę lub z przesłaniem na serwer wiadomości wysłanej. Z tego powodu na koncie prywatnym mam IMAP, ale produkcyjnie bym go nie wdrożył jeszcze. Nie wiem jednak jak duży jest Wasz zasięg - jeśli korespondujecie codziennie wieloma mailami, to IMAP będzie czasem upierdliwy, ale jak to maile od święta to problemu nie widzę (jak w Thunderbirdzie są problemy to wysyłasz z webmaila, a reszta się zsynchronizuje w TB kiedy będzie mogła).