mam pytanie odnośnie usług hostingowych, na których można postawić usługę e-mail. Posiadałem swego czasu hosting w jednej firmie i tam przychodziło dość dużo spamu. Pytanie czy inni usługodawcy jakoś sobie z tym radzą czy wszędzie to wygląda podobnie. Najlepszą opcją byłaby usługa G Suite od Google, ale dla kilkunastu kont e-mail jest to mimo wszystko dość drogie.
Czy miał ktoś z Was do czynienia z podobnym problemem?
Kiedyś posiadałem hosting w home. Nigdy problemów ze spamem nie było. Od kilku lat siedzę w superhost i tu też nie ma ani jednego śmiecia na skrzynki a mam ich naprawdę wiele.
W dzisiejszych czasach by pozbyć się śmieci jest tylko jeden sposób:
posiadanie kilku skrzynek osobno dla: pracodawcy, klientów, rodziny, znajomych. Dodatkowo osobne dla śmieci typu loginy na róznych nn stronach, do for internetowych i innych.
Otwierasz sobie skrzynkę której adres to np. forum@xxxx.xx.pl i wiesz że możesz tam machnąć ZAZNACZ WSZYSTKO + DELETE
Nigdy nie mieszaj sobie adresu mailowego z pracą, domem i znajomymi itp. itd. dzięki temu nikt z forum nie będzie Ci słał maili na adres związany z klientami a spamerzy np. po rejestracji jakiegoś programu nie będą zawracać Ci tyłka prośbami o to byś wykupił PRO.
Ze swojej strony polecam superhost. U mnie się sprawdził. Nie blokują skrzynek gdy chcesz wysłać np. 10000 maili. Sprawdziłem to na własnej skórze gdy czekałem kwartał na maile od Huawei Company w których chciałem otrzymać kod do roota urządzenia. Na pierwsze 100 maili mi nie odpisali ale na następne 9500 już tak!!! Superhost sprawdził się rewelacyjnie - zwłaszcza że te 10000 wysyłał tylko dobę!
Rozumiem, że to rozwiązanie do firmy?
Więc albo po taniości kupujesz sobie VPSa i stawiasz na nim serwer mailowy, którym sam administrujesz, wówczas Ty masz ‘w ręku’ konfigurację filtrów antyspamowych.
Albo kupujesz jakiś hosting WWW, do którego poczta jest dodatkiem, a jeśli jest dodatkiem to jest traktowana po macoszemu i efekt jest taki jak opisujesz w pytaniu.
Możesz zdecydować się na profesjonalne rozwiązanie pocztowe postawione na Microsoft Exchange http://hostedexchange.pl/pl/ ale to będzie kosztowało.
Możesz wybrać dobre usługi od Google, lub Office365, ale tu płacisz w walucie obcej i nie masz stałych kosztów i warto mieć na uwadze lokalizację przechowywanych danych osobowych.
To są maile imienne, więc dosyć ciężko będzie stworzyć kilka kont, gdzie każde służyłoby do czegoś innego. Zresztą teraz to i tak już bez znaczenia bo spam atakuje te skrzynki i jedynym rozwiązaniem wydaje się zastosowanie usługi z sensownymi filtrami, ale możesz skrzek mieć rację, że ci usługodawcy będą to traktowali to po macoszemu. Może faktycznie dobrym rozwiązaniem będzie serwer vps i ręczna konfiguracja serwera poczty…
Ciekawi mnie co to za spam i od kogo że tak Ci żyć nie daje…
Adres mailowy pewnie masz oficjalny np. biuro@firma.pl co?
Na to sposobu nie ma w firmach. Wystarczy że mail będzie rozreklamowany ot by w ogłoszeniach i już pozamiatane. Wystarczy wpisać go w ogłoszeniu np. w Gumtree i już śmieci lecą.
Dobrym rozwiązaniem jest filtrowanie poczty na zasadzie adresów przychodzących. Znam firmę w której tak właśnie jest. Dopóki nie zapodasz im swojego maila to możesz pisać ile chcesz. Wszystko w kosz leci.
To, że adres email jest oficjalnie podany na stronie, to nie oznacza, że filtr antyspamowy nie może wyciąć niemal 98% wiadomości i władować ich do Junk’a - to tylko kwestia filtra, jego aktualności i konfiguracji.
Ja już takie filtry przerabiałem i darowałem sobie. Wystarczy że adresat będzie miał skrzynkę gdzieś u Ruskich i wszystkie znane filtry będą Ci wycinać pocztę.
Tak jak czytam Twoje posty, to widzę, że przerobiłeś już wszystko, dlatego nie będę polemizował ze znawcą tematu
PS chyba w wypowiedzi pomyliłeś nadawcę z adresatem, to ukazuje poziom rozeznania w temacie.
Hekko mi to w miarę dobrze blokuje. Zresztą masz reguły wiadomości i możesz serwerowi też pomóc wyłapywać spamy, ale 100 proc. się nie da, bo niby w jaki sposób?
Nie ma idealnego hostngu pod tym względem. Dosyć dobrze ze spamem radzą sobie w Kylos -> https://www.kylos.pl/hosting/
Ewentualnie można skonfigurować sobie Gmaila jako klienta pocztowego, w Gmail też mają dobre filtry antyspamowe, można je dowolnie konfigurować. W ten sposób właściwie nic się nie przebije.
Ej, spokojnie, wystarczy normalny hosting i podstawowe dodatki do poczty. Akurat na skrzynki firmowe w zasadzie spamu nie dostaję, chyba że sam gdzieś się niepotrzebnie dodam.