Hosting z dobrymi filtrami antyspamowymi dla poczty e-mail

cześć,

mam pytanie odnośnie usług hostingowych, na których można postawić usługę e-mail. Posiadałem swego czasu hosting w jednej firmie i tam przychodziło dość dużo spamu. Pytanie czy inni usługodawcy jakoś sobie z tym radzą czy wszędzie to wygląda podobnie. Najlepszą opcją byłaby usługa G Suite od Google, ale dla kilkunastu kont e-mail jest to mimo wszystko dość drogie.

Czy miał ktoś z Was do czynienia z podobnym problemem?

Pozdrawiam.

Kiedyś posiadałem hosting w home. Nigdy problemów ze spamem nie było. Od kilku lat siedzę w superhost i tu też nie ma ani jednego śmiecia na skrzynki a mam ich naprawdę wiele.
W dzisiejszych czasach by pozbyć się śmieci jest tylko jeden sposób:

• posiadanie kilku skrzynek osobno dla: pracodawcy, klientów, rodziny, znajomych. Dodatkowo osobne dla śmieci typu loginy na róznych nn stronach, do for internetowych i innych.

Otwierasz sobie skrzynkę której adres to np. forum@xxxx.xx.pl i wiesz że możesz tam machnąć ZAZNACZ WSZYSTKO + DELETE :slight_smile:

Nigdy nie mieszaj sobie adresu mailowego z pracą, domem i znajomymi itp. itd. dzięki temu nikt z forum nie będzie Ci słał maili na adres związany z klientami a spamerzy np. po rejestracji jakiegoś programu nie będą zawracać Ci tyłka prośbami o to byś wykupił PRO.

Ze swojej strony polecam superhost. U mnie się sprawdził. Nie blokują skrzynek gdy chcesz wysłać np. 10000 maili. Sprawdziłem to na własnej skórze gdy czekałem kwartał na maile od Huawei Company w których chciałem otrzymać kod do roota urządzenia. Na pierwsze 100 maili mi nie odpisali ale na następne 9500 już tak!!! Superhost sprawdził się rewelacyjnie - zwłaszcza że te 10000 wysyłał tylko dobę!

Rozumiem, że to rozwiązanie do firmy?
Więc albo po taniości kupujesz sobie VPSa i stawiasz na nim serwer mailowy, którym sam administrujesz, wówczas Ty masz ‘w ręku’ konfigurację filtrów antyspamowych.

Albo kupujesz jakiś hosting WWW, do którego poczta jest dodatkiem, a jeśli jest dodatkiem to jest traktowana po macoszemu i efekt jest taki jak opisujesz w pytaniu.

Możesz zdecydować się na profesjonalne rozwiązanie pocztowe postawione na Microsoft Exchange http://hostedexchange.pl/pl/ ale to będzie kosztowało.

Możesz wybrać dobre usługi od Google, lub Office365, ale tu płacisz w walucie obcej i nie masz stałych kosztów i warto mieć na uwadze lokalizację przechowywanych danych osobowych.

Dzięki za odpowiedzi.

To są maile imienne, więc dosyć ciężko będzie stworzyć kilka kont, gdzie każde służyłoby do czegoś innego. Zresztą teraz to i tak już bez znaczenia bo spam atakuje te skrzynki i jedynym rozwiązaniem wydaje się zastosowanie usługi z sensownymi filtrami, ale możesz skrzek mieć rację, że ci usługodawcy będą to traktowali to po macoszemu. Może faktycznie dobrym rozwiązaniem będzie serwer vps i ręczna konfiguracja serwera poczty…

Pozdrawiam.

Tylko jeśli potrafisz nim administrować, bo ewentualna wtopa, może okazać się droższa, niż przekazanie tego w dobre ręce.

Ciekawi mnie co to za spam i od kogo że tak Ci żyć nie daje…
Adres mailowy pewnie masz oficjalny np. biuro@firma.pl co?
Na to sposobu nie ma w firmach. Wystarczy że mail będzie rozreklamowany ot by w ogłoszeniach i już pozamiatane. Wystarczy wpisać go w ogłoszeniu np. w Gumtree i już śmieci lecą.

Dobrym rozwiązaniem jest filtrowanie poczty na zasadzie adresów przychodzących. Znam firmę w której tak właśnie jest. Dopóki nie zapodasz im swojego maila to możesz pisać ile chcesz. Wszystko w kosz leci.

To, że adres email jest oficjalnie podany na stronie, to nie oznacza, że filtr antyspamowy nie może wyciąć niemal 98% wiadomości i władować ich do Junk’a :slight_smile: - to tylko kwestia filtra, jego aktualności i konfiguracji.

Ja już takie filtry przerabiałem i darowałem sobie. Wystarczy że adresat będzie miał skrzynkę gdzieś u Ruskich i wszystkie znane filtry będą Ci wycinać pocztę.

Tak jak czytam Twoje posty, to widzę, że przerobiłeś już wszystko, dlatego nie będę polemizował ze znawcą tematu :slight_smile:
PS chyba w wypowiedzi pomyliłeś nadawcę z adresatem, to ukazuje poziom rozeznania w temacie.

Jeszcze nie, no co Ty … :smile:

Hekko mi to w miarę dobrze blokuje. Zresztą masz reguły wiadomości i możesz serwerowi też pomóc wyłapywać spamy, ale 100 proc. się nie da, bo niby w jaki sposób?

Nie ma idealnego hostngu pod tym względem. Dosyć dobrze ze spamem radzą sobie w Kylos -> https://www.kylos.pl/hosting/
Ewentualnie można skonfigurować sobie Gmaila jako klienta pocztowego, w Gmail też mają dobre filtry antyspamowe, można je dowolnie konfigurować. W ten sposób właściwie nic się nie przebije.

Ej, spokojnie, wystarczy normalny hosting i podstawowe dodatki do poczty. Akurat na skrzynki firmowe w zasadzie spamu nie dostaję, chyba że sam gdzieś się niepotrzebnie dodam.