No prosze… o tym nie pomyślałem… przez co się narobiłem
Co Dimateus nazywa marudzeniem można nazwać wyzwaniem…
ftp://ftp.hotzlot.pl/…/GALERIA_PROXY.html
Stworzyłem JavaScriptową wersję galerii wyświetlającą miniaturki, które zostały utworzone automatem: Microsoft Image Resizer na podstawie zawartości pobranej na mój dysk. Są obecnie wysyłane na serwer programem WinSCP - pliki z dopiskiem (Small). Da to możliwość błyskawicznego wyświetlenia miniaturek z galerii wybranego użytkownika, otwierania ich powiększonych do względnie czytelnego rozmiaru 640x480. Po kliknięciu przycisku jest możliwość zobaczenia i pobrania orginałów z hotzlotowego serwera FTP. Działa dla każdego użytkownika którego fotografie pobrałem na dysk. Na dzień dzisiejszy - dla wszystkich. Działa z wyjątkiem materiałów video - dorobie w kolejnej wersji HTML5
W przypadku dodania przez was nowych fotografii aby wyświetliły się potrzeba ponownie zsynchronizować zawartość z serwerem, utworzyć miniatury oraz wykonać polecenia:
Windows CMD: W katalogu z mirrorem FTP
DIR /b > galeria_userzy.txt
DIR /b /s > galeria_pliki.txt
Skrypcik wyszedł uniwersalny i z taką myślą go robiłem - nauka, dla siebie.
Jeśli zamiast rozwiązać stworzyłem problem, bo coś tam… Proszę dajcie mi znak, odkręce i usunę z serwera wszelki ślad. W najbliższym czasie nie będę mieć czasu na takie zabawy w sumie nie miałem… no ale skoro zacząłem trzeba było skończyć.
Login i hasło takie jak w mailu od redakcji jest zachowywane w ciasteczkach na 365 dni przy każdym wejściu należy zatwierdzić ich poprawność. Następnie wpisać nazwę użytkownika którego galerie chcesz zobaczyć i kliknąć przycisk Pokaż miniatury. Można otworzyć listę galerii i kliknąć interesującą nazwę użytkownika co również wygeneruje tabelkę z miniaturami. Osatnia wybrana nazwa zostaje zapamiętana w ciasteczkach. Ilość kolumn jest obliczana automatycznie, ilość wierszy limitowana do 10. Zatem nie wszystko się zmieści na jednej stronie. Kliknięcie przycisku na dole pokaże kolejne fotografie tego użytkownika jeśli nie zmieściły się w jednym widoku. Niestety narazie nie ma żadnego filtrowania, powrotu do poprzedniej więc jeśli więcej nie ma poprzedni widok zostanie skasowany i nic się nie zapełni i trzeba zacząć od początku
Kod wymaga dopracowania. Szczególnie formatowanie bo jest zrobione prowizorycznie. Ponadto za chiny ludowe nie udało mi się zmusić do działania indexOf dla Array stringów - sprawdzając czy istnieje na liście wpisany użytkownik. Fragment zakomentowany.
Pliki tekstowe z listą galerii oraz listą plików są ładowane AJAXem więc wymagają HTTP lub protokołu FILE(Chromium nie radzi sobie z FTP) ponadto przeglądarka ma bokadę “cross domain” więc zarówno html jak txt musiały być na jednej domenie. Stąd potrzebny był hosting http. Na moim jest śmietnik więc proszę nie zaglądać, ale galeria działa więc można korzystać. W sumie plik galeria_proxy powinien się nazywać REDIRECT - bo służy przekierowaniu…
Pozdrawiam, Dimat…
stasiek