Witajcie :!:
W tym wątku chcę opisać jak zainstalować Debiana krok po kroku, czyli od wybrania wersji do samego zainstalowania środowiska graficznego. Od razu mówię, że poradnik jest mojego autorstwa, czyli mojej 13-letniej osobowości ;P, który wymyśliłem przed chwilą, aby zabić wakacyjną nudę Debian to jeden z pierwszych dystrybucji. Ma wspaniały menadżer pakietów “apt”. To właśnie na nim jest bazowany wasz ukochany Ubuntu! Od razu mówię (znaczy się piszę), że NIE BIORĘ ŻADNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA WYRZĄDZONE SZKODY! PORADNIK JEST PRZETESTOWANY I DZIAŁA! Podczas instalacji wymagane będzie działające połączenie internetowe. Jeżeli ktoś ma Neo$tradę, Dialnet itp. to proszę o poszukanie na google instrukcji instalacji do debiana albo skorzystać z forumowej SZUKAJKI do czego serdecznie polecam
Podczas instalacji pakietów lepiej używać “aptitude”, gdyż mimo dłuższej nazwy lepiej radzi se z instalowaniem pakietów i ich usuwaniem (mówie tu głównie o zależnościach) Aptitude vs. apt-get Mimo tego ja będę używać “apt-get”, kwestia przyzwyczajenia
Dobra, zaczynamy :!:
1. Wybranie wersji
Obecną stabilną wersją Debiana jest Lenny. Stabilna wersja to taka wersja, w której występuje bardzo mało błędów. Jest ona na bieżąco łatana. Jednak tej wersji za bardzo nie polecam, gdyż trudno tu o nowe wersje programów. Jeżeli jednak komuś zależy na stabilności to polecam!
Wersją testową Debiana jest Squeeze. Testowa wersja to wersja w której znajdują się oczywiście nowsze wersje programów i kiedyś stanie się wersją stabilną. Jest jednak mniej stabilna niż Lenny, ale na tyle, żeby z powodzeniem gościł na twoim PC Sam jej używam. Szczególnie polecam :!:
Sid… Sid to wersja, która nigdy nie będzie wersją stabilną i trafiają do niego programy przetestowane w wersji Experimental, ale o tym za chwilę. Jest mało stabilna i sprawia dużo problemów więc, początkującemu, nie polecam :!:
A Experimental?? Lepiej nie instalować! Są tam tylko najnowsze wersje programów i jest tak niestabilna że do domowej pracy w ogóle się nie nadaje…
Ok! Jeżeli już wybrałeś wersję dla siebie to przejdźmy do kroku drugiego.
2. Pobieranie Debiana
Debiana można pobrać ze strony Debian.org Jest tam wszystko opisane więc raczej nie powinniście mieć problemu.
3. Instalacja podstawowego systemu… uff!
Aby zainstalować Debiana najpierw trzeba wypalić plik, który przed chwilą pobrałeś, czyli, tak zwany, obraz ISO. Podpowiedzi jak to zrobić znajdziesz u Wujka GOOGLE, czyli TUTAJ.
Po wypaleniu restartujemy komputer i upewniamy się, że w BIOS jest ustawione bootowanie z CD-ROM. Jeżeli nie wiesz jak to zrobić to kliknij TUTAJ
Ok! Jak płyta odpaliła i pojawiło się menu wybieramy strzałkami “Graphical Install”. Czekamy… Jak już się pojawił instalator to wybieramy język Polski, klawiaturę bez zmian, czekamy chwilę, aż instalator załaduje składniki… Potem w polu “Nazwa hosta:” wpisujemy swoją wymyśloną nazwę dla komputera np.“Kowalski-Debian” albo “Debian2009-Danio” Cokolwiek! Następnie ustawiamy nazwę domeny. Po chwili instalator zaczyna się interesować naszym dyskiem twardym… czekamy… Nie jest to bezinteresowne. Po chwili uruchamia się jedna z najważniejszych aplikacji w całym procesie instalacji – program partycjonujący. Tutaj wypadałoby się na chwilę zatrzymać i zastanowić, jak chcemy sobie podzielić dysk. Są dwa sposoby, albo instalujemy z przewodnikiem, albo wszystko po swojemu. Jeśli nie ma na dysku zainstalowanego drugiego systemu i boimy się, że coś zepsujemy, to możemy wybrać pierwszą opcję. My jednak zajmiemy się drugą opcją, czyli klikamy na Ręcznie. Musimy sobie najpierw wydzielić miejsce dla Debianika Lecz tym to już odsyłam TU, TUTAJ DO FORUM albo do wujka GOOGLE O, jeszcze dzięki userowi “roobal” mam jeszcze jeden LINK z naszego ukochanego forum Podpowiem tylko, że partycje można skasować, zmienić rozmiar lub ustawić inne rzeczy po przez dwuklik na nią, ale to juz powinniście wiedzieć
Mój układ wygląda następująco:
Dysk 1 80GB
/dev/sda1 Windows NTFS 32 GB
/dev/sda2 Gry NTFS 44 GB
Dysk 2 250 GB
/dev/sdb1 Instalki NTFS 100 GB
/dev/sdb2 Muzyka, filmy, fotki NTFS 100 GB
/dev/sdb3 Debian Linux / EXT3 10 GB
/dev/sdb4 Katalog domowy /home EXT3 20 GB
/dev/sdb5 Partycja wymiany SWAP 600 MB
/dev/sdb6 Bootloader /boot 100 MB
Dobra, idziemy dalej! Sprawdzamy czy wszystko dobrze zrobiliśmy. Naciskamy na “Zakończ partycjonowanie i zapisz zmiany na dysku”.
UWAGA!