HP 6730b: ekran się nie włącza

Jak w temacie: laptop się włącza, wszystkie ikony na obudowie świecą się, ale ekran jest czarny. Tak samo na baterii, jak i na zasilaczu. Co robić?

Ekran jest czarny podświetlony czy czarny czarny ?

Można sprawdzić inwerter, podświetlanie matrycy, taśmę od lcd. Może taśma się wypięła, pękła, lampy się przepaliły, inwerter się zepsuł. Inwerter można sprawdzić multimetrem, trzeba tylko uważać na wysokie napięcie. Jeżeli nigdy tego nie robiłeś to oddaj sprzęt do serwisu.

Ekran jest czarny czarny. Jeszcze dzisiaj działał, ale po którymś restarcie po zainstalowaniu aktualizacji włączył się, tyle że bez ekranu.

Lichy opis aby pomoc.
Jaka marka, jaki system, dokladny opis czasu i okolicznosci wystapienia usterki, i kroki przedsiewziete do diagnozy.
1- Podlaczyles zewnetrzny monitor ??
2. Domyslam sie ze podsystem startuje ale nic nie widac F2 lub F5
3. Jaki stary jest lopek
Najczesciej siada w lopkach chlodzenie procesora graficznego, w 99% pomaga korekta docisku radiatora + wymiana pasty
termicznej.
Rzadziej ulega przepaleniu micro bezpiecznik ukladu oswietlenia matrycy.
Podlacz zewnetrzny monitor i opisz cos wiecej o tym lopku.

czekam 10 minut na reakcje, nie chce sobie nocy zarywac na oczekiwanie, jest albo juz nie jest.
Zbiegi okolicznosci, nie daj sie naciagac na serwisy jesli masz jakies pojecie o budowie.

Jesli podczas uruchamiania nie pokazuje sie nic (bios etc) to jestem pewny ze ulegl przegrzaniu procesor,
w tym czasie pasta traci wlasciwosci i bez tej korekty i wymiany pasty lopek sie nie uruchomi.

Teraz zauwazylem ze to HP 6730b. Leciwa sztuka, tak wiec: czyszczenie chlodzenia + korekta docisku systemu chlodzenia (radiator) + jednoczesnie wymiana pasty termicznej procesorow grafiki i cpu. Zadziala na 100 %

Zewnętrznego nie mam i w najbliższym czasie nie będę mieć.

Laptop jest stary (nie wiem jak bardzo), niechciany i długo nieużywany. Dziś go włączyłem. Miał Vistę Business SP 1 (język niemiecki). Po podłączeniu Internetu ściągnął kilka aktualizacji. Po ściągnięciu SP2 i po restarcie ekran już się nie włączył.

Nic więcej nie wiem, mam go od paru dni.

Co napisalem wyzej pomoze napewno, tylko kto to zrobi i czy warto cos takiego robic. Rok produkcji ok. 2008

Wazy 2,7-Kilo. Procesor Centrino-2- 2,27-GHz-, Zintegrowana Grafika i 2 GByte RAM-u – dobry tylko do pracy na Office , ogladac video i jakies proste stare gierki