HP Dc7700 - Jak zmienić wielkość pamięci dla grafiki?

Witam,

w komputerze HP dc7700 nie mogę znaleźć miejsca, gdzie mogę zmienić wielkość pamięci RAM przypisanej do karty graficznej.

Wszędzie się spotykam, że w BIOS-ie, ale dokładnie na której karcie?? Może wchodzę do innego BIOS-u (klawiszem F10), bo w tym BIOS-ie, który mam w obu komputerach nic takiego nie znalazłem. W dokumentacji też za wiele nie ma.

Bardzo proszę o wskazanie karty z BIOS-u, na której to znajdę lub jakiś inny sposób, jak mogę zmienić te wartości.

Dla wyjaśnienia dodam, że nie mam w BIOS-ie takich opcji, jak Internal Graphic

W załączeniu zdjęcia zawartości BIOS-u - może to w jakiś sposób pomoże Wam z kolei pomóc mi

Zaczynamy:

Po wejściu klawiszem F10 mam wybor języka.

Oto kolejne ekrany.

BIOS_01_s.jpg

BIOS_02_s.jpg

BIOS_03_s.jpg

BIOS_04_s.jpg

BIOS_05_s.jpg

BIOS_06_s.jpg

BIOS_07_s.jpg

BIOS_08_s.jpg

BIOS_09_s.jpg

BIOS_10_s.jpg

BIOS_11_s.jpg

BIOS_12_s.jpg

BIOS_13_s.jpg

Bardzo proszę, wskażcie, gdzie mogę zmienić te nieszczęsne ustawienia lub dlaczego ich nie mogę zmienić?

Pozdrawiam,

Jacek

Ze zdjęć nic nie wynika, ale w instrukcji piszą:

"PCI VGA Configuration

(Konfiguracja PCI VGA)

Opcja ta jest wyświetlana tylko wtedy, gdy w systemie zainstalowano kilka kart graficznych PCI.

Umożliwia określenie, który kontroler VGA będzie kontrolerem rozruchowym lub podstawowym.

UWAGA: Aby to ustawienie było widoczne, należy włączyć ustawienie Integrated Video

(Advanced > Device Options), a następnie wybrać opcję Save Changes and Exit."

Tak więc możesz spróbować - jednak ja obstawiam że opcji zmiany pamięci tam i tak nie będzie (jak znam HP)

Coś mi się zdaje, że ta opcja jest zarezerwowana tylko dla laptopów. Tak na marginesie, te zdjęcia są, że tak powiem, nieklikalne.

A jak mogę podlinkować zdjęcia o większej rozdzielczości? Tutaj podaję link do karty Advanced > Device Options: http://obrazki.elektroda.pl/7423039200_1346087535.jpg - nie ma tam nic o Intergated Video lub coś podobnego :frowning:

Jak to mówią - rynce lecą. A żeby było śmiesznie, to programy typu Aida 64 pokazują, że grafika ma 256MB pamięci… Nic już z tego nie kapuję. Proszę o pomoc! !!

Jacek

Tak konkretnie: czego nie kapujesz ?

Zazwyczaj te komputery mają zintegrowaną kartę z płytą główną.

Czy masz zamontowaną drugą kartę graficzną?

Czy mam kartę graficzną zintegrowaną z WŁASNĄ pamięcią 256MB (wtedy nic w BIOS-ie nie zmienię), czy mam kartę graficzną zintegrowaną z pamięcią WSPÓŁDZIELONĄ, to z kolei dlaczego nie mogę zmienić wielkości pamięci operacyjne przypisanej do obsługi karty graficznej.

Zobacz sobie ile masz wsadzonego RAMu do komputera i zobacz, ile Ci BIOS wyświetla. Jak będziesz miał pełną wartość, to znaczy, że karta ma własną, jeśli mniej, to znaczy, że masz pamięć współdzieloną.

To sprawdź dokładnie po tagu modelu komputera który posiadasz.

http://h18000.www1.hp.com/products/quic … 43_na.HTML

Jakby nie było wychodzi, że mam Integrated Intel Graphics Media Accelerator 3000, bo wszystkie inne opcje to karty dokładane do slotu. A ja sloty mam wolne.

Dodane 28.08.2012 (Wt) 21:30

W komputerze są 3 kości po 256MB i jedna z 512MB. W sumie daje to 1280MB, zaś system pokazuje, że dostępnej pamięci ma 1263MB.

Oto informacje z programu AIDA64 na temat karty graficznej:

[Intel® Q965/Q963 Express Chipset Family]

Właściwości karty wideo:

Opis urządzenia Intel® Q965/Q963 Express Chipset Family

Napis z BIOS’u Intel Video BIOS

Typ mikroukładu Intel® GMA 3000

Typ konwertera DAC Wewnętrzna

Rozmiar pamięci 256 MB

Zainstalowane sterowniki:

igxprd32 6.14.10.5016

Co o tym sądzić?

Dodane 28.08.2012 (Wt) 21:36

Dzięki za wskazówki - oto odpowiedź:

Graphics memory is shared with system memory. Graphics memory usage varies depending on the amount of system memory installed and system load. 8 MB is pre-allocated for graphics use at system boot time. Additional memory is allocated for graphics as needed using Intel’s Dynamic Video Memory Technology (DVMT), to provide an optimal balance between graphics and system memory use.

System memory equal or greater than 512 MB

8 MB pre-allocated + 248 MB DVMT = max frame buffer of 256 MB

Nigdzie nie zmienię wielkości pamięci, gdyż ta jest przypisywania dynamicznie i nie mam na to wpływu, a zależy od ilości pamięci zainstalowanej w kompie i obciążenia procesora.

Tyle, dziękuję wszystkim za pomoc - temat do zamknięcia :slight_smile:

To znaczy, że karta graficzna MOŻE przypisać sobie 256 MB pamięci, oraz to że pamięci które masz wstawione pracują w trybie mixed mode.

Dokładnie, minimum przypisane jest 8MB, zaś maksymalnie może być użytych 256MB.

Jeszcze raz dzięki za pomoc i zangażowanie.

Do moderatora: temat do zamknięcia :slight_smile: