Podczas instalacji drukarki sieciowej natrafiłem na błąd.
Monit błędu:
Adres IP 88.156.165.146 komputera i adres IP 192.168.1.185 drukarki nie są ze sobą zgodne. Wyłącz zasilanie routera i drukarki. Odczekaj 60 sekund. Włącz ponownie zasilanie routera, a potem drukarki. Jeżeli adresy IP drukarki i routera nadal będą niezgodne, uruchom ponownie komputer.
Moje pytanie brzmi: Jak zmienić adres IP drukarki?
Komunikat wskazuje, że adres IP komputera, to adres IP publiczny, podczas gdy drukarka dostała adres z puli sieci lokalnej. By możliwe było poprawne działanie, również komputer powinien otrzymać IP z puli sieci lokalnej.
Jak masz skonfigurowaną sieć lokalną? Jaki router?
Sieć jest oparta ja jednym na WiFi Thomsona, model TCW710. IP jest pobierane automatycznie jak powinno być i sieć hula bez najmniejszych problemów. Mój PeCet jest podpięty bezpośrednio kablem, natomiast z WiFi korzystam na laptopie. Problem jest z drukarką, która gdzieś ma określone IP sieci i stąd ten kłopot. Mimo, że próbowałem przeinstalować sterowniki jeszcze raz i ponownie skonfigurować sieciowo drukarkę to problem był ten sam. Właściwie to wszystko jasne, poza wiedzą jak zmienić IP drukarki ;o
Nie, należy zmienić IP komputera, a nie drukarki. Urządzenie ma przypisane IP lokalne i skoro komputer podpięty jest do sieci z użyciem router’a, to także lokalne IP powinien posiadać.
Czy w konfiguracji router’a nie aktywowałeś opcji DMZ, która powoduje, że komputer widoczny jest poza siecią lokalną?
Sprawdź w ustawieniach sieciowych, jaki faktycznie adres IP ma komputer, a jaki laptop.
A może masz z góry przypisaną ilość zewnętrznych adresów IP?
Dimatheus, nie da się zmienić IP komputera bo by mi internet nie działał. Jest tylko jedno urządzenie, które pobiera PRAWIDŁOWY adres IP od usługodawcy. TO Z DRUKARKĄ JEST PROBLEM, rozumiesz? Nie ma żadnego routera, to jest modem. Komputer i laptop mają te same prawidłowe IP. To drukarka ma przypisane IP, które nie jest pobierane automatycznie, tylko zostało w jakiś sposób zapisane.
Moja prośba jest jedna, bo wiem jaki problem jest na rzeczy: Jak zmienić IP drukarki?
To jest jedyna prośba w tym temacie, nic więcej mi nie potrzeba.
Troszkę skomplikowaną masz tę sieć lokalną… Zastanawiam się tylko, na jaki adres chcesz zmienić adres drukarki. Wydaje mi się, że bez znaczenia na to, na jaki zmienisz i tak będzie on adresem w sieci lokalnej. Nie wyczarujesz w żaden sposób adresy publicznego… Ale skoro chcesz tylko możliwości zamiany adresu drukarki to możesz zrobić to tak, jak pisał Leon$ , bądź wchodząc do apletu panelu sterowania Drukarki -> Twoja Drukarka -> Właściwości -> zakładka Porty -> Dodaj port. Ewentualnie szukaj w ustawieniach samego Thompson’a.
Dimatheus, sieć nie jest skomplikowana. Jest zwyczajnie prosta. Po prostu modem jest podłączony do karty sieciowej komputera stacjonarnego, a dzięki Wi-Fi wysyłam również sygnał do laptopa. Nie wiem co w tym skomplikowanego. Najwyraźniej źle mnie zrozumiałeś.
Zwyczajnie drukarka ma możliwość drukowania w sieci i na płytce instalacyjnej od drukarki HP’ka mogę sobie skonfigurować ją sieciowo tak, aby można było drukować bezpośrednio z laptopa. Sęk w typ, że został jakiś wpis o IP i nie wiem skąd on się tam wziął.
Także, mogę również sformułować pytanie w ten sposób: Czy jest możliwość usunięcia wpisu/logu o przypisanym IP drukarki? Daję głowę, że zrobione to było ręcznie zamiast automatycznie przypisywać IP drukarki.
A co do waszej metody. Tam nie da się zmienić IP drukarki. Inny sposób?
Zależy, jak patrzeć. W końcu przy takim układzie masz w domu dwie, osobne sieci. Jedna złożona z komputera stacjonarnego, druga tworzona przez udostępnianie połączenia WiFi.
Tak, ale urządzenia muszę być w tej samej sieci lokalnej. Bez tego drukowanie nie będzie możliwe…
A czy używasz dodatkowego oprogramowania do zarządzania siecią Ad-hoc? Czy narzędzi wbudowanych w Windows? Jeśli tych drugich, to usunięcie sieci i utworzenie jej na nowo, pod nieco zmienioną nazwą powinno rozwiązać problem przypisania.
Nie, nie używam dodatkowego oprogramowania bo nie ma takiej potrzeby
IP na laptopie jest nieco inne: 93.105.137.31.
IP drukarki powinno być takie jak na stacjonarce, czyli 88.156.165.146 by móc zainstalować sterowniki od HP. Dzięki temu będę mógł drukować bez potrzeby odpalania stacjonarki
Na początek cofam powyższe, bo po poprzednim Twoim poście wygląda, że jest nieco inaczej. Masz z Vectry wykupione dwa publiczne adresy IP - jedno otrzymuje komputer stacjonarny, a drugie laptop.
Zgadza się - w tej sieci komputer stacjonarny nie pełni roli router’a, a co najwyżej Access Point’a przekazując sygnał WiFi do laptopa. Samym przydzielaniem IP zajmuje się serwer DHCP operatora.
I tutaj pojawia się problem. Jeśli masz wykupione dwa publiczne adresy IP, drukarka nie otrzymuje poprawnego adresu IP z sieci. Wtedy - to zależy od konkretnego urządzenia - przybiera dowolny adres lokalny. W tym przypadku adres 192.168.1.185. I niestety nie dasz rady w takiej konfiguracji zmienić go ręcznie. Jeśli na sztywno przypiszesz adres IP taki, jaki przypisany ma komputer, żadne z urządzeń nie skorzysta z sieci, a Ciebie uraczy komunikat o nieprawidłowościach w adresach IP.
Na Twoim miejscu zainwestowałbym w router WiFi i problem byłby rozwiązany - wszystko po sieci działałoby prawidłowo. Nie trzeba by martwić się o to, że stacjonarny komputer musi być włączony, by korzystać z internetu na laptopie.
Można to też rozwiązać bezkosztowo. Drukarkę podłączasz do komputera stacjonarnego po USB i instalujesz. Trzeba zmienić konfigurację sieci pomiędzy komp. stacjonarnym a laptopem. Na karcie bezprzewodowej w komp. stacjonarnym ustawisz adres IP 192.168.1.1, maskę podsieci 255.255.255.0, bramę domyślną zostawisz pustą. Udostępniasz połączenie przez które łączysz się z Internetem oraz drukarkę dla karty bezprzewodowej. W laptopie ustawisz adres IP 192.168.1.2, maskę podsieci 255.255.255.0, bramę domyślną 192.168.1.1. Adresy DNS - najlepiej sprawdź, jakie były przydzielone automatycznie dotychczas, takie wpisz. Na laptopie dodasz drukarkę sieciową.
Na laptopie nie będziesz mieć wówczas publicznego IP.
Oczywiście, będzie bezkosztowo, ale z wykluczeniem jednego założenie arx’a - jeśli wyłączy komputer stacjonarny, to oczywiście na drukarce nie wydrukuje zupełnie nic. W obecnej konfiguracji też nie podłączy drukarki do dwóch urządzeń. A jeśli przypisze dla niej 3 IP to powodzenia życzę, przy wysyłaniu do niej dużych plików.
Ja myślę, że rozwiązanie z routerem byłoby najlepszym z rozwiązań - oczywiście jeśli nie posiadasz sensownego powodu, by na dwóch komputerach mieć osobne adresy IP. Przy pomocy prostego routera WiFi podłączysz komputer stacjonarny kablowo, a drukarkę i laptopa poprzez WiFi. Problemów z konfiguracją nie powinno być żadnych. A i koszty nie są nie wiadomo jakie - sam kupiłem jakiś tydzień temu TP-Link’a TL-WR740N za niecałe 80 PLN - i śmiga…