Witam
Zakupiłem leptopa HP Elite Book 840 G2, w którym miałem zamontowany dysk twardy HDD o pojemności 500 GB .
Chciałbym go zastąpić moim starym dyskiem SSD Sata , marki Goodram 128 GB - niestety po przełożenieu dysku laptop go nie widzi.
Czy trzeba aktualizować biosa czy po prostu muszę kupić inny dysk SSD ?
Trzeba kupić inny wspierany przez HP.
Najlepiej zadzwonić na infolinię HP i zapytać o listę kompatybilnych dysków.
Bios ma white listę części (RAM, dysk, Bateria,WLAN)
Aktualizację możesz przeprowadzić, ale to nic nie da.
A więc tak , usunąłem starego HDD 500 GB który normalnie działa , zmontowałem SSD Goodram zwykły 128 GB, uruchamiam laptopa a tam informacja o braku systemu… Od razu pomyślałem o braku dobrze ustawionego Boota w biosie , wchodzę w bios a tam nie widać mojego dysku , w boot option nie ma nic poza lanem…
Mam problem bo zależy mi na tym SSD, chciałem dołożyć jeszcze kolejny dysk na M2 bo jest takowe złącze.
Jak jest ustawiony w trybie UEFI to chyba nie wyświetla nośników lecz znalezione partycje EFI z wgranymi bootloaderami, tzn. może nie widzieć dysku dopóki nie zainstalujesz na nim systemu.
Jak wejdziesz w opcję system information to tam powinna być informacja czy dysk jest zainstalowany, czy nie. Jeżeli go nie ma patrz punkt 2.
Jeżeli windows w trybie MBR (legacy), to włącz obsługę CSM i legacy boot.
Jeżeli windows w trybie uefi to wybierz bootowanie z pliku (boot from file) i ręcznie wskaż plik .efi bootloadera, później powinien pojawić się na liście windows boot manager.
Zrób sobie pendrive z Super Grub2 Disk
Wykryje Ci dysk w poszukiwaniu bootloadera i uruchomi Windows.
Spod działającego systemu będzie Ci łatwiej naprawić bootowanie systemu.
Przecież musisz tam system na nowo postawić inaczej nie odpali. W najlepszym razie się wywali w trakcie.
Ustaw w UEFI tryb UEFI włącz secure Boot czy co ta masz, przygotuj wcześniej pendrive z 10 lub 11, w tym drugim przypadku należy mieć włączony TPM w UEFI i odpal z pendrive. Następnie przeprowadź instalacje na dysku i zainstaluj sterowniki. Aby sobie ułatwić życie, możesz po zrobieniu wszystkiego, jeśli masz obudowę USB albo przelotkę S-ATA USB, podłączyć stary dysk i w menadżerze urządzeń tam gdzie brakuje sterowników, wskazać po prostu katalog Windows system 32 ze starego dysku. Tak zainstalujesz brakujące, co egzotyczniejsze sterowniki o ile są takie. A bywają np. czujniki upadku, sterowniki czytnika kart, czy czujniki obrotu laptopem. Ale zwykle wszystko jest też na stronie producenta. Zrobienie najnowszej wersji BIOSu też nie zawadzi. HP dopieszcza tę serię pod względem aktualizacji BIOSu i ma dosyć długo wsparcie.
Temu, że masz zainstalowane sterowniki do innych podzespołów i miazgę w rejestrach i sterownikach, które są od innego komputera. Przecież nawet do głupiej grafiki są wrzucane podczas instalacji inne pliki w zależności od procesora. Czasami działa, czasami w ogóle, czasami się wysypuje przy jakichś operacjach, czasami jest wolniej.
Nawet aktualizacje chcą potem władować sterowniki od pierwotnych podzespołów a nie obecnych.