posiadam wolny mikroserwer HP N54L G7 z 16GB RAM, dyski Crucial SSD 480GB, Crucial SSD 240GB, HDD Seagate 250GB.
Chcę na tym mikroserwerze zainstalować ESXi tylko nie wiem którą wersję.
Czy ten sprzęt obsłuży bez problemu wersję 6.5? Czy może lepiej zainstalować wersję 6.0 update 2? Na kilku forach czytałem, że wersja 6.0 działa prawidłowo na N54L. Wersję ESXi 5 chyba nie ma sensu już instalować?
ESXi chcę zainstalować na pendrive 8GB [Ten mikroserwer posiadam USB na płycie głównej], systemy instalować na dyskach SSD, a na dysku HDD trzymać /home i /tmp. Dobrze myślę?
Logi chyba też lepiej trzymać na HDD czy mogą być na SSD? Czego ogólnie lepiej nie trzymać na SSD tylko na HDD?
W darmowej wersji ESXi ma ograniczone funkcje. Na pendrive bym tego nie stawiał, bedzie wolno, a gdy Ci padnie, to będziesz miał potem zabawę z postawieniem tego na nowo.
Nie myślałeś nad KVM? Mógłbyś sobie postawić jakiegoś Linuksa i wykorzystać lepiej, niż ESXi. Do tego masz możliwość odpalania kontenerów z systemami. Windowsy możesz sobie wirtualizować na KVM, a Linuksy na LXD.
Szczerze nie myślałem o KVM. Z ESXi miałem kiedyś styczność…
To będzie bardziej do testów i nauki w domu. Windowsa to ja raczej nie będę instalował. FreeBSD, Debian, Arch i CentOS te systemy chce sobie zainstalować.
Wszystko może być na jednym dysku SSD czy lepiej osobno trzymać główny system i wirtualne?
Mam do wykorzystania dyski SSD 480GB, 240GB, 128GB i HDD 5x250GB
RAID1 oczywiście obowiązkowy! W przypadku SSD dokupię taki sam model dysku.
Mówisz z doświadczenia? System przecież jest wczytywany do pamięci. Widziałem co nieco osób polecających właśnie instalkę na pen dla zwiększenia elastyczności. Backup pena zawsze można zrobić, a jak coś spieprzy się w konfiguracji to wystarczy wgrać od nowa, a datastore przecież już będą na kompie.
Pytanie czy to ma znaczenie. Nie każdy potrzebuje np VMotion.
Dlaczego zdecydowałeś się na KVM? Czego ci brakuje w ESXi?
Brakuje mi chociażby klonowania maszyn z GUI. Miałem też jeden serwer z ESXi 5 i tam przynajmniej tego nie było. Nie wiem jak jest w nowszych wersjach. Za KVM stoi też to, że na każdym serwerze mam Gentoo i wykorzystuję też LXD. Na niektórych systemach, oprócz KVM mam też Sambę itp. usługi.
Tak przy okazji zapytam. Na proxmox można klastrować hyperwizory? U mnie wszystko stoi na Gentoo i z tego co kiedyś testowałem proxmoksa nie zabardzo widziałem opcji klastrowania czy chociażby dodawania DC do proxmoksa. Ja głównie korzystam z VirtManagera, ale mam też Archipela, głównie dla kolegów z Windowsem, gdzie mogę przypinać wszystkie hyperwizory.
Domyślnie wyświetla datacenter, a poniżej poszczególne komputery, u mnie jest tylko jeden więc program wita mnie napisem standalone mode - no cluster defined
Dzięki. Potestuję jeszcze, ale póki co Archipel bardziej mi odpowiada. No i dostaję powiadomienia na jabbera i na jabberze widzę czy host jest online, poza monitorowaniem w zabbiksie.