Hp officejet 7000 wide format - Czyszczenie głowicy nie pomaga

Witam

Wyjąłem głowicę. Wrzuciłem ją na noc do preparatu “Cleasner strong plus”

i niestety nie dało to żadnego rezultatu. Dlaczego? Jak widać na zdjęciu dysza od czarnego jest trochę zapchana a od żółtego całkowicie… dodatkowo widać jakieś paski w niektórych miejscach. Co jest przyczyną tych pasków? Czy preparat “Cleasner strong plus” w połączeniu z myjką ultradźwiękową mógłby odetkać te dysze?

Wydruk przed czyszczeniem dyszy i po jest niemal identyczny.

6999060500_1418288736_thumb.jpg

Z Twojego wydruku, wygląda że generalnie jest problem z czarnym tuszem. Właściwie wygląda to tak, jakby głowica miała problem z dawkowaniem tego koloru w konkretnych miejscach. Wydruk samego tekstu wygląda nawet dobrze. Żółtego koloru niestety nie widać w cale, więc czy jesteś pewny że ten kolor jest w kartridżu?

Kilka innych pytań:

Czy wcześniej (przed usterką) ktoś grzebał przy drukarce? Czy była rozbierana?

Czy gdy karetka dojeżdża w skrajne położenia słychać jakieś dziwne stuknięcie?

Dużo wydruków wyszło z tej drukarki?

Jak często drukarka była użytkowana i jak długie były przestoje?

Czy używałeś zamienników (nie oryginalnych) tuszy?

Co do czyszczenia samej głowicy, to żadna metoda nie da Ci 100% gwarancji na sukces, ale możesz spróbować kąpieli w myjce z płynem (max 10-15min), albo jeżeli masz pusty zbiornik na tusz czarny i żółty to napełnić je płynem do czyszczenia głowic i wykonać wydruki z dużą ilością obu kolorów, nawet kilkanaście (kilkadziesiąt) razy. W zależności od efektów, powtarzać procedurę nawet przez 2-3 dni. Jeżeli to nie pomoże to obawiam się, że głowica może być trwale uszkodzona. Trzeba kontrolować stan napełnienia “tamponu” przez tusz i płyn czyszczący, bo jego przepełnienie może także zatrzymać drukarkę i uniemożliwi drukowanie zgłaszając jakiś błąd.

Jeżeli reanimacja się nie uda, to wymiana samej głowicy jest nieopłacalna. Koszt nowej głowicy to ok 1/3 do 2/3 ceny drukarki, więc lepiej chyba kupić nową drukarkę z gwarancją i świętym spokojem :wink:

Nie znam za bardzo przeszłości drukarki. Jedyne co wiem to, że przez ostatnie 4-5 miesięcy nie byłą używana. Zamienniki były używane. Czemu maksymalnie w myjce 10-15 min? Jak sprawdzić stan napełnienia “tamponu” czyli pampersa?:slight_smile: Jak się do niego dostać? Żółty pusty tusz mam to zaraz napełnię go płynem i puszczę kilka kartek zobaczymy. Czekam na dalszą pomoc

Zamienniki i długi czas postoju, to nie jest dobry symptom do odratowania głowicy. Nie mówię, że jest to niemożliwe, ale znacząco zmniejsza szanse na sukces.

Myjka ultradźwiękowa może uszkodzić elektronikę i drobne elementy metalowe (np. cienkie metalowe folie) zawarte w głowicy. Dlatego znacząca jest znajomość mocy myjki i czasu kąpieli. Jeżeli nie masz w tej dziedzinie doświadczenia, to lepiej nie robić tego samemu. Wcześniej zapomniałem jeszcze napisać, że w myjce lepiej użyć IPA (alkohol izopropylowy), ale UWAGA jest łatwopalny!

Żeby dobrać się do tamponu, trzeba zazwyczaj rozebrać drukarkę. Poszukaj w Sieci “service manual” do tego modelu, albo może ktoś wrzucił film na youtube z kolejnością rozbierania tej drukarki.

Mam też alkohol izoproylowy… ale czy on też odpowiednio dobrze rozpuszcza zaschnięty tusz? Mam zamiar dopiero kupić myjkę… myślałem o czymś takim

http://allegro.pl/myjka-ultradzwiekowa-0-75l-50w-ce-5200a-dodatki-i4811439394.html

ma ona Moc ultradźwięków 50 W

dobra czy za duża lub za mała?

Częstotliwość ultradźwięków: 42000 Hz

W myjkach do czyszczenia używa się właśnie IPA. Ta myjka z allegro to raczej zabawka niż przyzwoita myjka, ale do drobnych prac w domu będzie jak znalazł. Jeżeli chcesz ją kupić i jesteś zdecydowany sprawdzić ją na tej głowicy to czemu nie? Pamiętaj żeby ostrożnie podchodzić z czasem kąpieli. Wcześniej podałem czas max 10-15 min, ale pamiętaj, że jest to czas MAXYMALNY i lepiej go nie osiągać, ani tym bardziej nie przekraczać

Black printer cartridge HP 920 not working (zapoznaj się z ostrzeżeniami w kolorze czerwonym, w szczególności DO NOT )

Degraded Image Quality or Missing Colors

Hm, jak nic nie pomoże to chyba trzeba będzie wymienić głowicę, ale nie wiem czy będzie sens, kiedyś jak mi padły rolki do jeszcze ratowałam się zakupem zamienników, sklep nazywał się chyba częścidodrukarek, może będą mieli tam głowicę do Twojego modelu. 

Cóż, planowane postarzanie produktu…