Witam
Mam drukarkę HP Officejet Pro 8620 skonfigurowaną po sieci WiFi.
Regularnie, najczęściej w nocy, drukuje ona kilka stron z krzaczkami. W sieci nie ma obcych urządzeń, dostęp ma tylko sprzęt mój i dziewczyny. Poniżej przykład wydruku
Sieć lan na 99% jest czysta, urządzenie drukuje, nawet gdy inny sprzęt jest wyłączony, nie ma też żadnego niezidentyfikowanego sprzętu logującego się do sieci.
Prędzej obstawiam, że HP ma wyjście na zewnątrz, mimo że serwer druku WWW od początku nie działa. I być może ktoś sobie skanuje porty wiedząc o tej słabości. Tylko, że wujek G milczy jeśli chodzi o podobne przypadłości. Nie kombinowałem nic w ustawieniach, a nie chce jednak pozbawiać się dostępu przez sieć, gdyż z drukarki korzysta kilka urządzeń
Sprawdź, czy na pewno na routerze nie ma portów drukarki przekierowanych na świat. Są automaty, które skanują sieć i robią sobie żarty, jak znajdą wystawioną drukarkę Solved: Printer prints by itslelf. - HP Support Community - 5951849 - akurat u Ciebie jest coś zupełnie nieczytelnego, ale może to zepsuty bot internetowy, który próbował coś wydrukować.
@wasabi1084
Jak mogą być złe? Skoro drukarka działa bez uruchomionych komputerów?
@Bradlee podsunął mi myśl i w ustawieniach routera zwiększyłem poziom firewalla i sprawdziłem otwarte porty. Zostawię drukarkę na kilka dni i zobaczymy czy to pomogło.
@blumberplumber
Tak jak wyżej napisałem, pozmieniałem ustawienia routera i poczekam kilka dni
Jak będzie ok, to dodam, że temat rozwiązany
EDIT
Cóż najciemniej pod latarnią, okazało się, że drukarka jako jedyna była w routerze ustawiona w trybie DMZ. Wyłączyłem i na razie spokój. Dziękuje wszystkim za wskazówki i poświęcony czas.