HP Officejet Pro 8620 - sama drukuje strony z krzaczkami

Witam
Mam drukarkę HP Officejet Pro 8620 skonfigurowaną po sieci WiFi.
Regularnie, najczęściej w nocy, drukuje ona kilka stron z krzaczkami. W sieci nie ma obcych urządzeń, dostęp ma tylko sprzęt mój i dziewczyny. Poniżej przykład wydruku

Ktoś ma jakieś pomysły bądź sugestię?

Sprawdź czy wystarczy zatrzymać drukowanie i dodać na świeżo drukarkę do PC-tów.

Ale wydruk jest, gdy mnie przy tym nie ma, więc ciężko zatrzymać. W dodatku żaden PC/Laptop nie jest wtedy uruchomiony.

Coś ci siedzi w sieci LAN. Ta drukara nie jest wystawiona poza LAN, nie? Mowa tu o przekierowaniu portów lub podobnie.

Sieć lan na 99% jest czysta, urządzenie drukuje, nawet gdy inny sprzęt jest wyłączony, nie ma też żadnego niezidentyfikowanego sprzętu logującego się do sieci.

Prędzej obstawiam, że HP ma wyjście na zewnątrz, mimo że serwer druku WWW od początku nie działa. I być może ktoś sobie skanuje porty wiedząc o tej słabości. Tylko, że wujek G milczy jeśli chodzi o podobne przypadłości. Nie kombinowałem nic w ustawieniach, a nie chce jednak pozbawiać się dostępu przez sieć, gdyż z drukarki korzysta kilka urządzeń

Sprawdź, czy na pewno na routerze nie ma portów drukarki przekierowanych na świat. Są automaty, które skanują sieć i robią sobie żarty, jak znajdą wystawioną drukarkę Solved: Printer prints by itslelf. - HP Support Community - 5951849 - akurat u Ciebie jest coś zupełnie nieczytelnego, ale może to zepsuty bot internetowy, który próbował coś wydrukować.

1 polubienie

Z pewnością :hear_no_evil:

Złe sterowniki.

@wasabi1084
Jak mogą być złe? Skoro drukarka działa bez uruchomionych komputerów?

@Bradlee podsunął mi myśl i w ustawieniach routera zwiększyłem poziom firewalla i sprawdziłem otwarte porty. Zostawię drukarkę na kilka dni i zobaczymy czy to pomogło.

Niektóre modele mają spory bufor i potrafią pluć długo po odłączeniu, trzeba resetować.

Jestem za.

@blumberplumber
Tak jak wyżej napisałem, pozmieniałem ustawienia routera i poczekam kilka dni :slight_smile:
Jak będzie ok, to dodam, że temat rozwiązany

EDIT
Cóż najciemniej pod latarnią, okazało się, że drukarka jako jedyna była w routerze ustawiona w trybie DMZ. Wyłączyłem i na razie spokój. Dziękuje wszystkim za wskazówki i poświęcony czas.

Ten temat został automatycznie zamknięty 90 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.