Hp Omen 17-an012, czy warto?

Cześć, chciał bym się Was zapytać co sądzicie o tym laptopie. Szukałem sprzętu który będzie miał co najmniej 17 cali oraz kartę graficzną z serii geforce 1060, w tym wypasku trochę słabsza 1060 Q-max. Do tego jest ssd wiec na plus. Jedynie co budzi moje obawy to procesor. Intel i5-7300hq. https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/laptop-hp-omen-17-an012nw-i5-7300hq-8gb-128gb-ssd-1tb-gtx1060-win10h?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_term=ceneo&utm_campaign=xml

Wydajnościowo to poziom mniej-więcej Ryzenów 3, też 4 rdzenie. Nie jest to złom, ale sprinter też nie. Z 1060 powinien w miarę działać. Bym na Twoim miejscu poczytał jak odprowadzanie ciepła;) Wydajnośc w papierach, a spadek od pzregrzania, to dwie inne sytuacje;) W grach będzie ta 2;)

Dzięki : ) poszukalem informacji na temat przegrzewania… i wypowiedzi z internetu są jak te z anegdoty o rabinie. Jeden rabin powie tak a drugi rabin powie nie : ) użytkownicy piszą, że ten model ma tendencję do grzania i głośnej pracy ale głównie w przypadku 15 cali gdzie miejsca na chłodzenie jest po prostu mniej. W przypadku 17 cali również można się z nim spotkać ale tutaj znaczenie mają podzespoły i ich moc. Jeśli model ma mocniejsze “bebechy” to może analogicznie problem jest większy. W tym konkretnym modelu nie ma ani topowego procesora ani grafiki. Paradoksalnie mobilna slabsza wersja karty graficznej 1060 q-max jest plusem. Wiec teoretycznie moje obawy co do grzania i hałasu są mniejsze ale czy może jest tu jakiś użytkownik modeli tej serii i był by w stanie zweryfikować to co napisałem? : )

Moim zdaniem nie warto to starszy model z procesorem 7 generacji.

Jeżeli już coś to szukać modeli z procesorami 8 generacji
Dell Inspiron G5 i5-8300H/8GB/240+1000/Win10 GTX1060

MSI GV72 i7-8750H/8GB/1TB GTX1060 120Hz

Dzięki : D w końcu wziąłem tego msi i dolozylem do niego ssd i system : )