miałem taki problem…
Witam wszystkich forumowiczów - postanowiłem przyłączyć się do forum ponieważ mam WIELKI problem ze swoim (raczej żony) laptopem…Jakieś dwa miesiące temu kupiłem żonie do pracy laptopa HP Pavilion dv6000 z przyzwoitymi parametrami i wgraną Vistą.Generalnie wszystko jest ok jednak żona w pracy musi mieć podłączone do laptopa urządzenie peryferyjne z końcówką RS232.W laptopie są same USB więc zakupiłem przejściówkę z RS na USB.Niestety połączenie laptopa z urządzeniem peryferyjnym jest zrywane (niby urządzenia się widzą za chwilę już nie i tak w kółko).Byłem przekonany że to wina przejściówki i brak jej sterowników do Visty - jednak jakie było moje zdziwienie kiedy u kolegi na stacjonarnym kompie z zainstalowaną Vistą wszystko śmigało że hej (połączenie także przez przejściówkę + sterowniki dostarczone z przejściówką).Komputer praktycznie jest bezużyteczny od 2 miesięcy a ja straciłem kupę czasu i nerwów, pisałem na czacie z obsługą (działem technicznym HP i jakoś też mi nie pomogli)Standard przejściówki USB to 2,0 w laptopie też 2.0 a mimo to połączenie jest zrywane.Z samymi wyjsciami usb w lap topie jest też chyba wszystko ok bo żona podłączała drukarki i działały…Byłem do tego stopnia zdesperowany że kupiłem XP (myśląc że to wina Visty) - ale nie moge jej zainstalować bo włącza się w Viscie sprawdzanie zgodnośc a jak zrobie opcję bootowania z CD-romu to instalator nie widzi żadne partycji pomimo że jest C z Vistą D z HP Recovery i F utworzoną przeze mnie…Ręce mi opadają i nie wiem co dalej…Po tak długim opisie problemu mam dwa pytania:
- co może być nie tak z USB że połączenie z urządzeniem stacjonarnym jest zrywane (u kumpla z Vistą wszystko działało)
a to prawdopodobna przyczyna…
chyba znalazłem rozwiązanie z moim problemem tzn. ze zrywaniem połączenia między laptopem a urządzeniem peryferyjnym…
Prawdopodobną przyczyną jest zbyt słabe napięcie na porcie USB . U kumpla na stacjonarnym wszystko chodziło cacy bo na stacjonarnym generalnie są wieksze napięcia na portach USB niż na laptopach.
Pytanie dla fachowców - w jaki sposób można zwiększyć napiecie na porcie USB - słyszałem że można w jakiś sposób mostkować porty ale to rozwiązani chciałbym zostawić jako ostateczne.
Pozdrawiam