HP PAVILION DV6: jak użyć TestDisc do odzyskania fabrycznych partycji?

Dobry wieczór.

Mam do dyspozycji laptopa HP PAVILION DV6 na którym fabrycznie był Win 7 Home Premium 64 Bit.

Kolega kupił laptopa a na nim ktos zainstalował Win 7 Ultimate 64 Bit.

Postanowiłem użyć TestDisc aby przywrócić oryginalne partycje HP i doprowadzić laptopa do stanu fabrycznego.

TestDisc znajduje mi 3 partycje, które mogę podejrzeć czyli wygląda że są ok ale zatrzymuję się na etapie kiedy użyję Quick Search: partycje są znalezione, są na zielono, daję Enter, daję Write, daję Restart i … nic się nie dzieje bo dalej startuje Win 7 Ultimate 64 Bit.

W TestDisc dałem opcję: Naprawy MBR ale dalej to samo i włącza się WinRe, który mieli bez końca.

Teraz dałęm w TestDisc opcję Deep Search i czekam na wynik.

Co robię źle?

Proszę o pomoc w obsłudze TestDisc.

Jeżeli ktoś używał tego ultimate na codzień, to nic nie odzyskasz, nawet jeżeli uda Ci się te partycje znaleźć, bo dane i tak zostały nadpisane.

Generalnie, jeżeli nie rozumiesz lub umiesz czegoś w testdisk, to lepiej zostaw go w spokoju - łatwiej nim coś spierniczyć niż naprawić o ile się nie rozumie się co się robi. Poradniki co klepać krok po kroku też lepiej sobie podarować, lepiej poczytać opisy opcji i zrozumieć jak testdisk działa.

No właśnie dlatego pytam bo chcę zrozumieć.

Na istniejącej partycji C odnalazłem ukryty folder Recovery a wnim dwa pliki: boot.sdi -> ok 3MB i Winre.wim -> 165 MB. Może z tego da się coś sklecić?

Czytałem coś, że można by to zrobić HirensBoot CD ale potrzebował bym pomocy aby to spróbować zrobić.

Nie, z tych plików nie ukręcisz starego windowsa. Nie ma sensu się w to bawić - szansa na odzyskanie całego systemu jest bliska zeru, chyba że zależy ci na plikach, które były na tym dysku przed zainstalowaniem wersji ultimate, np dokumentów, zdjęć, ale skoro sprzęt zmienił właściciela to nie ma to wiele sensu, a moralnie też nie jest fajne.

Z tego co rozumiem, to głównym Waszym założeniem jest, żeby było legalnie, zgodnie z nalepką…

Jeżeli nadal wogóle jesteście upoważnieni do używania wersji HP na tym sprzęcie, to konsultancji MS pewnie pomogą Ci telefonicznie, a to skąd weźmiesz nośnik instalacyjny to inna inszość. 

Ja to wszystko rozumiem.

Nikogo nie interesuje co było wcześniej na laptopie -> w sensie plików.

Człowiek kupił laptopa a tu: zonk… bo komuś zachciało się Ultimate ciul wie skąd.

Ten człowiek po prostu chce mieć legal, dlatego była opcja próby odbudowy oryginalnych partycji w tym Recovery ale skoro się nie da to się nie da.

Laptop ma czytelną naklejkę z kluczem i  mam pożyczony nośnik z WIN7 Home Premium 64Bit PL z programu MSDAA więc chyba da radę zainstalować legalnie -> sprawdziłem na stronach HP.PL po nr seryjnym i taka właśnie wersja WIN7 była zainstalowana.

Zakładam, że to legalna operacja tylko nie wiem jak z rejestracją.

Nawet udało mi się pożyczyć HP RECOVERY DISC z Win7(3 płyty): od znajomej co ma stacjonarkę HP i te płyty dostała w komplecie więc może to rozwiąże problem.

Nie wiem jak przy HP ale nie jednego Della reinstalowałem z oryginalnej płyty DELL Recovery i problemu z rejestracją czy legalnością nie ma więc może jak zastosuję HP RECOVERY to będzie tak samo -> w końcu to oryginalne płyty Recovery…

Może ktoś obeznany to skomentować czy doradzić???