HP Pavilion dv6500 laptop nie włącza się

Witam

Posiadam lapotpa HP Pavilion dv6500 i nie uruchamia się a dokładniej ujmując po naciśnięciu przycisku zasilania niby laptop startuje, świecą się diody, wentylator włącza się ale po 5 sek on się zatrzymuję i nic się dalej nie dzieje. Obraz nie pojawia się od samego początku a po ok. 1min laptop się sam wyłącza.

Kroki które sam podjąłem w celu diagnozy problemu to:

• sprawdzenie pamięci RAM (zamieniałem gniazda i wkładałem 1 kość inną niż była w tym laptopie ale tego samego typu oraz 100% sprawną)

• wymiana pasty termoprzewodzącej na procesorze.

• próby były robione z odłączoną kartą wifi, stacji dvd-rom, HDD

• Restartowałem BIOS

I moje pytanie jest następujące, co może być przyczyną zaistniałego problemu lub czy mogę coś wykonać w celu dokładniejszej diagnozy problemu.

Z góry dziękuję za wszelką okazaną pomoc

pozdrawiam

Może być to wina po stronie: procesora, układu zasilania płyty głownej, układu BGA grafiki na płycie, wadliwie działającej baterii lub samego zasilacza…

Znasz historię sprzętu ? Nie był czasem zalany ? Nie upadł może ? Przegrzewał się, zawieszał, resetował ostatnio?

Napisz jaką masz specyfikację sprzętu - możliwe, że winna jest w tym konkretnym przypadku grafika - GF 8400M (nvidia wypuściła kilka [milionów] wadliwych chipów)

Już odpowiadam na pytania

Nie upadł

Nie był zalany nigdy

Nie przegrzewał się aczkolwiek pracował na podwyższonej temperaturze niż wcześniej i to podczas przeglądania strow WWW itp. z tych mniej wymagających procesów :wink:

Nie resetował się

A jego parametry to:

Procesor Intel Celeron (nie pamiętam taktowania)

GF 8400M

3GB RAM DDR2

Dysk HDD SATA Hitachi 160GB

Nie wiem co mógłbym jeszcze napisać co mogłoby się przydać. Jeżeli jakaś informacja będzie potrzebna proszę pisać

No to obstawiałbym grafikę… Jak sprawdzić ? - najprościej wyjąć płytę głowną i przeprowadzić krótką sesję (wygrzewania) polecam opcję z suszarką, a nie z piekarnikiem - > potem musisz uruchomić sprzęt - objawy ustąpią na krótko, co będzie świadczyć o tym że winna jest grafika…

Resztę podzespołów radzę poprostu przetestować na kompatybilnym sprzęcie… 

Niestety nie mam takowego sprzetu ale podgrzałęm grafikę tak jak napisałeś i efekt jaki uzyskałem to:

Wentylator który wyłączał się po 5 sek teraz pracuje cały czas oraz wszystkie diody świecą bez żadnych przerw ale obrazu dalej brakuje.

Czyli wniosek jest taki jak napisałeś wcześniej, że jest to wina grafiki?

No raczej grafika - spróbuj jeszcze podpiąć kompa do TV… 

Podpiołem pod monitor i nadal nie mam obrazu. Myślę, że skoro otrzymaliśmy takie efekty można uznać za wine grafikę ale wolę byś się wypowiedział adamk1985 lub ktoś inny jeśli by chciał coś od siebie dodać :wink:

Generalnie nie widziałem “pacjenta” także wszystkie przypuszczenia pozostają w sferze domysłów…

Rozumiem tak z słów pisanych ciężko jest podać konkretną przyczynę. Dziękuje adamk1985 za udzielone odpowiedzi w tym temacie myślę, że na tym możemy zakończyć ten temat a ja spróbuje kupić używaną płytę główną z grafiką (tak na szybko przejżałem oferty i za małą sumę można kupić płytę główną ale bez grafiki) i zamontować może się uda a jeżeli nie to trudno się mówi najwyżej wywale niepotrzebnie pieniądze :wink: także dziękuje jeszcze raz i pozdrawiam :wink:

czekaj czekaj… jak to bez grafiki? Grafika w tym modelu znajduje się w obudowie typu BGA co znaczy że jest przylutowana do płyty, o tak:

Tak tak zgadza się :wink: widziałem na allegro tańsze płyty ale bez grafiki (były zdemontowane) :wink: i też dzisiaj o tym samym pomyślałem aby go sprzedać na części :wink: