HP Pavilion dv6540ew. Instalacja Windows 7

Witam :slight_smile:

Mam komputer HP Pavilion dv6540ew z windows vista. Chciałabym kupić winodws 7 i zainstalować go zamiast tej okropnej Visty. Zastanawiam się jednak czy sterowniki, które są przeznaczone do systemu windows Vista , będą chodzić poprawnie pod nowym W indows 7? Sprawdzałam na stronie HP i tam jak na razie wszystkie sterowniki są pod Vistę. Nie chciałabym, aby po kupieniu systemu windows 7 spotkało mnie rozczarowanie z niedziałającymi pod nią zespołami :slight_smile: Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam

U mnie na moim lapku HP Pavilion dv6715ew wszystkie sterowniki z Windows Vista działają bez problemowo.

No z jednym był mały problem - do karty dźwiękowej Realteka ale zastosowałem tryb zgodności z Windows Vista SP2 i poszło bez problemu.

Wszystko powinno być OK, system operacyjny VISTA ma to samo jądro systemu jakie zastosowano w WINDOWS 7 , sam mam WIN. 7 i większość sterów jakie zainstalowałem przeznaczone jest na VISTE. :lol: :lol: :lol:

No to w takim razie strasznie się cieszę, że udało się Wam zainstalować Windows 7 i że nie było większych problemów ze sterownikami. A powiedzcie jak wygląda sprawa z licencją po zakupieniu Windows 7. Na przykład na stronie media marktu pisze, że licencja jest 12 miesięczna? Tzn. że po tym terminie wsparcie techniczne (chodzi mi o service packi) i licencje będę musiała przedłużyć (wykupić). Tak?

Dziękuje za odpowiedzi :slight_smile: Pozdrawiam

Przyjacielu , kup sobie w sklepie ( firmowym,autoryzowanym - jednym słowem pewnym) WINDOWSA 7 HOME PREMIUM ,lub innego - ten akurat jest tani i w sam raz do użytku domowego. Ja płaciłem 386 zł za HOME PREMIUM . Zainstalujesz go i… po sprawie. Mój win 7 sprawdza się idealnie, co do service packów , nie ma jeszcze sp. do WIN 7. Jest to wersja w dalszym ciągu rozwojowa , dlatego też używamy do niego sterowników od VISTY bo tak jak już wspomniałem we wcześniejszym poście : mają to samo jądro systemu. Z tego co zrozumiałem kupiłeś kompa który ma system operacyjny : VISTA , który można uaktualnić do Win 7 . Aktualizacja z Windows XP czy Vista do Windos 7 może przysporzyć użytkownikowi wielu problemów. Pamiętaj, że jedyną drogą aktualizacji Visty do Windows 7 będzie czysta instalacja wiążąca się ze skasowaniem dotychczasowych danych i ustawień oraz wykonania kopii zapasowej danych .Co do licencji - szczerze mówiąc nie wiem. :lol: :lol: :x

“Przyjacielu” chyba przyjaciółko - jestem kobietą :stuck_out_tongue: Komputer kupowałam 3 lata temu. Wtedy była tylko Vista, więc wyboru większego nie miałam. Specjalnie nowego laptopa nie będę kupowała, bo na razie ten się dobrze sprawuje. Aha i jeśli go kupowałam 3 lata temu, to nie podlegam programowi, który uruchomił M$, że Vistę można wymienić za symboliczne 120 zł - osoby, które kupiły komputer po 26 czerwca 2009 r (mniej więcej coś takiego). A jeśli chodzi o licencje, to poczekam na wypowiedź osoby, której coś udało się dowiedzieć. Dziękuje i pozdrawiam. Maria :slight_smile:

Niesety nie podlegasz temu programowi

Pierwsze słyszę o licencji 12 miesięcznej na Windows 7 no chyba że chodzi o wersję RC

Kupujesz Windows 7 w sklepie na licencji OEM (licencja przypisana do komputera na stałe) bądź BOX ( tą licencję możesz przenieść na drugi komputer deinstalując z poprzedniego) i w po kłopocie instalujesz aktywujesz i korzystasz. Wsparcie technicze dla Windows 7 będzie świadczone do kwietnia 2015 roku - to informacje ze stron Microsoftu Polska.

Witam

Jestem już po instalacji Windows 7 i powiem Wam, że nie obyło się bez problemów (ale to nic nowego przy nowych systemach) :wink: Zacznę od tego co udało mi się zainstalować:

+touchpad

+karta Wifi (na szczęście system sam wykrył)

+modem Motorola

+płyta główna (mam na myśli ogólnie, że działa :slight_smile: )

+karta grafiki

+czytnik kart 5 w 1

+głośność - przycisk touch(ten niebieski button co można dotykiem ściszyć lub pod głóśnić)

+ Sterownik do karty muzycznej Realtek

Teraz niestety czego mi się udało zainstalować i nadal z tym wojuje- to jest:

-QuickPlay (to są niebieskie przyciski dotykowe- oprócz głośnośći, bo to działa)

-WebCamera

-QuickLunch

Jeśli ktoś wie jak tą resztę zainstalować bez problemów, to niech się wypowie na forum :slight_smile:

Próbowałam znaleźć na stronie HP sterowniki pod Windows 7, ale prawie nic to nie dało. Piszę prawie, bo coś niby znalazłam bo ten system, ale po zainstalowaniu i tak to nie działa :frowning:

Nie no okej. Już się wszystkiego się dowiedziałam przy zakupie :slight_smile:

Małe podsumowanie. Pomimo sprzętowych niedogodności (mam na myśli sterowniki, jak i programowych (subedit player nie działa pod Windows 7 :slight_smile: ), to jednak uważam, że warto było się poświęcić i przejść na Windows 7, bo o wiele mniej pożera pamięci, nawet po zainstalowaniu już programów i w ogóle jakoś milsze jest dla oka design :slight_smile:

Ale jeszcze zostały te nieszczęsne sterowniki, których nie mogę w ogóle zainstalować i nie wiem czy takie coś co nazywa się

Intel Chipset Installation Utility dla ICH8 do systemu Microsoft Windows Vista

też powinnam instalować? Tutaj właśnie czekam na Waszą pomoc :slight_smile: Dziękuje za wszelkie posty i sugestie. Pozdrawiam

Co do QuickPlay tu masz link do tych sterów :

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/soft … =228〈=

albo to ; http://www.sendspace.com/file/3gep1x

Jaką masz kamerkę ? = znalazłem Ci stery : http://www.sunnyline.com.pl/oscommerce/ … cts_id=802

Mam nadzieję ,że będą pasować :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:

Sterowniki do QuickPlay od Visty nie działają pod Windowsem 7. Wczoraj to sprawdzałam. Jak na razie jest to dla mnie pies pogrzebany. A kamerki nie mogę sprawdzić jaki to jest model, bo ona jest już wbudowana w laptopa. Przypominam, że laptop, to pavilion dv6540ew No nic, może ktoś jeszcze na coś wpadnie i mi o tym powie :slight_smile: Tak jak tu kolega wcześniej powiedział, że windows 7 ma to samo jądro co Vista, ale niestety nie wszystko okazuje kompatybilne jeśli chodzi o sterowniki. Czekam na posty i sugestie. Pozdrawiam dziękuje :slight_smile:

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/soft … %82%C2%BB# - zobacz tutaj ,może coś dla siebie znajdziesz. Ja zobaczę jeszcze kamerkę

Też tu byłam, ale tam jest tylko upgrade do kamerki :frowning: Zresztą wszystkie sterowniki z stamtąd ściągałam, aby wszystkie podzespoły wreszcie zaczęły działać. Strach pomyśleć jak bym musiała przejść na Linuxa i szukać do niego zastępczych sterowników Nie wiem czy by mi sił starczyło :slight_smile:

Ale jeszcze zostały te nieszczęsne sterowniki, których nie mogę w ogóle zainstalować i nie wiem czy takie coś co nazywa się

Intel Chipset Installation Utility dla ICH8 do systemu Microsoft Windows Vista

też powinnam instalować? Tutaj właśnie czekam na Waszą pomoc :slight_smile: Dziękuje za wszelkie posty i sugestie. Pozdrawiam

Kolejny dzień zmagań z pavilionem i windowsem 7. Najpierw wypiszę co udało mi się zrobić:

1.QuickPlay, pod długich zmaganiach wreszcie poprawnie działa. A razem z programem działa też kamerka :slight_smile: Wystarczyło wejść w program files ----> folder QuickPlay i wszystkie aplikacje ustawić aby były zgodne z trybem Windows Vista.

To tyle sukcesów.

Teraz niepowodzenia:

1.Czytniki lini papilarnych nadal nie działa - ale już się z tym pogodziłam :slight_smile:

1. Wszystkie programy, które nie były dostosowane do Windows 7 nie odpalają się razem ze startem systemu. Na przykład AQQ, Skype i Comodo Firewall. Comodo w ogóle nie chce działać, ani chronić komputer. Tutaj poszukam innej zapory. Na koniec jeszcze został Subedit Player. Jego zastąpiłam BestPlayerem i jest na razie O.K

Dobrze też w takim razie zainstaluje. A program HP, który sprawdza aktualizacje, też z ktoś Was instalował?

Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam