Mam dość spory problem, mianowicie znajomi dali mi “na serwis” swojego laptopa HP Pavilion dv7-1199ev i chcą się pozbyć Visty koniecznie i żebym zainstalował im XP. Problem w tym, że nie mogę znaleźć nigdzie sterowników SATA ani w ogóle żadnych driverów do tego kompa #-o Producent olewa systemy inne niż Vista Strona HP support dla XP.
Próba zbootowania lapka ze zwykłej płyty XP SP3 skończyła się BSOD-em :lol:
Szukam rozwiązania prawie tydzień i już mi czaszka paruje, Google i cała reszta zawiodło więc proszę Was o pomoc
da radę zrobić. Musisz zrobić sobie dysk startowy win xp z ahci lub wyłączyc tą funkcję w biosie laptopa (bez ahci - może się krzaczyć póżniej laptop). potem sprawdzasz na jakim chipsecie masz podzespoły - mb, vga, sound itd i ściągasz ze stron producentów tzn intel, nvidia lub ati, realtek. wszystko .
coronat finis opus…
– Dodane 15.01.2009 (Cz) 8:52 –
da radę zrobić. Musisz zrobić sobie dysk startowy win xp z ahci lub wyłączyc tą funkcję w biosie laptopa (bez ahci - może się krzaczyć póżniej laptop). potem sprawdzasz na jakim chipsecie masz podzespoły - mb, vga, sound itd i ściągasz ze stron producentów tzn intel, nvidia lub ati, realtek. wszystko .
No chętnie bym sobie dał spokój, to taki mocny sprzęt że Vista powinna na nim hulać. Zrobiłem im w niedzielę format z recovery, odinstalowałem Nortona i inne reklamowe śmieci + syf od HP i śmigało, a wczoraj telefon że znów muli i chcą XP #-o
Zdaję sobie sprawę, że jak sobie poradzę z dyskami SATA to pozostanie problem sprzętu. Z grafiką nie problem, NVidia będzie miała stery, ale reszta ;/
Dzięki wielkie Zawsze to coś, niemniej po przeczytaniu tego co wkleił koleś, który dostał opis od HP jak zainstalować XP mam złe przeczucia ;/ Zanosi się na niezły syf no i brak późniejszego wsparcia od HP.
Macie może pomysły na jakąś naprawdę mocną optymalizację Visty? Wyłaczyłem wtedy Aero, objechałem autostart, niepotrzebne programy, zrobiłem defragmenatcję, czyściłem CCleaner’em itp…
a jakiego wsparcia oczekujesz ze strony HP ?? jak ci się popsuje lapek to gwarancja go obejmie, jedynie brak wsparcia xp dla lapków z dedykowaną vistą…
Jakiegokolwiek Może źle to pojmuję, ale “no support from HP if you changed OS to other than Vista” brzmi nieciekawie - mam rozumieć, że jeśli nawet jakoś wrzucę tam XP to tracę gwarancję??
W ogóle ja bym sobie już spokój dał z tym ;/ najlepiej żebym znalazł linka na stronie HP gdzie jest czarno na białym że dla XP sterów / wsparcia brak, wydrukował i nikt mi nie zarzuci braku chęci do roboty z tym kompem
uwierzcie mi, że słałem maile i siedziałem na czacie online z pomocą techniczną HP (swoją drogą świetna rzecz ten czat i za każdym razem gdy wspomniałem, ze zmieniam system na XP otrzymywałem gotową formułkę, że HP nie wspiera systemów innych niż Vista
Kurczę, o Evereście nie pomyślałem Dzięki wielkie Wam wszystkim =D> Jeśli dalej będą mi się upierać przy XP to będę walczył jak poleciliście, a jak nie da rady to zacytuję “gotową formułkę HP”