HP Pavilion dv7-1199ev - Instalacja XP

Witam :slight_smile:

Mam dość spory problem, mianowicie znajomi dali mi “na serwis” swojego laptopa HP Pavilion dv7-1199ev i chcą się pozbyć Visty koniecznie i żebym zainstalował im XP. Problem w tym, że nie mogę znaleźć nigdzie sterowników SATA ani w ogóle żadnych driverów do tego kompa #-o Producent olewa systemy inne niż Vista Strona HP support dla XP.

Próba zbootowania lapka ze zwykłej płyty XP SP3 skończyła się BSOD-em :lol:

Szukam rozwiązania prawie tydzień i już mi czaszka paruje, Google i cała reszta zawiodło więc proszę Was o pomoc :slight_smile:

da radę zrobić. Musisz zrobić sobie dysk startowy win xp z ahci lub wyłączyc tą funkcję w biosie laptopa (bez ahci - może się krzaczyć póżniej laptop). potem sprawdzasz na jakim chipsecie masz podzespoły - mb, vga, sound itd i ściągasz ze stron producentów tzn intel, nvidia lub ati, realtek. wszystko .

coronat finis opus…

Dodane 15.01.2009 (Cz) 8:52

da radę zrobić. Musisz zrobić sobie dysk startowy win xp z ahci lub wyłączyc tą funkcję w biosie laptopa (bez ahci - może się krzaczyć póżniej laptop). potem sprawdzasz na jakim chipsecie masz podzespoły - mb, vga, sound itd i ściągasz ze stron producentów tzn intel, nvidia lub ati, realtek. wszystko .

coronat finis opus…

daj sobie spokój z XP też się męczyłem z jednym HP Pavilion dv7 coś tam

musiałem stworzyć specjalną płytę instalacyjną która zawiera sterowniki SATA

i zainstalowałem ale XP nie miał sterowników do połowy sprzętu bo takie po prostu

NIE ISTNIEJĄ to taki układ między HP a MS wspierają wyłącznie Vistę

potem miałem problemy żeby przywrócić Vistę bo nie zrobiłem płyt z backupem

No chętnie bym sobie dał spokój, to taki mocny sprzęt że Vista powinna na nim hulać. Zrobiłem im w niedzielę format z recovery, odinstalowałem Nortona i inne reklamowe śmieci + syf od HP i śmigało, a wczoraj telefon że znów muli i chcą XP #-o

Zdaję sobie sprawę, że jak sobie poradzę z dyskami SATA to pozostanie problem sprzętu. Z grafiką nie problem, NVidia będzie miała stery, ale reszta ;/

http://www.laptops-drivers.com/hp-lapto … eries.html

http://en.kioskea.net/forum/affich-3428 … ista-to-xp

zajrzyj

Dzięki wielkie :slight_smile: Zawsze to coś, niemniej po przeczytaniu tego co wkleił koleś, który dostał opis od HP jak zainstalować XP mam złe przeczucia ;/ Zanosi się na niezły syf no i brak późniejszego wsparcia od HP.

Macie może pomysły na jakąś naprawdę mocną optymalizację Visty? Wyłaczyłem wtedy Aero, objechałem autostart, niepotrzebne programy, zrobiłem defragmenatcję, czyściłem CCleaner’em itp…

a jakiego wsparcia oczekujesz ze strony HP ?? jak ci się popsuje lapek to gwarancja go obejmie, jedynie brak wsparcia xp dla lapków z dedykowaną vistą…

Jakiegokolwiek :smiley: Może źle to pojmuję, ale “no support from HP if you changed OS to other than Vista” brzmi nieciekawie - mam rozumieć, że jeśli nawet jakoś wrzucę tam XP to tracę gwarancję??

W ogóle ja bym sobie już spokój dał z tym ;/ najlepiej żebym znalazł linka na stronie HP gdzie jest czarno na białym że dla XP sterów / wsparcia brak, wydrukował i nikt mi nie zarzuci braku chęci do roboty z tym kompem :stuck_out_tongue:

uwierzcie mi, że słałem maile i siedziałem na czacie online z pomocą techniczną HP (swoją drogą świetna rzecz ten czat :wink: i za każdym razem gdy wspomniałem, ze zmieniam system na XP otrzymywałem gotową formułkę, że HP nie wspiera systemów innych niż Vista

Witam.

Tak, jak pisze oloplo jest to do zrobienia.

1. zrób recovery Visty

2. z menadżera urządzeń, ew. Everestu pospisuj dokładnie wszystkie podzespoły laptopa

3. “na piechotę” szukaj sterów na stronach producentów

Stawiałem kiedyś XP na HP Pavilion dv5-1100ew i byłem w podobnej sytuacji. Po kilku dniach “walki” wszystko odpaliło.

Zajrzyj też tu:

http://www.agregator.info/firmy/7590-st … 100ew.html

Kurczę, o Evereście nie pomyślałem :smiley: Dzięki wielkie Wam wszystkim =D> Jeśli dalej będą mi się upierać przy XP to będę walczył jak poleciliście, a jak nie da rady to zacytuję “gotową formułkę HP” :wink: