Hp Pavilion g6 - nie uruchamia się

Nie da rady uruchomić Hp Pavilion g6 z windows 8. Zwiesił się i trzeba było wyjąć baterię. Teraz podczas uruchamiania windowsa stoi na logo HP i kręcącym się kółku. Nie pomaga automatyczna naprawa z płyty. A do trybu awaryjnego nie da się wejść. Czasami jeszcze przechodzi do czarnego tła i widać wtedy tylko kursor myszki.

Pomocy

spróbuj wejść w autodiagnostykę nie pamiętam pod którą “F-ką” ale zdaje się że to F2 następnie przeprowadź testy hardware;)

Robiłem start-up test i pokazuje, że jest jakiś błąd ale to mi nic nie pomogło :frowning:

hard disk short dst: failed

Komunikat wskazuje na uszkodzenie dysku twardego. Sprawdź jego kondycję jakimś alternatywnym narzędziem. Masz jeszcze gwarancję na tego notebooka?

:roll:

Lap ma 2-3 miesiące. Czym najlepiej to sprawdzić? Jest jakiś program, który zbootowałbym z USB/płyty, żeby zgrać dane z tego dysku na np. dysk zewnętrzny?

Możesz nagrać dowolną dystrybucję Linuksa na płyte czy pendrive i spod niej skopiować dane. O ile dysk nie jest uszkodzony.

A w kwestii przetestowania dysku, możesz skorzystać np. z Hirens Boot.

Próbowałem na wiele sposobów wejść w tryb awaryjny ale w win8 nie jest to takie proste :smiley: .

Na stronie www producenta dysku znajdziesz oprogramowanie do wykonania testu do pobrania np. w formie obrazu ISO i wypalenia na płytę albo wykonania bootowalnego pendrive’a.

:roll:

OK. Sprawdzę co za dysk tam siedzi. Ściągam Linuxa, żeby zrobić live cd. Potem zobaczę czy da się zgrać dane i uruchomić wgranie czystego systemu z poziomu recovery. Jeśli nie to pójdzie lap na gwarancje.