HP Probook 6360b - usunięcie hasła z BIOS

Cześć :slight_smile:
Kilka dni temu stałem się posiadaczem Probooka 6360b. Sprzęt jest poleasingowy, udało mi się go odkupić przez portal Allegro od firmy, która zajmuje się dystrybucją takich sprzętów. Dowód zakupu w razie potrzeby też mam żeby nie było :wink:

Mój problem polega na tym, że firma, która użytkowała ten sprzęt wcześniej nie zdjęła hasła z BIOSu a także nie przekazała w żaden sposób firmie od której odkupiłem laptopa.
Konfiguracja pozwoliła mi na zabootowanie z USB i zainstalowanie systemu, wszystko działa tak jak powinno, jednak pewne funkcje których potrzebuję (w tym wirtualizacja) są wyłączone. Oczywiście aktywować je mogę tylko z poziomu BIOSu i koło się zamyka.

Próbowałem następujących opcji:

1. Telefon do supportu HP - wyjaśniłem całą sprawę i dostałem odpowiedź, że firma HP nie zdejmuje już haseł z BIOSu z uwagi na ochronę danych osobowych. Kazali mi szukać pomocy u firm, które zajmują się stricte takimi rzeczami albo u poprzedniego właściciela (ta opcja odpada)

2. HPBR - Kiedyś to narzędzie uratowało mnie w podobnej sytuacji jednak w tym przypadku jest bezsilne.

Podobnie i ja jestem bezsilny, więc zwracam się z prośbą o pomoc do Was :slight_smile: Może mieliście już styczność z podobną sytuacją.
Wyjaśnię jeszcze dlaczego opcja kontaktu z poprzednim właścicielem odpada - laptop należał prawdopodobnie do osób pracujących w zarządzie jednej z gmin w…Danii (wnioskuję po nadruku lub raczej grawerze jaki wykonali na laptopie). Nie widzę opcji żeby na moją prośbę nagle wysłali mi tak wrażliwe dane jak hasło do BIOSu używanego w swoich komputerach :wink:

Zgłoś na gwarancji do firmy która ci sprzedała. W tych laptopach wyjęcie baterii bios nie pomoże.