Ostatnio również napaliłem się na TyTN II, czytałem dużo na jego temat. I telefon jest na prawdę bardzo dobry, ale jedynym jego największym minusem jest wyświetlacz z 65tyś. kolorów… Jak na dzisiejsze czasy to bardzo mało, powinno być min. 256tys… Gdybym tylko nie miał innych wydatków to z pewnością bym kupił ten telefon.
Brak QWERTY, telefon moim zdaniem jest kiepski do Internetu ze względu na maleńki ekranik. Co do Symbiana to tak - można ulepszać o nowe aplikacje. Poza tym muszą to być te telefony? Za małe pieniądze bez problemu dostaniesz np. Toshibę G900 - ma dużo większe możliwości niż Kaiser (TyTn II) - mocniejszy procesor - Intel Marvell 528 MHz w G900 (jeśli chcesz to można go podkręcić do ponad 600 MHz) kontra Qualcomm MSM7200 400 MHz w Kaiserze (ten Qualcomm jest krytykowany ze względu na małą wydajność i nie da się go przetaktować). Dalej jest większa rozdzielczość ekranu - WVGA w G900 (800x480 pikseli) kontra QVGA (240x320 pikseli) w HTC - przeglądanie Internetu na WVGA jest czymś wspaniałym - w trybie poziomym nie trzeba przybliżać tekstu. Poza tym G900 ma bardzo fajną funkcję - port USB typu host - można podłączać do telefonu różne urządzenia na USB - pendrive’y, klawiatury, myszy i inne.
Jeżeli zależy Ci również na nawigacji to nie masz praktycznie wyboru i pozostaje tylko windows mobile , oczywiście są “nawigacje” na inne systemy ale dwie najpopularniejsze czyli automapa i tomtom działają wyłacznie na windows mobile no oprócz automapy która działa również na wszystkich innych windowsach , toshiba posiada wbudowany GPS.
W Toshibie podoba mi się jego funkcjonalność no i qwerty. Ale czytałem też, że podobno z bateriami jest problem.
A E51 posiada darmowe mapy nokia navi i podobno jest szybki w działaniu i nie wiesza się. Niestety nie ma qwerty i jest to nokia - czyli kupa trzaskającego plastiku.
E51 nie posiada wbudowanego modułu GPS, można dokupić zewnętrzny moduł Bluetooth. Nokia nie wiesza się to fakt, ale jeśli telefon będzie używany do internetu to lepsza będzie Tośka ze względu na większy wyświetlacz. E51 nie jest aż tak źle wykonana porównując np. do serii N.
Właściwie każde urządzenie z WM nie jest mistrzem jeśli chodzi o czas pracy baterii - przy intensywnym używaniu - typu dużo Internetu po Wi-Fi itd. trzeba przygotować się na codzienne ładowanie. Jeśli zaś więcej czasu urządzenie będzie uśpione to ze 2-3 dni wytrzyma.
Zawsze można dokupić zewnętrzny moduł GPS przez Bluetooth i wolniej będzie uciekać bateria, bo taki moduł ma swoją baterię, a BT żre mniej energii od wbudowanego w telefonie GPS.
A co byście jeszcze powiedzieli o Nokiach 6210navigator albo 6730 classic. Bo właśnie zależy mi na tym gps w tel i dobrym aparacie (wiem, wiem, ze od tego są lustrzanki albo jakieś cyfrówki, ale mnie więcej do szczęścia nie potrzeba jak 3megapixele z autofocusem).
nie będziesz używał wifi po prostu, wiem bo na n91 internet przez wifi to nie przyjemność tylko udręka (tylko na iPhone przeglądanie neta było przyjemnością )