Kupiłam parę dni temu Kaisera. To mój pierwszy palmtop. Zaczęłam od godzinnej jazdy z GPS, a potem podłączyłam się do sieci domowej przez wifi i tu zaczęły się niespodzianki, które do tej pory kosztują mnie ponad 100zł! Skonfigurowałam połączenia na str. Orange, ręcznie, nie były ustawione. Czy to korzystając z wifi, czy bez, co jakiś czas uaktywnia się samoistnie połaczenie transmisji danych i łączy z WAP z takim nr
, co prawda przy tym akurat połączeniu nie ma opłaty, ale skąd wobec tego koszt mojego rachunku, którego nie przekroczyłam od roku, teraz wyniósł ponad 100 zł dopłaty? Próbowałam wyłączyć wszelkie połączenia programem NoData, ale skutek był taki, że ludzie nie mogą się ze mną skontaktować. Ustawiałam też obie sieci na “sieć w firmie”, ale wtedy też nie można chyba odbierać rozmów, bo wszystkim kontaktującym się ze mną włączała się poczta głosowa. Nawet bez wifi, co jakiś czas palmtop łączy się z WAP, a ja dostaję białej gorączki od zerkania co parę minut na ekran i na ikony połączenia. Może znajdzie sie ktoś, kto używa Kaisera i będzie mógł mi pomóc. Sądzę, ze to skutek jakichś złych ustawień, ale nie mam pojęcia których.
Zapewne masz zainstalowany HTCHome, nie ustawiałeś sobie w nim sprawdzania pogody dla swojej miejscowości? Jeśli tak, to z tego co pamiętam pogoda domyślnie jest sprawdzana w jakichś regularnych odstępach, co wymaga oczywiście połączenia z netem (ale nie powinno pobierać dużych ilości danych), spróbuj wyłączyć całkowicie sprawdzanie pogody w tym pluginie.
Jakie masz zainstalowane aplikacje? Co masz na ekranie Today? Nie doinstalowywałeś czegoś, co może korzystać z internetu z jakiegoś powodu? (bieżące kursty walut, rss…)
HTC Home nigdzie nie widzę, ani żadnej pogody. Niczego nie instalowałam poza Google Maps, może to jego sprawka? - ale program jest wyłączony, nie działa w tle, to jakim cudem? W kieszeni telefonu nie noszę, nie mam takiego zwyczaju, poza tym ma dość spore gabaryty, nie zmieściłby się nawet. Chciałabym teraz przywrócić pierwotne ustawienia i chyba wykonam reset i zobaczę czy to coś da.
Witam ! Do czasu wykrycia “sprawcy” który łączy się z internetem proponuję zainstalować malutki program nogprs który pomoże kontrolować wszystkie funkcje związane z połączeniami do sieci http://www.htcclub.net/storage/downloads/NOGPRS.cab