[HTML/CSS]Niezgodność przeglądarek


(system) #1

tu dużo zawartości

tu dużo zawartości

[/code]

Gdy ustawie szerokość głównego div'a na 980px wszystko jest OK pod Chrome, lecz pod IE8 jest za szeroko i div się rozłazi. Zdaje się że IE8 odejmuje od pożądanej szerokości padding'i, bo gdy ustawię szerokość na 930px pod IE jest dobrze, a pod Chrome zaczyna się sypać (nie wyświetla całego tła). Ktoś wie jak rozwiązać ten problem? :roll:


(Arn Poznan) #2

Osobny arkusz dla IE...?


(system) #3

Jeśli istnieje taka możliwość wolał bym jednak rozwiązać to w sposób uniwersalny, zważywszy na to że to dość nowa wersja IE. :stuck_out_tongue:

A jeśli już koniecznie tak miało by być, czy istnieje odpowiednik dla plików *.css w których jak wiadomo komentarze żądzą się trochę innymi prawami?

UPDATE:

Pod Firefoxem jest ten sam problem co pod IE!


(ra-v) #4
width: 980px; padding-left: 25px; padding-right: 25px;

Czyli w sumie ma 1030px.

tu dużo zawartości

tu dużo zawartości
[/code]

Czyli 820px. Odliczając paddingi jest jeszcze 160px luzu.

Nie stosuj if IE dla banałów, bo co będzie potem...


(system) #5

Nie zrozumiałeś. :stuck_out_tongue: Całość ma mieć szerokość 980px bo tyle ma obrazek w tle, gdy ustawie dla głównego diva taką szerokość, pod Chrome jest OK ale inne przeglądarki się sypią. Gdy odejmę paddingi (930px) pod Chrome nie wyświetla się całe tło i prawy div przeskakuje pod lewego, ale na IE8 i Firefoxie jest idealnie. #-o


(ra-v) #6

Nie zauważyłem jednego.....

display: table;

Jak robisz to to bez paddingów, i w tedy dać jeszcze dla komórek wewnętrznych

display: table-row; /* dla linijek */

display: table-cell; /* dla komórek */

Tylko że IE7 tego nie obsługuje, czyli z 25% użytkowników zobaczy rozsyp.

Dlaczego chcesz dać dla głównego DIVa display:table?


(system) #7

Bo bez tego tło w nim nie wyświetla się poprawnie, no chyba że jest jakiś inny sposób na zrobienie tego tła?


(ra-v) #8

tu dużo zawartości

tu dużo zawartości

[/code]

Zacznij używać zewnętrznego lub wbudowanego CSS, chyba że są ograniczenia "techniczne".


(system) #9

Używam tu dałem taką wersje skróconą żeby nie wklejać całego kodu.

UPDATE:

Wreszcie wyświetla się prawidłowo! Gdy wszystko robiło się na tabelkach było lepiej, prościej, jaśniej, bez kombinowania. [-o<