HTML do CMS (Joomla)


(Maciek9991) #1

Witam! Przejdę od razu do rzeczy. Czy istnieje taki program/taka możliwość, żeby plik HTML przerobić tak, aby newsy, tabele ew. dodatkowe punkty do menu były dodawane z poziomu joomli? Każdy miał swój własny login i hasło przez które logowałby się do Joomli i potem pisał jakieś teksty? Ponieważ zrobiłem już stronkę w HTMLu, ale nie sprostałem pewnym wymaganiom (dot. tego CMS), a za cholerę nie wiem jak się do tego zabrać. Nigdy tego nie robiłem, pierwszy raz wgl. zainstalowałem Joomle na serwerze, bo zawsze edytowałem index.html i podmieniałem na serwerze.

W STRESZCZENIU: :smiley:

Czy istnieje taki program/taka możliwość, żeby plik HTML przerobić tak, aby newsy, tabele ew. dodatkowe punkty do menu były dodawane z poziomu joomli?

I błagam - niech ktoś napisze TAK. Wystarczy tylko... :smiley:


(Drobok) #2

Wszystko się da, wystarczy chcieć :slight_smile:

PS wystarczy tylko prosty skrypt php z odpowiednimi uprawnieniami :slight_smile:


(Maciek9991) #3

Tak, tylko że trzeba chyba jakoś kazać Joomli które menu lub podmenu ma zmienić/dodać, do jakiej zakładki w menu dodać news i takie różne inne sprawy. A ja właśnie nie wiem jak się do tego zabrać. Może wysłać Wam tu ten HTML żebyście go przejrzeli?

-- Dodane 25.11.2011 (Pt) 21:26 --

Z resztą jeżeli chodzi o ten skrypt - nie żebym się na joomle uwziął :smiley: trzeba jakoś napisać i też żeby dało się: zmienić/dodać coś tam... :?

No na prawdę nie wiem jak to zrobić. :expressionless:


(Kacper B Zuk) #4

Musisz z tej strony w HTML zrobić Szablon. Podstawowy tutorial tutaj: http://docs.joomla.org/Creating_a_basic ... !_template


(Maciek9991) #5

W końcu jakieś konkretne rzeczy. :wink:

Dzięki kazuldur. Tylko nie wiem, czy faktycznie nie łatwiej będzie zrobić jakiś skrypt html/php i go ew. pod mySQL wrzucić. Jutro zobaczymy.

Efektami mojej pracy pochwalę się jutro. zobaczymy co z tego wyjdzie. Na początek faktycznie jak radził drobok spróbuję zrobić myk ze skryptem.

Do jutra! :slight_smile:


(Kacper B Zuk) #6

Jeżeli średnio się w PHP i MySQL orientujesz, to lepiej jednak spróbuj to na gotowym CMS-ie zrobić. Tak to łatwo o jakąś dziurę, którą zapewne ktoś wykorzysta (najprostszy przykład: SQL Injection).

Edit:

No chyba że nie będzie to zbyt ważna strona i nie będzie Ci przeszkadzało, jeśli któregoś razu np. dane z bazy po prostu znikną... :slight_smile:


(Maciek9991) #7

Myślę, że nie będzie z tym problemu. Stronka ma być do szkoły, od uczniów dla uczniów. Więc nie wiem, czy komukolwiek by się chciało. :wink:

Wieczorem zobaczymy. Jak będzie działało, to się podziele skryptem. :smiley:

PS. Znalazłem człowieka, który by mi to przerobił na CMS i dodał jeszcze logowanie z rangami i wiadomości prywatne. Ale jeżeli by coś nie grało, to wole mieć ten skrypt w zapasie.

Tutaj fajny skrypt do newsów i innych ciekawych rzeczy. Komentarze, smile face i jeszcze różne inne fajne sprawy:

http://www.webcore.pl/?webmaster=skrypty_php/index&kat=18&prog=53

-- Dodane 05.12.2011 (Pn) 17:46 --

Pomógł mi pewien chłopak i napisał własnego, autorskiego CMSa. Wygląd strony jest identyczny jak wcześniej i bardzo dobrze się edytuje tekst. Jeżeli ktoś będzie chciał sobie pobrać CuteNews, to polecam. Skrypt był fajny i dobrze się dodawało newsy. Polecam.

Jednocześnie dziękuję też za wszystkie odpowiedzi. Mój problem został rozwiązany. Temat można już zamknąć. :wink: