[html] Formularze


(bart3k_) #1

siema mam pytanie jak zrobic button zeby po kliknieciu otwierala sie nowa strona a konkretniej plik do sciagniecia patrzylem rozne tutoriale w sieci i nie moglem znalezc rozwiazania na moj problem czy jest to wogole mozliwe?


(Ickmetan) #2

o to chodzi :slight_smile:


(Monczkin) #3

bart3k_ to słabo szukałeś…

masz przycisk i przypisujesz do niego zwyczajny link, gdzie zamiast strony do otwarcia np.

zobacz film[/code]


dajesz np.

[code]zobacz film
czy np.

pobierz film[/code]

Sposobów jest wiele łącznie z przypisaniem kodu javascript z otwarciem wyskakującego okna…

Te są najprostrze


(Ickmetan) #4

Monczkin :slight_smile:


(Monczkin) #5

Nie wiem co inni rozumieją przes słowo button, ale ja rozumiem przycisk.

Czy tym sposobem nie da się tego zrobić ??


(Ickmetan) #6

da ,ale w ten sposób bedzie miał złe nawyki :slight_smile: obydwie metody są dobre :mrgreen:


(Airborn) #7

Monczkin , szczerze powiedziawszy po przeczytaniu postu też chciałem zaproponować rozwiązanie takie jak Ty, ale spojż na temat :wink:

chodzi raczej o rozwiązanie jakie podał f3n3k


(Monczkin) #8

Airborn Ja się tam nie kłócę - tylko czy “zaawansowane” rozwiązania czy słabej znajomości podstaw… :slight_smile:

Ale racja, jak rzucać to na głęboką wodę :slight_smile:

I tak user zastosuje rozwiązanie, które będzie potrafił zrozumieć i użyć :slight_smile:


(Airborn) #9

i tutaj się z Tobą niezgodzę, wystarczy przejrzeć kilka innych tematów ja bym powiedział raczej:


(Slafur) #10

Jeżeli masz możliwośc wykorzystania php to możesz zrobić coś takiego:

<?php

  if($_GET['down'] == 1){

    header("Pragma: public");

    header("Cache-Control: must-revalidate, post-check=0, pre-check=0");

    header("Content-type: unknown/unknown");

    header('Content-Disposition: attachment; filename="nazwa_pliku.rozszerzenie"');

    readfile('adres_pliku');

  }

?>

A jeżeli nie chc esz / lub nie możesz / lub nie potrafisz działać z php to wystarczy:

I to by było na tyle :wink:


(bart3k_) #11

thx f3n3k