[HTML/JAVASCRIPT]Pole tekstowe jako zmienna

Witajcie,

z góry przepraszam, jeśli temat ten jest już był na forum :wink: .

Problem zapewne dla was jest łatwy, więc mam nadzieję, że mi pomożecie. Sprawa wygląda następująco:

użytkownik wpisuje coś w pole tekstowe, jeśli wpisał przykładowo “tester” to wtedy na stronie wyskakuje info: “Jest ok”.

Nie wiem, jak to zrobić, może w JavaScripcie?

Dzięki za każdą odpowiedź :slight_smile:

Jeżeli ma wyskoczyć po naciśnięciu przeciska to forma musi mieć metodę GET, a w miejscu gdzie musi wyskoczyć “Jest ok” analizujesz document.location, i w zależności od tego co w nim znajdziesz ewentualnie document.write().

Jeżeli ma wyskoczyć po naciśnięciu enter lub przejściu na kolejne pole - zdarzenie onchange() tego pola, w mieście gdzie ma być “Jest ok” wstawić , wpisujesz - document.getElementById(“czydobrze”).innerHTML=“Jest ok”;

Jeżeli w trakcie pisania to musisz użyć setInterval lub cos w tym stylu.

A nie ma czegoś innego? bo patrz w javascript można zrobić łatwiutko takie coś z prompt:

var result = prompt (“test”);

no i teraz result to zmienna, w której jest funkcja prompt,

nie dało by się z tym coś takiego zrobić ?

var result = prompt (“test”);

if(result==“tester”) alert(“Jest ok”);

przepraszam, zapewne moja ostatnia wypowiedź była zbytnio zawiła: alex : chodzi mi o to, że czy można zrobić tak z polem tekstowym, jak ty to zrobiłeś z tym promptem ??

oczywiście

if(document.getElementById(“test”).value==“tester”) alert(“Jest ok”);

Dzięki wielkie :slight_smile:

Dodane 07.03.2010 (N) 12:45

Ale to chyba trzeba umieścić w skrypcie JavaScriptu, a nie dałoby się taki cuś w HTML?

Dodane 07.03.2010 (N) 12:54

Nie koledzy, to nie działa, o to kod:

@tester

if(document.getElementById(“test”).value==“tester”) alert(“Jest ok”);